Φωνάζει ο Επίτροπος ΓΕΣΥ-«Δεν λαμβάνουν υπόψη τα πορίσματα και τις εκθέσεις μας»
06:00 - 20 Ιουνίου 2023
Ιδιαίτερα δεικτικός προς τη Βουλή, υπεραμυνόμενος της θέσεως και των ενεργειών του, εμφανίστηκε ο επίτροπος Εποπτείας του ΓΕΣΥ Χριστόδουλος Καϊσής, σε υπόμνημα που απέστειλε προς την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας, υποδεικνύοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η εποπτεία του ΓΕΣΥ, αλλά η απόδοση ευθυνών στις παρατυπίες και τις παρανομίες που εντοπίζονται.
Όπως αναφέρει ο κ. Καϊσής, η εφαρμογή του ΓΕΣΥ παρατηρούνται στρεβλώσεις, παραλείψεις και εκτροχιασμός από τη βασική φιλοσοφία πάνω στην οποία έχει κτιστεί ολόκληρο το οικοδόμημα της υγείας. Μάλιστα εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ενώ όλοι διατυμπανίζουν ότι θέλουν να διασφαλίσουν το Σύστημα, εντούτοις κανείς δεν αναλαμβάνει να αποδώσει τις ευθύνες εκεί και όπου εντοπίζονται.
Μάλιστα, ο Επίτροπος, απαντά στην κριτική ότι το μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει είναι η απουσία ελέγχου και εποπτείας, υποδεικνύοντας πως εποπτεία υπάρχει από το Γραφείο του το οποίο παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης, επιτηρεί και εποπτεύει, τόσο μέσω των πολλαπλών παραπόνων που λαμβάνει καθημερινά, όσο και μέσα από τον μεγάλο αριθμό αυτεπάγγελτων διερευνήσεων στις οποίες έχει προβεί.
«Το πρόβλημα δεν είναι η εποπτεία. Το πρόβλημα είναι το μετά γιατί όλες οι διερευνήσεις μας καταλήγουμε σε Εκθέσεις που αποστέλλουμε τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές προς ενημέρωση. Στις Εκθέσεις μας παρουσιάζονται πλήρως τα ευρήματα μας και οι εισηγήσεις μας για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που εντοπίζουμε».
Μέχρι σήμερα, καταγγέλλει ο κ. Καϊσής, «κανένα πρόσωπο, αρχή ή φορέας δεν έχει μεριμνήσει, ώστε οι εισηγήσεις μας να υιοθετηθούν».
Ο Επίτροπος Εποπτείας ΓΕΣΥ, προχωρά και ένα βήμα παρακάτω, δίνοντας στοιχεία για δύο από τις Εκθέσεις που ετοίμασε, στις οποίες ο Γενικός Εισαγγελέας, έχει ήδη γνωματεύσει πως υπάρχει παρανομία και έδωσε συγκεκριμένες συστάσεις. Όπως αναφέρει, η πρώτη αφορά στις περιπτώσεις άσκησης ιδιωτικής ιατρικής από ιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το Σύστημα Υγείας αλλά δραστηριοποιούνται σε νοσηλευτήριο ενταγμένο στο ΓΕΣΥ.
Ένα θέμα, που όπως σημειώνει, «εξαρχής δημιούργησε ανησυχία και προβληματισμό σε σχέση με τη λειτουργία των ενταγμένων στο ΓΕΣΥ, ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, κρίθηκε ως παράνομη από τη Νομική Υπηρεσία και παρόλα αυτά συζητήθηκε εκτενέστατα τα δύο τελευταία έτη μέσα από διαβουλεύσεις, μέχρι το Υπουργείο Υγείας να εκδώσει τελικά οδηγίες για τον τερματισμό της πρακτικής αυτής και της δυνατότητας παροχής ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας από ιατρούς εκτός Συστήματος σε νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓΕΣΥ.
Η δεύτερη καταγγελία του κ. Καϊσή, έχει να κάνει με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος εξέδωσε διάταγμα προκειμένου ένας προσωπικός ιατρός να δύναται να χρεώνει και μάλιστα κατά την κρίση του, δικαιούχους του ΓΕΣΥ, γεγονός που έρχεται, όπως αναφέρει, σε ευθεία αντίθεση τόσο με το πνεύμα όσο και με το γράμμα του Νόμου.
Όπως εξηγεί, το διάταγμα κρίθηκε παράνομο από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία εισηγήθηκε την άμεση έκδοση νέου Διατάγματος, προς αντικατάσταση του παράνομου. «Με τεράστια έκπληξη διαπιστώσαμε ότι όταν εκδόθηκε το νέο Διάταγμα, όχι απλά δεν τερμάτισε την παράνομη πρόνοια, αλλά απεναντίας την επαναλάμβανε επακριβώς και ακόμα αυτό παραμένει σε ισχύ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η νέα υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, έχει ενημερωθεί για το ζήτημα και έδειξε πρόθεση να λάβει διορθωτικές κινήσεις, στη βάση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας.
Στο καταληκτικό του σχόλιο ο Επίτροπος Εποπτείας ΓΕΣΥ, σημειώνει πως το Γραφείο του στάθηκε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να είναι θεματοφύλακας των βασικών αρχών του Συστήματος και παρακολουθούμε ολόκληρη την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ, «με γνώμονα», όπως προσθέτει, «πάντα το καλύτερο για το δικαιούχο και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει όλες οι πράξεις, όλων των εμπλεκομένων, να είναι μέσα στις λεωφόρους που χαράχτηκαν, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και προγραμματισμό και να αποφεύγονται εκτροπές, παρεκτροπές, παρατυπίες ή οτιδήποτε δεν συνάδει με τη φιλοσοφία που διέπει το ΓΕΣΥ».
«Και όπου διαπιστώνονται οι όποιες παρεκκλίσεις, να βρεθεί μια αρμόδια αρχή που να αναλαμβάνει να επιβάλλει τα πορίσματα και τις εισηγήσεις που προκύπτουν από την εποπτεία του Συστήματος, για την οποία ο Νομοθέτης έχει ήδη προνοήσει μέσα από τον Νόμο του ΓΕΣΥ», καταλήγει ο κ. Καϊσής.