Αυξημένες πέραν του αναμενόμενου οι τιμές στα πλείστα προϊόντα-Παράπονα καταναλωτών

Αυξημένες πέραν του αναμενόμενου παρουσιάζονται οι τιμές στο 92% των προϊόντων του παρατηρητήριου τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, με δεδομένο τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ που υιοθετήθηκε σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, σημειώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, στα 44 από τα 48 προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ, δηλαδή ποσοστό 92%, παρουσιάζεται λιανική μέση τιμή ψηλότερη από ό,τι αναμενόταν μετά τη μείωση του ΦΠΑ και μόνο σε 4 προϊόντα οι τιμές τους ήταν οι αναμενόμενες. "Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές, για διάφορους λόγους, δεν απολαμβάνουν σήμερα ολόκληρο το αναμενόμενο όφελος από τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ", αναφέρει.

Συγκεκριμένα, η πιο μεγάλη διαφορά καταγράφεται σε μάρκα βρεφικών πάνων, που φαίνεται αυξημένη κατά 80 σεντ σε σχέση με την αναμενόμενη τιμή που θα είχε, αν από την τιμή Απριλίου αφαιρούταν ο ΦΠΑ. Αυξημένες κατά 53-56 σεντ εμφανίζονται και βρεφικές τροφές.

Σημειώνεται ότι δύο προϊόντα βρεφικών πάνων ήταν 56 και 71 σεντ φτηνότερα από την τιμή Απριλίου χωρίς ΦΠΑ. Αντίθετα, τρεις βρεφικές τροφές είναι ακριβότερες από την τιμή Απριλίου με ΦΠΑ, μέχρι και κατά 46 σεντ.

"Ως Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε", αναφέρουν, σημειώνοντας ότι δεν ήταν αναμενόμενη τέτοια έκταση του φαινομένου. "Θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία, τουλάχιστο για σκοπούς διαφάνειας, να δώσει τεκμηριωμένα τις απόψεις της", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκλεισαν οι κάλπες στην ΕΔΕΚ-Η ώρα της κρίσης για Αναστασίου και Διομήδους
Έφυγαν για Κωνσταντινούπολη οι Ρώσοι-Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι θα στείλει αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες
Βλάβη σε αγωγό από μπάζωμα άφησε χωρίς νερό την Πάφο-Τη Δευτέρα αποκαθίσταται πλήρως το πρόβλημα
Χειροπέδες σε δύο νεαρούς για τον εμπρησμό οχήματος στον Άγιο Δομέτιο
Οι σκληροπυρηνικοί Ultras της Παρί, ο Ζιντάν και το φιάσκο των Αρχών-Οι λόγοι πίσω από τα επεισόδια στο Παρίσι
Σαμποτάζ σε ρωσικές βάσεις από τους Ουκρανούς-Κατέστρεψαν με drone πάνω από 40 μαχητικά
Συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ-«Ήρθε για να μείνει» το μήνυμα του υπουργού Υγείας
Αυτή είναι η απάντηση των 13 σημείων της Χαμάς που ο Γουίτκοφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που όχημα πέφτει πάνω στους οπαδούς της Παρί στη Γαλλία
Τουλάχιστον τρεις νεκροί μετά από πυρκαγιά σε νοσοκομείο του Αμβούργου-Πάνω από 50 οι τραυματίες