Εκκλήσεις για να μην χαθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης-Τι εκκρεμεί στη Βουλή

Επιστολή στη Βουλή με την οποία απευθύνει παράκληση όπως καταβληθεί προσπάθεια για επίσπευση και ολοκλήρωση της συζήτησης του Νομοσχεδίου για διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων και του Νομοσχεδίου για την πώληση ακινήτων, αλλά και του Νομοσχεδίου για καθορισμό ειδικών μέτρων για μείωση τω ατμοσφαιρικών ρύπων από τις οδικές μεταφορές, απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, αφού αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον ο Γιώργος Παντελή ζητά την εξέταση με προτεραιότητα των νομοσχεδίων που αφορούν στην θέσπιση φορολογικής απαλλαγής για τους εταιρικούς επενδυτές που επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις, στον αστικό αναδασμό και στις ευέλικτες μορφές εργασίας με τη μορφή τηλεργασίας, καθώς και αν προκύψει η ανάγκη αναλόγως και της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, και του νομοσχεδίου στην επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών, μόλις αυτά κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τα αρμόδια Υπουργεία.

Ο κ. Παντελή ενημέρωσε τους βουλευτές ότι, τον Δεκέμβριο του 2022, εκταμιεύθηκε από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το ποσό των €85 εκ., που αντιστοιχεί στο 1ο αίτημα πληρωμής μετά και την εκπλήρωση των 14 πρώτων οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς.

Όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, με την εκταμίευση της πρώτης δόσης, οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροποποίηση του Σχεδίου και στην εκπλήρωση των 18 και 30 οροσήμων και στόχων του δεύτερου και τρίτου αιτήματος πληρωμής, αντίστοιχα, με σκοπό την υποβολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συντομότερο δυνατόν μετά την έγκριση της τροποποίησης του Σχεδίου.

Σε σχέση με το δεύτερο αίτημα πληρωμής, όπως εξηγεί στην επιστολή του ο κ. Παντελή, από τα 18 ορόσημα εκκρεμεί η επιτυχής επίτευξη πέντε οροσήμων, δύο από τα οποία αφορούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών από τον Ιανουάριο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023, έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναθεωρημένο νομοσχέδιο η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Το νομοσχέδιο για τη θέσπιση φορολογικής απαλλαγής για τους εταιρικούς επενδυτές που επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις ψηφίστηκε από την Βουλή στις 14 Ιουλίου του 2022, με περίοδο εφαρμογής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την επέκταση εφαρμογής του μέτρου μέχρι το 2026 για να θεωρήσει ικανοποιητική την επίτευξή του, και ως εκ τούτου αναμένεται να υποβληθεί τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Όσον αφορά τα ορόσημα του τρίτου αιτήματος πληρωμής, εκκρεμεί η ψήφιση δύο νομοσχεδίων ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο επανεξέτασης από την Βουλή, και του νομοσχεδίου και των Κανονισμών που αφορούν στην επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2022, και για τα οποία στο παρόν στάδιο αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά από αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο που αφορά στην τροποποίηση του νόμου περί πώλησης ακινήτων για την εκ των προτέρων διασφάλιση των συμφερόντων των αγοραστών κατατέθηκε στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2022 και το Νοέμβριο του 2022 κατατέθηκε αναθεωρημένο νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Το νομοσχέδιο που αφορά στον αστικό αναδασμό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το αρμόδιο Υπουργείο μετά την ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία τον Ιούνιο του 2023.

Πρόσθετα αναφέρεται ότι τον Ιούνιο του 2023 αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή και το νομοσχέδιο για τις ευέλικτες μορφές εργασίας με τη μορφή τηλεργασίας, το οποίο εμπίπτει στην τέταρτη αίτηση πληρωμής, ενώ μετά και την ολοκλήρωση της κατ' άρθρον συζήτησης του νομοσχεδίου για τον καθορισμό ειδικών μέτρων για μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τις οδικές μεταφορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αναμένεται να υποβληθεί τροποποιημένο νομοσχέδιο στη Βουλή από το αρμόδιο Υπουργείο τον Ιούνιο του 2023.

Αφού απευθύνει παράκληση για να υιοθετηθούν από τη Βουλή οι νουθεσίες και οι οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την συμμόρφωση με τα ορόσημα, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ευχαριστεί την Πρόεδρο, όσο και τα μέλη του Κοινοβουλίου για την μέχρι σήμερα ψήφιση των νομοθετημάτων που περιλήφθηκαν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τον κ. Παντελή να σημειώνει πως, προσδοκά στη συνέχιση της συνεργασίας για την επιτυχή εκταμίευση του συνόλου των €1,2 δις. .

Δειτε Επισης

Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο