Κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ το νησί μας-«Να βάλουμε την Κύπρο πρώτα»

Η Κύπρος «βεβαίως μπορεί να γίνει κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Παρασκευή, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου υποδεικνύοντας ότι υπάρχει η δίοδος προς την Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο, μέσω Αιγύπτου για τις αγορές της Ευρώπης. Ο κ. Παπαναστασίου προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, την οποία ενημέρωσε για τις ενεργειακές εξελίξεις. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι είχε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με την Πρόεδρο της Βουλής για θέματα ενέργειας. Πρόσθεσε ότι η κ. Δημητρίου ζήτησε ενημέρωση εφ' όλης της ύλης με την έννοια του σχεδιασμού ο οποίος έχει γίνει και έχει ήδη επεξεργαστεί μέσα από το εργαστήρι που υλοποιήθηκε και θα συνεχιστεί με την επίσκεψη στο Ισραήλ.

Δήλωσε επίσης, ότι τέθηκαν συγκεκριμένες ερωτήσεις γύρω από το τερματικό του Βασιλικού της αεριοποίησης και την κατασκευή και τη λειτουργία του, οι οποίες εξηγήθηκαν. Πρόσθεσε ακόμη ότι καλύφθηκαν και ενεργειακά θέματα τα οποία αφορούν την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εάν η Κύπρος μπορεί να καταστεί κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το εάν μπορεί να μεταφερθεί φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι «βεβαίως μπορεί να γίνει κλειδί» λέγοντας ότι υπάρχει η δίοδος προς την Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο, μέσω Αιγύπτου για τις αγορές της Ευρώπης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος επειδή γεωγραφικά βρίσκεται στην περιοχή που υπάρχει φυσικός πλούτος, μπορεί να δημιουργήσει μια τέτοια υποδομή, η οποία να είναι η μία εναλλακτική προς τις αγορές της Ευρώπης.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει κλειδί, διευκρινίζοντας ότι για να γίνει αυτό η Κύπρος χρειάζεται συμμάχους με την έννοια του να έχουν αυτοί οι σύμμαχοι φυσικό αέριο σε ικανές ποσότητες που να δικαιολογούνται αυτές οι υποδομές, αλλά παράλληλα να είναι έτοιμες και οι εταιρείες να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε επιμέρους ερώτημα για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί μια τέτοια πρόταση απάντησε ότι τα ενεργειακά έργα χρειάζονται κάποιο χρόνο από τη στιγμή που παίρνεται η επενδυτική απόφαση να υλοποιηθούν.

Στην προκειμένη περίπτωση, είπε ο κ. Παπαναστασίου, για την απόφαση αυτή θα πρέπει «πρώτα να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, να μαζέψουμε την γνώση και τις τοποθετήσεις των γειτόνων μας γύρω από το θέμα και μετά θα αποφασίσουμε κατά πόσο προχωρούμε με το σχεδιασμό».

Ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι είχε υποδείξει στο παρελθόν ότι μέσα από το σχεδιασμό, από τη στιγμή που θα παρθεί η απόφαση για επενδυτική για αγωγούς από το Ισραήλ, χρειάζονται τουλάχιστον 18 μήνες για να μπορέσει να έχει σταθμό υγροποίησης η Κύπρος. Είπε ότι αν υπάρχει τελική κατάληξη θα χρειαστούν άλλα δυόμιση με τρία χρόνια. Ο σχεδιασμός, συνέχισε, θα πρέπει να γίνει πράξη μέσα από μια πορεία η οποία είναι η στρατηγική εφαρμογής.

Ερωτηθείς για το τι αναμένεται στο Ισραήλ, απάντησε ότι «στο Ισραήλ θα μεταφράσουμε την πολιτική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού σε πράξη-έργο». Σημείωσε ότι «αν δούμε ότι πραγματικά αυτό μεταφράζεται σε πράξη μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε σαν Κυπριακή Δημοκρατία, τότε προχωρούμε».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνάντησή του με την κ. Δημητρίου ο Υπουργός ανέφερε ότι «ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα σχεδιασμό ο οποίος να είναι επικαιροποιημένος και να ταιριάζει μέσα στο νέο περιβάλλον, το οποίο είναι το περιβάλλον της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και το οποίο έχει προκαλέσει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη».

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση η οποία μπορεί να δώσει λύσεις σε κάποια από τα θέματα που αφορούν την ενέργεια και επειδή «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε πλούτο ο οποίος αφορά την ενέργεια, αλλά και σε χώρες οι οποίες έχουν αρκετό ενεργειακό πλούτο» συμπληρώνοντας ότι  πιστεύει ότι η Κύπρος μπορεί να είναι ένας μεσάζων στην ανατολική Μεσόγειο για όλες τις λύσεις τις οποίες επιζητούν αυτά τα κράτη.

Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι θα πρέπει να «βάλουμε την Κύπρο πρώτα» επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Εξήγησε ότι «η Κύπρος πρώτα» σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τον Κύπριο πολίτη και για τη βιομηχανία το οποίο θα μετακυλιστεί σε μια καλή οικονομία. Δήλωσε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε την μετάβασή μας σε πράσινη ενέργεια και όταν λέω μετάβαση μπορεί να μιλάμε για φυσικό αέριο λόγω του ότι τυγχάνει να βρίσκεται στη γειτονιά μας, αλλά ο τελικός προορισμός μας είναι η  πράσινη ενέργεια η οποία θα πρέπει να παράγεται λόγω και της ηλιοφάνειας που έχουμε στην Κύπρο».

Η κ. Δημητρίου μεταφέροντας το μήνυμα εκ μέρους όλων των Βουλευτών και των Βουλευτριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι «προσδοκούμε και προσβλέπουμε και είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε αγαστή συνεργασία για όλα τα ζητήματα που έχουμε να διαχειριστούμε, πόσο μάλλον δε για το επίμαχο ζήτημα της ενέργειας, για το οποίο αντιλαμβανόμαστε όλοι τον σημαίνοντα ρόλο που έχει αυτή τη στιγμή, λόγω και της ενεργειακής κρίσης ή της προσπάθειας απεγκλωβισμού από το ρωσικό μονοπώλιο ως ίσχυε στην καρδιά της Ευρώπης».

Η θέση μας, πρόσθεσε, η κ. Δημητρίου είναι ότι η Κύπρος μπορεί πραγματικά να αποτελέσει κλειδί στις συνέργειες και στις συνεργασίες ειδικότερα στην περιοχή για να μπορέσει και η Ευρώπη να επιτύχει τους σκοπούς της. Δήλωσε ότι το ενεργειακό είναι από τα πιο σημαντικά, σύνθετα, θέματα τα οποία τίθενται  και στις συνόδους των Προέδρων και στις Επιτροπές που συμμετέχουν οι Βουλευτές.

Εξάλλου, σύμφωνα και με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρεται ότι ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Πρόεδρο της Βουλής για θέματα που αφορούν τη βιομηχανία, το εμπόριο και την προστασία των καταναλωτών.

Ακόμη, σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Βουλής, από την πλευρά της, εξέφρασε ελπίδα για επιτυχή εκπλήρωση των απώτερων στόχων της κυβέρνησης, ενώ επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η ανάγκη για αγαστή συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας ιδίως σε θέματα που αφορούν την ενέργεια με γνώμονα το όφελος των πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»
Εξήγγειλε επίσημα υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Αγλαντζιάς ο Ανδρέας Κωνσταντίνου
Δίνει τρόφιμα με δικά του έξοδα σε άπορους ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου
Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων