Κάνει ταμείο 100 ημερών ο Πρόεδρος-Ανοίγει τα χαρτιά του για τον πρώτο απολογισμό

Το ταμείο των 100 πρώτων ημερών του, με βασική επιδίωξη να διορθωθούν, τουλάχιστον επικοινωνιακά οι ανορθογραφίες της πρώτης περιόδου, θα επιχειρήσει να κάνει σήμερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη Τύπου που θα παραθέσει στις έντεκα στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικος Χριστοδουλίδης.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, πως κάποια πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά, και ήχησαν κάπως άτσαλα στα αυτιά των πολιτών που τον εμπιστεύτηκαν, είτε αυτό είχε να κάνει με θέματα διορισμών, είτε με τη διαχείριση επικοινωνιακών ζητημάτων, αλλά και με γνώμονα πως αυτά που η Κυβέρνηση θεωρεί πως αποτελούν επιτυχίες των 100 ημερών της, δεν έτυχαν της απαιτούμενης προβολής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να απευθυνθεί με άμεσο τρόπο προς τον λαό, δίδοντας της δικές του απαντήσεις.

Στον Λόφο του Προεδρικού, τα όποια επικοινωνιακά λάθη καταγράφηκαν τις πρώτες 100 ημέρες, αποδίδονται ξεκάθαρα στην απειρία του πολιτικού προσωπικού που κλήθηκε να λάβει προβεβλημένα πόστα Υπουργείων και Υφυπουργείων. Αυτός είναι ο λόγος που η όποια αξιολόγηση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στα πρόσωπα που εμπιστεύθηκε, αναμένεται να γίνει εν ευθέτω χρόνο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν βεβιασμένες κινήσεις, που ενδεχομένως να αποτελούσαν και παραδοχή αποτυχίας.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, την οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να αναδείξει στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Είναι μια σειρά από αποφάσεις, ενέργειες και πολιτικές της Κυβέρνησης που εφαρμόστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και που έδωσαν λύσεις σε ζητήματα που απειλούσαν την οικονομία, την εργασιακή ειρήνη, ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση και σε δύο άλλα ζητήματα που στη δύση της προηγούμενης Κυβέρνησης, είχαν περιέλθει σε ανυποληψία, το Κυπριακό και τα ενεργειακά.

Πιάνοντας το νήμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου, αυτή αναμένεται να χωριστεί σε δύο μέρη. Το ένα θα αφορά το Κυπριακό και τα ενεργειακά και το δεύτερο την εσωτερική διακυβέρνηση, που περιλαμβάνει και την οικονομία. Ξεκινώντας με το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να προχωρήσει σε μια συνολική αποτίμηση των προσπαθειών του τις εκατό πρώτες ημέρες, για να δώσει μια νέα ώθηση στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση από τη μια επιχείρησε να υποβαθμίσει την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του διορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου, αλλά κι από την άλλη η αντιπολίτευση κυριεύεται από αμηχανία, αναμφίβολα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω μιας σειράς ενεργειών του κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον, ειδικά των σημαντικών κέντρων της Γηραιάς Ηπείρου, εξασφαλίζοντας στήριξη που αποτυπώθηκε και σε μια σειρά ενεργειών. Βέβαια η επιτυχία ή η αποτυχία της πρότασης του Προέδρου, δεν εναπόκειται αποκλειστικά στον ίδιο, από τη στιγμή που απέναντι του βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος και ο κατοχικός ηγέτης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να αναδείξει το ενδιαφέρον, αλλά και τη θετική προσέγγιση που εξασφάλισε, από Γερμανία, Γαλλία αλλά και τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι έγιναν κοινωνοί της πρότασης του, αλλά και από τη θετική ανταπόκριση του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του ίδιου του Γενικού Γραμματέα με τον οποίο συνομίλησε την περασμένη εβδομάδα.

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά, η Κυβέρνηση, αναμφίβολα, ίσως υποβοηθούμενη και από τις συνθήκες στα γειτονικά κράτη, προεξάρχοντος του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, ο οποίος συγκαταλέγεται στη μικρή ομάδα υπουργών που δεν χρειάστηκαν μεγάλο χρόνο προσαρμογής, κατάφερε να δημιουργήσει κινητικότητα, έτσι ώστε να πάρει μπρος η προσπάθεια για χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού και παράλληλα για προσέλκυση του ενδιαφέροντος των κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, για να επανασχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τα σχέδια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

Από εκεί και πέρα, για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να αναδείξει τις επιτυχίες της Κυβέρνησης, σε θέματα που αφορούν τα χαρτοφυλάκια των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας. Σε ότι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών η άμεση αντίδραση στο τεράστιο πρόβλημα των προσφυγικών πολυκατοικιών και η εξεύρεση μόνιμων λύσεων που ικανοποίησε τους άμεσα επηρεαζόμενους, δίδει και στον υπουργό Εσωτερικών θετικό πρόσημο.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος παρέλαβε μαζί με την καρέκλα του και την ωρολογιακή βόμβα της ΑΤΑ και κατάφερε σε πρώτο στάδιο να την εξουδετερώσει, κερδίζοντας χρόνο για να δοθεί τα επόμενα χρόνια οριστική λύση. Το γεγονός ότι κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές εργοδοτικών οργανώσεων και εργαζομένων, αποτελεί παράσημο για τον Γιάννη Παναγιώτου και αυτό αναμένεται να αναγνωριστεί και από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στις παρούσες συνθήκες πάντως, με την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομία που επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, η Κυβέρνηση καλείται να λάβει μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται πως θα υπενθυμίσει μεταξύ άλλων και την απόφαση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα και το εγχείρημα που εγκαινιάστηκε για φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας. Επιπλέον αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα υγείας και παιδείας, ενώ αναμένονται απαντήσεις και για τα θέματα της μετανάστευσης, δικαιοσύνης και διαφθοράς, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να προσανατολίζεται σε εξαγγελίες για πράγματα που σχεδιάζονται να γίνουν και όχι που έγιναν τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του.

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα