Π. Ξενοφώντος: Μεγάλες απαιτήσεις οδηγίας ποιότητα αέρα ΕΕ για μικρά κράτη

Υπερβολικές για τα μικρά κράτη μέλη χαρακτήρισε ορισμένες από τις πρόνοιες πρότασης οδηγίας για ποιότητα του αέρα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο κ. Ξενοφώντος καλωσόρισε τη φιλοδοξία της σχετικής πρότασης σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ορισμένες πρόνοιες, όπως η ανάγκη για εγκατάσταση δύο υπερσταθμών παρακολούθησης είναι υπερβολικές για μικρά κράτη μέλη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος και ολόκληρη η περιοχή της Μεσογείου παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος, εισηγήθηκε τον καθορισμό μεθοδολογίας στη νέα Οδηγία για εξαίρεση των υπερβάσεων όζοντος που οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες ή/και σε διασυνοριακή ρύπανση, αναφέρεται.

Στο πλαίσιο της συζήτησης κατά την οποία συμφωνήθηκε η θέση των 27 για την πρόταση κανονισμού για την αποκατάστασή της φύσης (ενόψει διαπραγματεύσεων με το Κοινοβούλιο), ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε πως η Κύπρος στηρίζει την πρόταση της Προεδρίας και υπογράμμισε τόσο την ανάγκη παροχής ευελιξίας στα κράτη μέλη, όσο και την ανάγκη διασφάλισης της αυτάρκειας της πρωτογενούς παραγωγής.

Επικαλούμενος το υψηλό οικονομικό κόστος εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων προστασίας, τάχθηκε υπέρ της κατάλληλης χρηματοδότησης, προστίθεται.

Τους Υπουργούς απασχόλησε επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση η τροποποίηση των προτύπων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα φορτηγά, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των κλιματικών προτάσεων της Δέσμης “Fit for 55”.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος καλωσόρισε την πρόταση της Επιτροπής χαρακτηρίζοντας τους προτεινόμενους στόχους μείωσης εκπομπών μέχρι το 2040, ισορροπημένους και απαραίτητους, προς επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας το 2050. Καλωσόρισε επίσης την πρόταση της Επιτροπής να επιβάλει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα νέα αστικά λεωφορεία από το 2030.

Ο κ. Ξενοφώντος υποστήριξε επίσης τσεχική πρόταση για την υιοθέτηση εργαλείου, όπως χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ για τα ανακυκλώσιμα/ανακυκλωμένα προϊόντα, ώστε να προωθηθεί η κυκλική οικονομία.

Συνέστησε ταυτόχρονα προσοχή όσον αφορά νομικές πτυχές ενός τέτοιου εργαλείου όπως, το κατά πόσον ο συντελεστής θα διαφοροποιείται ανά κατηγορία προϊόντος, το ποσοστό ανακυκλωμένου περιεχομένου και την καταλληλότητα της χρήσης ανακυκλωμένου περιεχομένου στα προϊόντα σε σχέση με τη χρήση τους.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας οι Υπουργοί Περιβάλλοντος αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την πορεία προς τη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή COP28, η οποία προγραμματίζεται να λάβει χώρα τον Δεκέμβριο 2023 στο Ντουμπάι.

Προώθηση στόχων αποκατάστασης της φύσης συμφώνησαν οι Υπ. Περιβάλλοντος ΕΕ

Μέτρα που θα καλύπτουν τουλάχιστον 20% του εδάφους και τουλάχιστον 20% των υδάτων της ΕΕ το αργότερο μέχρι το 2030, καθώς και όλα τα οικοσυστήματα που χρειάζονται προστασία το αργότερο μέχρι το 2050, περιέχει η συμφωνία των κρατών μελών όσον αφορά τη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου της ΕΕ για την πρόταση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο, αποτελεί τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου στις διαβουλεύσεις που θα έχει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον οι πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου καταλήξουν στις δικές τους θέσεις, μια διαδικασία η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω αντιρρήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η πρόταση, την οποία κατέθεσε η Κομισιόν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αφορά τον ορισμό νομικά δεσμευτικών στόχων και δεσμεύσεων για την αποκατάσταση της φύσης, ανάλογα με τύπο οικοσυστήματος. Οι διαφορετικοί τύποι οικοσυστημάτων αποτελούνται ενδεικτικά από αγροτική γη, δάση, θαλάσσιες περιοχές, οικοσυστήματα γλυκού νερού και αστικά οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Συμβούλιο, οι 27 Υπουργοί θεωρούν πως ενέκριναν αλλαγές οι οποίες διατηρούν μεν φιλόδοξους στόχους για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, παρέχοντας παράλληλα ευελιξία στα κράτη μέλη.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία, αναφέρεται, αποτελεί την πρώτη που δεν έχει στόχο μόνο την διατήρηση του περιβάλλοντος, αλλά την αποκατάσταση της φύσης και των οικοσυστημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μ. Ευαγγέλου: Σημαντική η διάσταση του αθλητισμού στην κοινωνική συμπερίληψη
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας