Προβληματισμός στην Επιτροπή Θεσμών για νόμο ελέγχου Πόθεν Έσχες αξιωματούχων

Εκ νέου μετατέθηκε σήμερα η συζήτηση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών γύρω από την πρόταση νόμου για τη δήλωση και έλεγχο περιουσιακών στοιχείων των αξιωματούχων του κράτους. Οι Βουλευτές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο η Βουλή πρέπει να νομοθετήσει για τον έλεγχο της περιουσίας των Εισαγγελέων και Δικαστών, διακινδυνεύοντας ο νόμος να αναπεμφθεί αντισυνταγματικότητας, παρά το γεγονός ότι το θέμα του πόθεν έσχες δεν έχει ρυθμιστεί ακόμα από τη δικαστική εξουσία.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, πρόθεσή του ήταν να προχωρήσει ικανοποιητικά η κατ’ άρθρο συζήτηση, προκειμένου η πρόταση νόμου να τεθεί ακολούθως ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων και να προχωρήσει σε ψηφοφορία κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 13 Ιουλίου πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μετά τη συζήτηση για τον έλεγχο του πόθεν έσχες και τη διατύπωση των προβληματισμών από τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Δημητρίου έδωσε οδηγίες στη γραμματεία να προχωρήσει τη διαδικασία για τροποποίηση του κειμένου με τρόπο τέτοιο, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι αξιωματούχοι του κράτους, όπως οι Επίτροποι και Σύμβουλοι που διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσον αφορά την περίπτωση των Δικαστών, σημείωσε ότι η Επιτροπή θα αναμένει να δει τους κανονισμούς που προτίθεται να ετοιμάσει η δικαστική εξουσία για το πόθεν έσχες και, εάν αυτοί δεν ετοιμαστούν, θα πράξει αναλόγως.

Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής, ήταν και η ετοιμασία ξεχωριστού νομοθετικού κειμένου που να καλύπτει το πόθεν έσχες των Δικαστών, προκειμένου να μην επηρεαστεί η νομοθεσία που αφορά άλλους αξιωματούχους, σε περίπτωση που μία τέτοια νομοθεσία κριθεί αντισυνταγματική λόγω παρέμβασης μεταξύ διακριτών εξουσιών.

Με παρέμβασή της η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στη συνεδρίαση ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα συγκάλυψης των Δικαστών, οι οποίοι έχουν δικές τους διαδικασίες ελέγχου και ότι χρειάζεται προσοχή κατά τη διαμόρφωση των κειμένων, για να μην υπάρξουν αναπομπές των νόμων μετά την ψήφισή τους.

Εξάλλου, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, με παρέμβασή του εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την εκμετάλλευση των στοιχείων από τη δήλωση πόθεν έσχες για άλλους σκοπούς, μετά τη δημοσιοποίησή τους. Με αφορμή αυτή την επισήμανση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι πρόθεση της Βουλής είναι να ελέγχονται αυστηρά τα περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να δημοσιοποιούνται αναλυτικά.

Δειτε Επισης

Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση έξω από την Εισαγγελία-«Θέλουμε απόδοση δικαιοσύνης»
Από την άκρη του δρόμου ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Παραμάλι-Έρευνες από Πυροσβεστική
Μπούκαραν σε οικία και με την απειλή όπλων λήστεψαν τουρίστριες μέρα μεσημέρι
Έντονη ενόχληση ΟΠΑΚ για τα μη προσβάσιμα γήπεδα-Βλέπουν ομάδες, ζητούν λήψη μέτρων
Το «κατηγορητήριο» κατά Ελεγκτή από Εισαγγελέα και πώς απαντά επιστρέφοντας τα πυρά ο Οδυσσέας (Μέρος Α)
A. Χατζηχαραλάμπους: Δεν χρειάζομαι περίοδο προσαρμογής, μπορώ ν’ αναλάβω από την επομένη της εκλογής μου
Ψάχνει λύσεις για τις πισίνες το ΥΠΕΣ-Οι τρεις τύποι που διαχωρίζουν τις δημόσιες και τις ιδιωτικές
BBC: Το Ισραήλ θα συνεχίσει ακάθεκτο την εισβολή στη Ράφα παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
ΗΠΑ και Αίγυπτος συμφώνησαν να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
BINTEO: Η υπερβολή σε όλη της το μεγαλείο-Τύπος πάρκαρε Bugatti πάνω στο γιοτ του στο Μονακό