Διγλωσσία κομμάτων για τον απολογισμό ΠτΔ-Ικανοποίηση οι μεν, δεν πείστηκαν οι δε

Διγλωσσία παρατηρείται ανάμεσα στα κόμματα, όσον αφορά στον απολογισμό στον οποίο προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τις 100 ημέρες διακυβέρνησης, με τους μεν να εκφράζουν ικανοποίηση και τους δε να μην πείθονται με τα όσα άκουσαν.

Σε γραπτή της δήλωση, η διευθύντρια του γραφείου τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Κατερίνα Χριστοφίδη, ανέφερε πως το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει το έργο που έχει επιτευχθεί κατά τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη και εκφράζει την ικανοποίηση του για τις εξαγγελίες στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάρκεια διάσκεψης τύπου.

«Η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αφουγκραζόμενη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, έδωσε απτά δείγματα γραφής και απέδειξε ότι έχει την πολιτική βούληση, την αποφασιστικότητα και τους μηχανισμούς για να δίνει λύσεις, ελπίδα και προοπτική. Στο Κυπριακό, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην κοινωνική και στεγαστική πολιτική, στο μεταναστευτικό, στο συνταξιοδοτικό, στην Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό».

Καταλήγοντας, η κα. Χριστοφίδη σημείωσε πως «ο πρώτος απολογισμός δίνει επίσης ένα θετικό πρόσημο για τα όσα έπονται στο πλαίσιο του προγράμματος διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, το οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής».

Από πλευράς της, η Δημοκρατική Παράταξη, σε γραπτή ανακοίνωση, εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τον απολογισμό της Κυβέρνησης, αναφέροντας πως «οι πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησης, είθισται να δίνουν την ευκαιρία για ένα πρώτο απολογισμό πεπραγμένων. Αν και ο λαός μας πολλές φορές λέει πως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», έχουμε την άποψη ότι μια κυβέρνηση θέλει χρόνο και συστηματική προσπάθεια για να παράξει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η σημερινή παρουσίαση του κυβερνητικού έργου, από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, δείχνει πως η κυβέρνηση στις πρώτες εκατό ημέρες ιεράρχησε σωστά τις προτεραιότητες που απασχολούν την κοινωνία μας και έδωσε δείγματα γραφής και διάθεσης για σκληρή δουλειά, προκειμένου να υλοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η επανεκκίνηση της προσπάθειας για επανέναρξη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, από εκεί που σταμάτησε στο Κρανς Μοντάνα και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, δεν ήταν ούτε είναι εύκολη υπόθεση. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου και αναγνωρίζουμε ότι οι επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, ευρωπαϊκούς θεσμούς και συναντήσεις σε χώρες κλειδιά, έχουν επανατοποθετήσει το Κυπριακό ψηλά στην Ευρωπαϊκή ατζέντα».

Η ΔΗΠΑ, στην ανακοίνωσή της, τονίζει παράλληλα ότι «η πρόσφατη απόφαση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, θεσμού απαραίτητου σε σύγχρονα κράτη, αποτελεί θετικό βήμα, που ελπίζουμε να τύχει ευρύτερης συναίνεσης. Η δε διαφαινόμενη συμφωνία με το Ισραήλ, σε θέματα ενέργειας, ενισχύει τον περιφερειακό μας ρόλο και την οικονομία, ενώ διευρύνει τις στρατηγικές μας συμμαχίες, με στόχο την μείωση του κόστους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας».

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωση της ΔΗΠΑ υπογραμμίζεται πως «θετικά αποτιμούμε τις ενέργειες για στοχευμένη οικονομική στήριξη των πολιτών, στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους, όπως η αύξηση κατά 5% του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων με αναδρομική ισχύ από 1η Ιουνίου 2023. Σημαντικά επιτεύγματα θεωρούμε την πρόταση για τα τετράμηνα στην εκπαίδευση και το Σχέδιο «Κτίζω» για τους πρόσφυγες μας. Εξίσου σημαντική υπήρξε η συμφωνία αύξησης της ΑΤΑ, οι ενέργειες που έγιναν σε θέματα υγείας, όπως η ενίσχυση των ΤΑΕΠ στα νοσοκομεία και η αναβάθμιση των εξωτερικών ιατρείων και απογευματινών χειρουργείων. Στα συν και η προώθηση εφαρμογής της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Πάντως, στην ανακοίνωση του κόμματος του Μάριου Καρογιάν γίνεται αναφορά και σε κάποια λάθη και αστοχίες, «που έστειλαν λανθασμένα μηνύματα και προκάλεσαν σύγχυση στην κοινωνία, η κυβέρνηση έδειξε σωστά αντανακλαστικά, διορθώνοντας τα και δείχνοντας προθυμία θεσμοθέτησης διαφανών διαδικασιών. Σημειώνουμε, εν κατακλείδι, ότι υπάρχει θετικό πρόσημο για τις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης, που όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι ή στοιχείο εφησυχασμού. Αντίθετα, πρέπει να καθοδηγεί τις μετέπειτα ενέργειες για πλήρη επίτευξη των στόχων που τέθηκαν».

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, καταλήγει η ανακοίνωση, «ως πολιτική δύναμη υπεύθυνης συμπολίτευσης, θα συνεχίσει να υποβάλλει προτάσεις επί διαφόρων θεμάτων και θα ενεργεί ως θετικός καταλύτης, όπου μπορεί, για τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων. Παράλληλα, εκεί και όπου υπάρχει διαφορετική αντίληψη, θα καταθέτει άποψη και προτάσεις, με επιχειρήματα και ευπρέπεια. Θα αξιολογούμε διαρκώς το κυβερνητικό έργο, για να διασφαλίσουμε ότι οι κάθε επόμενες εκατό ημέρες θα είναι καλύτερες από τις προηγούμενες».

Δεν πείστηκε η αντιπολίτευση

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να πείστηκαν από όσα άκουσαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τονίζει πως «αξιολογούμε καθημερινά τις πολιτικές της κυβέρνησης, πάντα με υπευθυνότητα και συνέπεια. Αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε αποφάσεις και πολιτικές όταν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και διαφωνούμε τεκμηριωμένα καταθέτοντας αντιπροτάσεις εκεί και όπου κρίνουμε ότι η πορεία δεν είναι προς όφελος των πολιτών και του τόπου».

Στην ανακοίνωση, ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι «δεν αναμένουμε από καμία κυβέρνηση να κριθεί από τις πρώτες 100 μέρες ούτε και είναι εφικτό να παραχθεί πραγματικό έργο σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εξαρχής είπαμε πως θα δώσουμε μεγαλύτερη πίστωση χρόνου. Συνεπώς αν και το ορόσημο κρίνεται περισσότερο επικοινωνιακά, μάλλον για να διορθωθεί η εικόνα της κυβέρνησης, κατά γενική ομολογία κυριαρχεί ένα ευρύτερο μούδιασμα στη κοινωνία λόγω συγκεκριμένων άστοχων ενεργειών και αθέτησης υποσχέσεων».

Επί της ουσίας, συνεχίζει το κόμμα της Πινδάρου, «ορισμένα από αυτά που αναφέρονται ως “έργο” βρίσκονται στο στάδιο των εξαγγελιών χωρίς ολοκληρωμένο αποτέλεσμα (πχ ενεργειακά), ενώ ορισμένα άλλα ήταν ήδη δρομολογημένα (πχ όσα βρίσκονται στον προϋπολογισμό που ψηφίσαμε πέρσι ή/και στο Ταμείο Ανάκαμψης), κάτι πολύ φυσιολογικό για ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Καταλήγοντας, ο ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι «υπάρχουν εξαγγελθείσες πολιτικές που συμφωνήσαμε, όπως η δεδηλωμένη πρόθεση για διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά, ταυτόχρονα, εκφράσαμε και την ανησυχία μας για τη διόγκωση μόνιμων ανελαστικών δαπανών. Κάθε κυβέρνηση κρίνεται από τα αποτελέσματά της και όχι από τις προθέσεις ή τις όποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες. Θα αναμένουμε πλέον τα πραγματικά αποτελέσματα της παρούσας διακυβέρνησης».

Στη δική του ανακοίνωση, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «παρότι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι μέχρι σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδείχτηκε κατώτερος των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά. Η αθέτηση των υποσχέσεων για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος και οι επιλογές για διορισμούς και συμβούλους της κυβέρνησης που προκάλεσαν την κοινωνία φανερώνουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχίζει από εκεί που έμεινε ο προκάτοχός του».

Συνεχίζοντας, το κόμμα της Αριστεράς σημείωσε πως «όμως, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα του κυπριακού λαού -μισθοί, ακρίβεια, στεγαστικό, τραπεζική αυθαιρεσία και εκποιήσεις- οξύνονται και απαιτούν λύσεις με μια ριζικά διαφορετική πολιτική, όχι νέες εξαγγελίες. Αυτό το έργο το είδαμε τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Σημειώνουμε βέβαια εκείνα τα ζητήματα που κατέγραψε θετικές κινήσεις η κυβέρνηση, όπως οι εξετάσεις τετραμήνων και ο τερματισμός της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση, στα οποία υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις του ΑΚΕΛ κάτι που αναγνωρίζουμε».

Ακόμα και τώρα όμως, προστίθεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Χριστοδουλίδης δεν απέφυγε την καλλιέργεια προσδοκιών, όπως στο Κυπριακό και τα ενεργειακά, όπου ακόμα περιμένουμε να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Στις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του, ο κ. Χριστοδουλίδης θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι είναι άλλο πράγμα η επικοινωνιακή πολιτική και άλλο η διακυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα για τον τόπο και τον λαό».

Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ επεσήμανε πως «θα συνεχίσει να ασκεί αντιπολίτευση, με τεκμηριωμένη κριτική και ρεαλιστικές προτάσεις, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας: του κόσμου της εργασίας, τη μεσαίας τάξης, της νέας γενιάς».

Δειτε Επισης

Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»
Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»