Στήνουν μπλόκο στους έμπορους των λαϊκών αγορών-Θέλουν τους αυθεντικούς παραγωγούς

Φρένο στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στις λαϊκές αγορές, επιχειρεί να θέσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας ενώπιον της Βουλής, η οποία εξετάζει σχετικό Νομοσχέδιο, έτσι ώστε να ρυθμιστεί η λειτουργία των λαϊκών αγορών και η κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, που επιτρέπει μεταξύ άλλων σε έμπορους να μεταπουλάνε προϊόντα σε ακριβότερες τιμές, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σαν μεσάζοντες των παραγωγών.

Απώτερος στόχος μέσω του νέου Νομοσχεδίου, είναι τα διάφορα προϊόντα που παράγουν οι γεωργοί, να φθάνουν από τους ίδιους στα χέρια των καταναλωτών μέσω των λαϊκών αγορών, χωρίς να αγοράζονται από τους έμπορους, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα μεταπωλήσουν στους καταναλωτές στις λαϊκές αγορές, σε δήθεν τιμές ευκαιρίας.

Επιπρόσθετα, οι σημαντικότερες τροποποιήσεις του υφιστάμενου Νόμου είναι η μεταφορά της ευθύνης της εφαρμογής της Νομοθεσίας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Γεωργίας, αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών όπως της υποβολής αίτησης, της έκδοσης αδειών και τους ελέγχους, ενώ να υπάρχει και η αποκλειστική συμμετοχή μόνο των παραγωγών στις λαϊκές αγορές.

Σήμερα πάντως, όπως υπέδειξε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, στον REPORTER, «υπάρχουν οι γεωργοί, αλλά πλουτίζουν οι μεσάζοντες. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε μέσω του Νομοσχεδίου, είναι να προστατέψουμε τους παραγωγούς. Όταν ένα προϊόν, οδηγείται απευθείας στα χέρια του καταναλωτή από τον παραγωγό, είναι πιο φθηνό, καθώς ο μεσάζων θα το μεταπωλήσει πιο ακριβά για να αποκομίσει οικονομικό όφελος».

Μάλιστα, ο κ. Πάζαρος, έφερε ως παράδειγμα τους διάφορους εμπόρους στους δρόμους, οι οποίοι πωλάνε καρπούζια. «Μπορεί να έχουν όλοι σχεδόν τις ίδιες τιμές, αλλά ο παραγωγός που τα πουλάει αναγκάζεται να τα δίνει πιο φθηνά και έτσι αποκομίζουν στο τέλος της ημέρας, οφέλη οι έμποροι. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τον παραγωγό, για να επιβιώσει και η γεωργία. Διότι αν δεν προστατέψουμε τον παραγωγό που τα παράγει και πλουτίζει ταυτόχρονα ο μεσάζων, σημαίνει ο παραγωγός θα κλείσει στο τέλος».

Πάντως, ακόμη φαίνεται να υπάρχει δρόμος για τη θέσπιση του Νομοσχεδίου, ενώπιον της Βουλής. «Δυστυχώς, προχωρούμε με πολύ αργά βήματα. Περιμέναμε να γίνει πιο γρήγορα η θέσπιση του Νομοσχεδίου, ωστόσο, χρειάζονται αρκετές αλλαγές. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένο, ούτως ώστε να βοηθά τη διαδικασία και να μην έρθουμε μετά από λίγο καιρό και να θέλουμε αλλαγές πάλι. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στα μέσα της διαδικασίας και στόχος ήταν να οδηγηθεί για κατάθεση προτού κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, αλλά είναι πολύ δύσκολο και έτσι ίσως από Σεπτέμβρη να ολοκληρωθεί το Νομοσχέδιο».

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Πάζαρο, γίνεται συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών, ενώ όπως δήλωσε «εντοπίστηκαν, επίσης κάποιες δυσκολίες με τον βαθμό συγγένειας, καθώς δεν ήταν μέσα η σύζυγος και πρέπει να προστεθεί στο Νομοσχέδιο. Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη, ωστόσο προσπαθούμε όλα τα κόμματα μαζί, σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις να λύσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν και να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στα επόμενα χρόνια».

Τα νόμιμα προϊόντα προς πώληση και οι ποινές για τους παραβάτες

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, τα προϊόντα τα οποία θα µπορούν να πωλούνται στις λαϊκές αγορές, είναι, προϊόντα φυτικής παραγωγής και µανιτάρια που χρησιµοποιούνται ως τρόφιµα, περιλαµβανοµένων και των προϊόντων που συλλέγονται από τη φύση, κοµµένα άνθη και φυτά γλάστρας, Μεταποιηµένα προϊόντα τα οποία προκύπτουν από τη µεταποίηση προϊόντων φυτικής παραγωγής και µανιταριών που χρησιµοποιούνται ως τρόφιµα, περιλαµβανοµένων και των προϊόντων που συλλέγονται από τη φύση.

Όπως διευκρινίζεται, τόσο οι βασικές πρώτες ύλες, µε εξαίρεση το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξίδι, το σιτάρι και το αλεύρι, όσο και το ίδιο το µεταποιηµένο προϊόν, πρέπει να είναι παραγωγής και παρασκευής του ίδιου του παραγωγού που το διαθέτει στην αγορά.

Επιπρόσθετα, ανάμεσα στα επιτρεπόμενα προϊόντα, είναι τα σαλιγκάρια, άγρια ή εκτροφής, μέλι και άλλα προϊόντα της µέλισσας, όπως γύρις και µέλι µε κηρύθρα, αυγά, κρασί και οινοπνευµατώδη ποτά, φρέσκα ψάρια, όπως και μεταποιηµένα προϊόντα ζωικής προέλευσης ιδίας παραγωγής, όπως γαλακτοκοµικά προϊόντα, χαλλούµια, αναρή, τυρί φλαούνας, τραχανάς και αλλαντικά.

Ακόμη, επιτρεπόμενα είναι και τα βιολογικά προϊόντα, πρωτογενή ή/και µεταποιηµένα, που εµπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, νοουµένου ότι ο παραγωγός τοποθετεί σ’ αυτά την προβλεπόµενη από τον σχετικό κανονισµό της ΕΕ σήµανση και αναρτά σε περίοπτη θέση το πιστοποιητικό βιολογικής παραγωγής που εκδίδει ο Οργανισµός Ελέγχου και Πιστοποίησης που τον ελέγχει και τον πιστοποιεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα προϊόντα τα οποία διατίθενται σε λαϊκή αγορά, ανάλογα µε το είδος τους, πρέπει να πληρούν τους όρους ποιότητας, υγιεινής, ασφάλειας, καθώς και τις προδιαγραφές εµπορίας των τροφίµων που προβλέπονται στη σχετική ενωσιακή και εθνική νοµοθεσία.

Πάντως, όσον αφορά τις προβλεπόμενες ποινές για όσους παραβιάζουν τη νοµοθεσία, είναι η γραπτή σύσταση για µη επανάληψη της παράβασης, ή/και διοικητικό πρόστιµο µέχρι 3 χιλ. ευρώ, ή/ και ανάκληση της άδειας χρήσης. Ακόµη, στις περιπτώσεις που διαπραχθούν περισσότερες από τρεις επαναλαµβανόµενες παραβάσεις, το διοικητικό πρόστιµο δύναται να αυξηθεί µέχρι τις τρεις χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον, στις περιπτώσεις αυτές η αρµόδια Αρχή δύναται να αρνηθεί οριστικά την έκδοση άδειας χρήσης χώρου στο µέλλον.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων