Συνδεσιμότητα και τεχνητή νοημοσύνη συζήτησε ο Χατζηζαχαρία στο Λουξεμβούργο

Το μέλλον της συνδεσιμότητας και την ανάγκη παρέμβασης του κράτους για κάλυψη σε περιοχές όπου δεν επενδύει η αγορά, παρουσιάζοντας παράλληλα και τη στρατηγική της Κύπρου για θέματα τεχνητής νοημοσύνης, συζήτησε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας κατά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας σε σύνθεση Υπουργών αρμόδιων για τις τηλεπικοινωνίες που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν το μέλλον του τομέα της συνδεσιμότητας και για την ανάγκη μέτρων για τόνωση των επενδύσεων σε υποδομές καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Όπως αναφέρεται, μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη σημασία της πρόσβασης σε ασφαλείς και αξιόπιστες υποδομές συνδεσιμότητας για μια αποτελεσματική ενιαία αγορά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Χατζηζαχαρίας επεσήμανε πως οι στόχοι της ΕΕ για τη συνδεσιμότητα και παράλληλα και οι εθνικοί στόχοι της Κύπρου θα επιτευχθούν μόνο με παρέμβαση του κράτους η οποία, όπως είπε, είναι αναγκαία για την επέκταση της ευρυζωνικής κάλυψης στις “λευκές περιοχές”, όπου η αγορά δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει, όπως ημιαστικές, αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και πως εφαρμόζει πρόγραμμα επιδότησης της ανάπτυξης τέτοιων δικτύων.

Ο κ. Χατζηζαχαρία πρόσθεσε ότι ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, από κοινού με τον προτεινόμενο κανονισμό και σύσταση για την υποδομή Gigabit, παρέχουν ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο μέσα στο οποίο οι επενδυτές, οι φορείς εκμετάλλευσης και οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν μακροπρόθεσμες αποφάσεις με σιγουριά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως οι αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης των κρίσιμων φορέων και υποδομών σε άλλους τομείς από τα δίκτυα και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Τόνισε τέλος την ανάγκη για επέκταση της διεθνούς συνδεσιμότητας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, κάτι που επεσήμανε έχει κρίσιμη σημασία για την Κύπρο, ως νησιώτικο κράτος μέλος.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου έγινε ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών για αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρονται από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μιλώντας για το θέμα ο κ. Χατζηζαχαρίας αναφέρθηκε στην Εθνική στρατηγική της Κύπρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία προβλέπει τη σύσταση εθνικής επιτροπής για την αξιόπιστη και ηθική χρήση της εν λόγω τεχνολογίας ως βασικό πυλώνα. Στόχος, ανέφερε, είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς, αποτελεσματικού και χωρίς αποκλεισμούς οικοσυστήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας