Κατεπείγουσα παρέμβαση των θεσμών της ΕΕ για το ζήτημα Κενάν ζήτησε ο Μαυρίδης

Το σοβαρό ζήτημα της έκδοσης του Κούρδου ακτιβιστή, Κενάν Αγιάζ, στην Γερμανία και πιθανή έκδοση του στην Τουρκία με κίνδυνο της ζωής του, έθεσε με κατεπείγον παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής απέστειλε επιστολές στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ και στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης, εξήγησε αρχικά ότι ο Κενάν Αγιάζ, είναι Κούρδος ακτιβιστής, ο οποίος καταδιώχθηκε στην Τουρκία λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και της δράσης του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγκάστηκε να φύγει γιατί κινδύνευε η ζωή του, ενώ εδώ και κάποια χρόνια βρήκε καταφύγιο στην Κύπρο ως πολιτικός πρόσφυγας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ιστορικό της σύλληψης του από τις κυπριακές αρχές κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από την Γερμανία, το οποίο, όπως υποστηρίζεται από τον δικηγόρο του Αγιάζ, βασίζεται σε γενικόλογες και μη στοιχειοθετημένες κατηγορίες για τυχόν στήριξη του Αγιάζ, με οικονομικά και άλλα μέσα, τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε επίσης ότι είναι άκρως ανησυχητικό ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις από τις γερμανικές αρχές ότι ο Αγιάζ δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία και ότι σε τέτοια περίπτωση, η ζωή του Αγιάζ βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν επανειλημμένως διαπιστώσει σε εκθέσεις τους ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου και ανεξάρτητη δικαστική εξουσία στην Τουρκία, που έχει καταστεί μια τεράστια φυλακή για εκατοντάδες χιλιάδες ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, Κούρδους κ.ά. με την κατηγορία της «τρομοκρατίας». Επιπλέον, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στα θέματα υγείας, που αντιμετωπίζει ο Αγιάζ, ως αποτέλεσμα της δωδεκάχρονης φυλάκισής του στην Τουρκία κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και φρικτά βασανιστήρια.

Ο κ. Μαυρίδης ζήτησε κατεπειγόντως από τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παρέμβουν άμεσα με συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κενάν Αγιάζ και να προστατευθεί η ζωή του. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαυρίδης, «το θέμα του Κενάν Αγιάζ δεν μπορεί να τύχει διαδικαστικού χειρισμού αλλά είναι ένα ζήτημα με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις, που άπτεται του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία ως ΕΕ έχουμε θέσει ως προτεραιότητα και στον πυρήνα της Ένωσης μας».

Δειτε Επισης

Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισαν και οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας
Γύρισε η κλεψύδρα για την απόφαση που θα κρίνει την επόμενη μέρα στους θεσμούς-Εκ διαμέτρου αντίθετο αφήγημα
Οδηγός εγκλωβίστηκε στο όχημά του μετά από τροχαίο-Στο νοσοκομείο πατέρας, μητέρα και παιδί
Το Εφετείο ανέτρεψε απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου για τους έξυπνους μετρητές
Βελτιωμένη η κατάσταση του εθνοφρουρού που νοσηλεύεται στη Γαλλία-Σταθερή του δεύτερου που υπηρετεί στην ίδια μονάδα
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Στα τρία εκ. ευρώ η αξία των Ε/κ περιουσιών που πώλησε η 49χρονη σφετερίστρια-Στο εδώλιο με 56 κατηγορίες
Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό-Εικοσιτετράχρονος κατέπεσε από ύψος τριών μέτρων
Μετέφερε 132 μετανάστες σε βάρκα για δέκα άτομα ο 36χρονος διακινητής
Καραμπόλα τριών οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα (pic)