Κατεπείγουσα παρέμβαση των θεσμών της ΕΕ για το ζήτημα Κενάν ζήτησε ο Μαυρίδης

Το σοβαρό ζήτημα της έκδοσης του Κούρδου ακτιβιστή, Κενάν Αγιάζ, στην Γερμανία και πιθανή έκδοση του στην Τουρκία με κίνδυνο της ζωής του, έθεσε με κατεπείγον παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής απέστειλε επιστολές στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ και στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης, εξήγησε αρχικά ότι ο Κενάν Αγιάζ, είναι Κούρδος ακτιβιστής, ο οποίος καταδιώχθηκε στην Τουρκία λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και της δράσης του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγκάστηκε να φύγει γιατί κινδύνευε η ζωή του, ενώ εδώ και κάποια χρόνια βρήκε καταφύγιο στην Κύπρο ως πολιτικός πρόσφυγας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ιστορικό της σύλληψης του από τις κυπριακές αρχές κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από την Γερμανία, το οποίο, όπως υποστηρίζεται από τον δικηγόρο του Αγιάζ, βασίζεται σε γενικόλογες και μη στοιχειοθετημένες κατηγορίες για τυχόν στήριξη του Αγιάζ, με οικονομικά και άλλα μέσα, τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε επίσης ότι είναι άκρως ανησυχητικό ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις από τις γερμανικές αρχές ότι ο Αγιάζ δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία και ότι σε τέτοια περίπτωση, η ζωή του Αγιάζ βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν επανειλημμένως διαπιστώσει σε εκθέσεις τους ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου και ανεξάρτητη δικαστική εξουσία στην Τουρκία, που έχει καταστεί μια τεράστια φυλακή για εκατοντάδες χιλιάδες ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, Κούρδους κ.ά. με την κατηγορία της «τρομοκρατίας». Επιπλέον, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στα θέματα υγείας, που αντιμετωπίζει ο Αγιάζ, ως αποτέλεσμα της δωδεκάχρονης φυλάκισής του στην Τουρκία κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και φρικτά βασανιστήρια.

Ο κ. Μαυρίδης ζήτησε κατεπειγόντως από τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παρέμβουν άμεσα με συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κενάν Αγιάζ και να προστατευθεί η ζωή του. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαυρίδης, «το θέμα του Κενάν Αγιάζ δεν μπορεί να τύχει διαδικαστικού χειρισμού αλλά είναι ένα ζήτημα με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις, που άπτεται του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία ως ΕΕ έχουμε θέσει ως προτεραιότητα και στον πυρήνα της Ένωσης μας».

Δειτε Επισης

Απαντά εκ νέου για Αρχηγό ο Πρόεδρος-«Καμιά θολούρα, όταν υπάρχουν ανακοινώσεις θα προχωρήσω»
Χειροπέδες σε 50χρονο που εντοπίστηκαν στην οικία του ναρκωτικά και αρχαία
Έφοδος της Αστυνομίας σε εργοτάξιο στη Λευκωσία-Συνελήφθησαν δέκα πρόσωπα
H νεκροτομή και η ανθρωπολογική εξέταση δίνουν απαντήσεις για τον ανθρώπινο σκελετό
Στις 18 Οκτωβρίου οι εκλογές στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και έστειλαν στο νοσοκομείο 46χρονη επειδή τους επέρριψε την ευθύνη
Τα ιατροδικαστικά ευρήματα για τον θάνατο του 29χρονου που παρασύρθηκε από όχημα
Έντονη βροχόπτωση και κατολίσθηση πετρών-Η ενημέρωση της Αστυνομίας
Τοποθετούνται κάμερες τροχαίας στη Λάρνακα-Τα δύο σημεία
Παραμένει στις Κεντρικές ο Σύρος που απείλησε ότι θα γυρίσει την Πάφο ανάποδα