Οι σκέψεις και οι στόχοι των κομμάτων για τις Ευρωεκλογές-Ποιες συνεργασίες ψήνονται

Τις πρώτες σκέψεις και διεργασίες, ενόψει των Ευρωεκλογών σε ένα χρόνο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρχισαν να κάνουν τα κόμματα, που σε πρώτο στάδιο, καλούνται να θέσουν τους στόχους και αναλόγως να γεμίσουν τις έξι θέσεις των ψηφοδελτίων τους.

Σε ότι αφορά τους στόχους των κομμάτων, αυτοί λίγο πολύ είναι γνωστή, αφού τόσο η εκλογική τους δυναμική όσο και οι δυνατότητες τους στη βάση του τρόπου που πολιτεύονται είναι οριοθετημένες και συνεπώς δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο πεδίο για να κινηθούν.

Ξεκινώντας στη βάση της δυναμικής που κατέγραψαν στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος, από την διατήρηση του αριθμού των δύο Ευρωβουλευτών που κατέχει και σήμερα. Υπό άλλες προϋποθέσεις, ή καλύτερα σε άλλες εποχές, αν ο ΔΗΣΥ δεν προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό του, μετά την αποτυχία των Προεδρικών, ενδεχομένως ο στόχος να ήταν ακόμα και η εκλογή τριών εκ των έξι Κυπρίων Ευρωβουλευτών.

Ωστόσο κάτι τέτοιο στην παρούσα συγκυρία, θα θεωρείτο ως ανέφικτος στόχος εάν ετίθετο επίσημα. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, βλέπουν τις διπλές εκλογές του 2024 ως ευκαιρία για να αποκτήσουν μια νέα δυναμική που θα επιτρέψει στο κόμμα να απεμπλακεί από την εσωστρέφεια που μέχρι σήμερα ταλαιπωρεί το κόμμα, παρά το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τα πρόσωπα της ηγεσίας του στο 100%. Συνεπώς ο στόχος δεν είναι άλλος από το να παραμείνει πρώτο κόμμα και ταυτόχρονα να διατηρήσει τους δύο Ευρωβουλευτές.

Σε ότι αφορά την ονοματολογία, στην Πινδάρου διαμηνύουν πως κάτι τέτοιο είναι πολύ πρώιμο για να συμβεί, ωστόσο βάζουν στην εξίσωση και ένα άλλο παράγοντα, που δεν ισχύει μόνο για τον ΔΗΣΥ αλλά και για το ΑΚΕΛ και έχει να κάνει με τα όρια θητειών στη Βουλή. Συγκεκριμένα, μια σειρά από προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, διανύουν την τελευταία θητεία τους ως βουλευτές, στη βάση του Καταστατικού του κόμματος, γεγονός που καθιστά την μετακίνηση τους στις Βρυξέλλες, ως μια πιθανή εναλλακτική επιλογή για να συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Θα πρέπει πάντως να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον των υφιστάμενων Ευρωβουλευτών του κόμματος, για να διατηρήσουν τη θέση τους στα ευρωπαϊκά έδρανα.

Λίγο πολύ τα ίδια ισχύουν και για το ΑΚΕΛ, με τον στόχο να μην είναι άλλος από την διατήρηση των δύο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν πως για να συμβεί αυτό χρειάζονται ένα δυνατό ψηφοδέλτιο που θα κερδίσει όχι μόνο τον βασικό πυρήνα των μελών του, αλλά θα διανοίγει οδούς στήριξης και για τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Βασιζόμενοι στα θεμέλια της παρουσίας του υποψηφίου του κόμματος στις Προεδρικές, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να συγκεντρώσει γύρο από το πρόσωπο του ευρύτερες δυνάμεις, το ΑΚΕΛ, δεν αποκλείεται να κινηθεί σε ανάλογο πλαίσιο.

΄Με αυτό δεδομένο, στην Εζεκία Παπαϊωάννου δεν θα έλεγαν όχι και σε ενδεχόμενες συνεργασίες, που θα μπορούσαν να επεκταθούν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα των επικείμενων εκλογών που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά και ριψοκίνδυνη την όποια πρόβλεψη για τις αποφάσεις των κομμάτων. Εξάλλου ήδη στα πολιτικά πηγαδάκια, άρχισαν να ακούγονται κάποια ονόματα που ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν για να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, που σχετίζονται κυρίως και με τη συμπλήρωση του ορίου θητειών για τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το καταστατικό του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, ο Άριστος Δαμιανού, ο Άντρος Καυκαλιάς, ο Κώστας Κώστα, ο Γιώργος Λουκαΐδης και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, , συμπληρώνουν το όριο θητειών και δεν έχουν δικαίωμα να επαναδιεκδικήσουν. Σημειώνεται πάντως πως στο ΑΚΕΛ, υπάρχει πρόνοια, σύμφωνα με την οποία, τα όργανα του κόμματος, μπορούν να δώσουν ειδική άδεια σε κάποιον βουλευτή για να επαναδιεκδικήσει.

Στο ΔΗΚΟ αυτή την περίοδο βρίσκονται ακόμη σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, με τον στόχο βέβαια για τις Ευρωεκλογές, να είναι ο προφανής για διατήρηση της μιας έδρας. Το εκλογικό μέτρο των Ευρωεκλογών, δεν αφήνει στο κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου πολλά περιθώρια για διεκδίκηση δεύτερης και σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο το κόμμα να μην διατηρήσει τη μια θέση που διαθέτει.

Οι ισορροπίες και τα δεδομένα, αποκλείουν σε μεγάλο βαθμό και την δημιουργία συνεργασιών για το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα έθετε σε κίνδυνο την έκτη έδρα και που αυτή θα καταλήξει τελικά. Αν για παράδειγμα το ΔΗΚΟ προχωρούσε σε συνεργασία με τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία και την ΕΔΕΚ, ή το ένα από τα δύο, θα έθετε εν αμφιβόλω την κατάληξη της έκτης έδρας, αφού το υπόλοιπο του για τη δεύτερη κατανομή, δεν εξασφαλίζεται από τα δεδομένα, ότι θα είναι, για παράδειγμα, υψηλότερο από το ποσοστό που θα λάβει το ΕΛΑΜ.

Σε αντίθεση με το ΔΗΚΟ, στην ΕΔΕΚ, βλέπουν με θετικό μάτι το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι τα γεγονότα με τη διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη, η αποχώρηση μιας σειράς ιστορικών στελεχών αλλά και γενικότερα η εσωστρέφεια που προκάλεσαν μερικές από τις επιλογές της ηγεσίας, δημιούργησαν ρήγματα στη βάση του κόμματος, που δύσκολα μπορούν να διορθωθούν το επόμενο διάστημα. Συνεπώς η επιλογή των συνεργασιών, δεν είναι ούτε κάτι άγνωστο, ούτε κάτι αρνητικό για τους Σοσιαλιστές, που ήδη άρχισαν να κάνουν τις πρώτες διερευνητικές επαφές, με εν δυνάμει συνεργάτες.

Κάπου εδώ έρχεται και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, η οποία με όχημα το πολύ καλό ποσοστό των Βουλευτικών του 2021, αλλά και τη δυναμική παρουσία στη Βουλή και το μερίδιο της επιτυχίας στην εκλογή Χριστοδουλίδη, βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον και δεν αποκλείει τη συνεργασία με άλλα κόμματα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δυνατό ψηφοδέλτιο που θα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Εν δυνάμει υποψήφιος για συνεργασία, τόσο για την ΕΔΕΚ όσο και για τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, είναι το Κόμμα των Κυνηγών, που για πολύ λίγο δεν μπήκε στη Βουλή το 2021 και συνεχίζει να συγκεντρώνει γύρω του μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, που ειδικά σε κάποιες περιοχές, έχει μεγάλη δυναμική. Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσδίδει ιδιαίτερη αξία στο κόμμα των Κυνηγών, που βρίσκονται σε συζητήσεις για το πώς θα πορευθούν το επόμενο διάστημα. Εξάλλου ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ-Συνεργασία και Κυνηγοί, ήταν τα κόμματα που μαζί με το ΔΗΚΟ, έδωσαν τη μάχη υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη και σήμερα βρίσκονται στη συμπολίτευση.

Τέλος σε ότι αφορά το ΕΛΑΜ, ο στόχος έχει τεθεί από καιρό και δεν είναι άλλος από την εκλογή Ευρωβουλευτή για πρώτη φορά στην ιστορία του. Τόσο το αποτέλεσμα των βουλευτικών του 2021 όσο και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών, απέδειξαν πως το κόμμα διαθέτει πλέον μια παραδοσιακή βάση ψηφοφόρων και πάνω σε αυτή κτίζει για τις επόμενες εκλογές. Με δεδομένο, ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί συνεργασία με κανένα κόμμα, κάτι που δημιουργεί δυσκολία και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΕΛΑΜ στοχεύει στην αύξηση των ποσοστών του σε διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά στην ιστορία του, έτσι ώστε, ακόμα και αν υπάρξει ανάλογη κινητοποίηση με αυτή που υπήρξε στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, για να ξεπεραστούν τα ποσοστά του από την ΕΔΕΚ, να μην είναι αρκετή για να του φράξει τον δρόμο προς τα έδρανα της ΕΕ.

Τέλος σε ότι αφορά τους Οικολόγους, θα ήθελαν να ξεχάσουν την κακή εμπειρία των προηγούμενων Ευρωεκλογών, όπου συνεργάστηκαν με τη Συμμαχία Πολιτών και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Συνεπώς, αν και ακόμα δηλώνουν πως είναι πολύ νωρίς, άρχισαν να κατατίθενται οι πρώτες σκέψεις, για το ποια θα είναι η βέλτιστη επιλογή για το κόμμα, όπου σε συνδυασμό με τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα βρει το κόμμα πιο δυνατό και το σημαντικό, πιο ενωμένο, την επομένη των διπλών εκλογών του Ιουνίου του 2024.

Δειτε Επισης

Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο