Στο 91% του μέσου όρου ΕΕ οι τιμές για τα νοικοκυριά στην Κύπρο το 2022

Στο 91% του μέσου όρου της ΕΕ βρίσκονταν το 2022 τα επίπεδα τιμών για την καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών κατά μέσο όρο σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων στην ΕΕ, καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (146% του μέσου όρου της ΕΕ), τη Δανία (145%) και το Λουξεμβούργο (137%). Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στη Ρουμανία (58%), τη Βουλγαρία (59%) και την Πολωνία (62%).

Ανά κατηγορία προϊόντων, η μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές μεταξύ της πιο ακριβής χώρας και της λιγότερο ακριβής αφορά τις τιμές για το αλκοόλ και τον καπνό, όπου οι τιμές ήταν περίπου 3,3 φορές υψηλότερες στην πιο ακριβή χώρα από ότι στη φτηνότερη.

Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών στην κατηγορία του αλκοόλ και του καπνού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (66% του μέσου όρου της ΕΕ), την Πολωνία (73%) και την Ουγγαρία (78%). Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (216%), τη Φινλανδία (174%) και τη Δανία (138%). Σύμφωνα με τη Eurostat, οι μεγάλες αυτές διαφορές οφείλονται κυρίως στις διαφορές στη φορολόγηση των εν λόγω προϊόντων. 

Στην Κύπρο οι τιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονταν στο 93% του μέσου όρου της ΕΕ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές καταγράφηκε στον τομέα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων.

Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (51% του μέσου όρου της ΕΕ), τη Ρουμανία (61%) και την Ουγγαρία (62%) και τα υψηλότερα στη Δανία (156%), τη Φινλανδία (132%) και το Λουξεμβούργο (131%).

Στην Κύπρο οι τιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονταν στο 89% του μέσου όρου της ΕΕ.

Τα ενδύματα ήταν φθηνότερα στη Βουλγαρία (80% του μέσου όρου της ΕΕ), την Ουγγαρία (83%) και τη Ρουμανία (84%), ενώ ήταν πιο ακριβά στη Δανία (134%), τη Σουηδία (117%) και την Τσεχία (115%). Στην Κύπρο οι τιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονταν στο 94% του μέσου όρου της ΕΕ.

Διαφορές καταγράφηκαν επίσης στον τομέα των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών (από 72% του μέσου όρου της ΕΕ στη Ρουμανία έως 121% στη Δανία - στην Κύπρο το ποσοστό βρισκόταν στο 108%), τον εξοπλισμό προσωπικών μεταφορών (από 87% στην Πολωνία έως 132% στη Δανία - στην Κύπρο 91%) και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης (από 92% στην Ιταλία έως 115% στη Γαλλία - στο 106% στην Κύπρο).

Ανά κατηγορία στην Κύπρο, οι κατηγορίες προϊόντων στις οποίες οι τιμές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες διαφορές από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους το 2022 ήταν η εκπαίδευση (146%), το γάλα, το τυρί και τα αυγά (129%), άλλα τρόφιμα (126%), το ψωμί και τα δημητριακά (117%) και οι μεταλλικές κατασκευές και εξοπλισμούς, εκτός από τον ηλεκτρικό εξοπλισμό (116%).

Οι χαμηλότερες διαφορές καταγράφηκαν στην Κύπρο στα οικιστικά κτήρια (63%), τον κατασκευαστικό τομέα (72%), τα μη οικιστικά κτήρια (77%), τις τιμές στέγασης, νερού, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (77%) και τον καπνό (79%).

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μ. Ευαγγέλου: Σημαντική η διάσταση του αθλητισμού στην κοινωνική συμπερίληψη
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας