Πρόβλημα με τα πτυχία αποφοίτων ΤΕΙ Ελλάδας-Ψάχνει λύσεις η Βουλή

Πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει, με τα πτυχία αποφοίτων συγκεκριμένων σχολών στα ελληνικά ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να χάνουν ευκαιρίες στην αγορά εργασίας στην Κύπρο, με την Επιτροπή Παιδείας να θέτει το θέμα επί τάπητος, σε μία προσπάθεια να βρει λύσεις και να βοηθήσει τόσο εκείνους που έχουν ήδη αποφοιτήσει, όσο και τους νέους φοιτητές που θα επιλέξουν τους συγκεκριμένους κλάδους στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αποφάσισε ότι αναγνωρίζει μόνο πτυχία που απονέμονται από πολυτεχνικές σχολές, στο κλάδο της μηχανικής επιστήμης, με αποτέλεσμα πτυχιούχοι τεσσάρων πανεπιστημίων, που παλαιότερα λειτουργούσαν ως ΤΕΙ, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αναγνώριση του πτυχίου τους.

Ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής έχουν φτάσει αναφορές για το συγκεκριμένο θέμα, ότι ουσιαστικά δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία, επειδή ήταν άλλη εκπαίδευση των ΤΕΙ και άλλη των πολυτεχνειακών σχολών, αφού των πολυτεχνειακών σχολών ήταν ανώτατη εκπαίδευση και πενταετής, ενώ των ΤΕΙ ήταν ανώτερη και τετραετής. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού βάσει της νομοθεσίας της Ελλάδας, τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα πτυχία τους αναγνωρισμένα, όπως και των πολυτεχνικών σχολών.

«Ήρθε ενώπιον μου το ζήτημα που αφορά σε τέσσερα πανεπιστήμια. Είναι για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το πανεπιστήμιο Πελλοπονήσου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο. Είναι πανεπιστήμια που λειτουργούσαν ως ΤΕΙ και με απόφαση του 2018 μετονομάστηκαν ως πανεπιστήμια», ανέφερε στον REPORTER ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, ο οποίος είναι και ο εισηγητής του θέματος.

Πάντως, η εν λόγω απόφαση του Ελληνικού Επιμελητηρίου φαίνεται να έχει επιπτώσεις και σε Κύπριους φοιτητές, εξ ου και ο λόγος που εγγράφηκε το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας, καθώς υπάρχουν απόφοιτοι στην Κύπρο, καθώς επίσης και νέοι υποψήφιοι φοιτητές που πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα, πριν να επιλέξουν πανεπιστήμιο.

«Αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο ζήτημα να έχουμε τώρα φοιτητές που να είναι στο τρίτο ή τέταρτο ή και απόφοιτους στο πέμπτο, που αποφοιτούν από εκείνα τα πανεπιστήμια, αλλά κινδυνεύουν να μην τύχουν αναγνώρισης των πτυχίων, για επαγγελματική κατοχύρωση. Θέλουμε να δούμε τα δεδομένα που ισχύουν και να δούμε ρυθμίσεις, λύσεις που σκέφτονται οι αρμόδιοι, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Στην Βουλή κλήθηκαν εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ, του Υπουργείου Παιδείας καθώς επίσης και εκπρόσωποι πανεπιστημίων της Κύπρου, με στόχο να δώσουν απαντήσεις, να καταθέσουν τις δικές τους γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη, καθώς επίσης και να βρεθούν λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

«Πρέπει να δούμε με ακρίβεια ποιο είναι το πρόβλημα. Θα αναζητήσουμε απαντήσεις και λύσεις, για να υπάρχει ένα σωστό και δίκαιο πλαίσιο. Είναι σημαντικό να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος. Θα πάνε νέοι φοιτητές και να ξέρουν τα δεδομένα. Θέλουμε να δούμε και τι γίνεται με όλους εκείνους, που όταν μπήκαν στα πανεπιστήμια, είχαν την προσδοκία ότι θα λάβουν τίτλο, που δεν θα είχε προβλήματα. Δεν ήξεραν ότι οι τίτλοι σπουδών θα είχαν μπροστά τους αυτά τα εμπόδια, για άσκηση επαγγέλματος. Στην Ελλάδα συζητούν και αναζητούν λύσεις γι’ αυτά τα θέματα».

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου