Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό στη συνάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ και Κόλιν Στιούαρτ

Το Κυπριακό και η πρόταση του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τ/κ κοινότητα και τις δικοινοτικές σχέσεις συζητήθηκαν σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με αντιπροσωπεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με επικεφαλής τους Στέφανο Στεφάνου και Κόλιν Στιούαρτ αντίστοιχα.

Ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στο Κυπριακό όπως διαμορφώνεται στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων στην περιοχή μας. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε διάφορα επίπεδα για την επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την ομοσπονδιακή λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συζητήθηκε η σημασία των Μέσων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συγκεκριμένα η πρόσφατη πρόταση του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αφορά την τ/κ κοινότητα και τις δικοινοτικές σχέσεις. Αντίγραφο της πρότασης παραδόθηκε στον κ. Στιούαρτ κατά τη συνάντηση.

Στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συμμετείχαν οι Τουμάζος Τσιελεπής, Επικεφαλής Γρ. Κυπριακού/μέλος ΠΓ ΑΚΕΛ, Σταύρη Καλοψιδιώτου, μέλος Γρ. Κυπριακού/μέλος ΚΕ ΑΚΕΛ και Ηλίας Δημητρίου, Επικεφαλής Γρ. Επαναπροσέγγισης/μέλος ΚΕ ΑΚΕΛ.

Στην πρότασή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αφορά την τ/κ κοινότητα και τις δικοινοτικές σχέσεις, το ΑΚΕΛ προτείνει μεταξύ άλλων την ίδρυση Γραφείου Τουρκοκυπριακών υποθέσεων το οποίο να επιλαμβάνεται των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, διεύρυνση της χρήσης της τουρκικής γλώσσας σε έγγραφα, αιτήσεις και πιστοποιητικά του δημοσίου και περαιτέρω ένταξη Τουρκοκυπρίων σε τομείς του δημόσιου τομέα.

Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής προτείνεται μεταξύ άλλων η διεύρυνση του καταλόγου των προϊόντων και υπηρεσιών που επιτρέπονται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής​​, ενώ για τα οδοφράγματα προτείνεται η διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και ρυθμίσεις για ταχύτερη διέλευση στα οδοφράγματα για τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται, φοιτούν ή παίρνουν τα παιδιά τους σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές. 

Σε σχέση με τα εργασιακά προτείνεται η επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται με διάφορα πιστοποιητικά κατά την άσκηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ενθάρρυνση των Τουρκοκυπρίων για κατάρτιση σε επαγγέλματα για τα οποία υπάρχουν ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Το ΑΚΕΛ προτείνει ακόμη διεύρυνση των κατηγοριών ασθενειών που μπορούν να καλύπτονται Τουρκοκύπριοι οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ, όπως ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές ασθένειες, ίδρυση Ταμείου επιχορήγησης πρωτοβουλιών διακοινοτικής συνεργασίας, θέσπιση προγραμμάτων επιχορήγησης δικοινοτικής πολιτιστικής δημιουργίας, επιχορήγηση ομάδων/ομοσπονδιών που εντάσσουν Τουρκοκύπριους αθλητές, κίνητρα σε Τουρκοκύπριους αθλητές να ενταχθούν σε ομοσπονδίες, επιχορήγηση τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και διαδικτυακών προγραμμάτων που αφορούν / εντάσσουν και τις δύο κοινότητες.

Για τον τομέα της παιδείας, προτείνονται μεταξύ άλλων να προωθηθεί ο στόχος της επαναπροσέγγισης και προώθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εντάσσουν όλες τις κοινότητες / θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου και να εξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής Τουρκοκύπριων μαθητών / φοιτητών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus μέσω του ΙΔΕΠ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι "πρέπει να ενδιατρίψουμε στο ζήτημα κάποιων κατηγοριών Τουρκοκυπρίων στους οποίους δεν δίνεται η ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως παιδιά μεικτών γάμων, αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή την πολιτική δυσκολία που προκαλεί ο κίνδυνος της δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού".

"Κατά τη δική μας εκτίμηση, οι πιο πάνω εισηγήσεις αποτελούν τους βασικότερους τομείς ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν ή να προωθηθούν από πλευράς του κράτους. Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω διευκρινήσεις και υποβολή επιπρόσθετων προτάσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα σε σχέση με τα πιο πάνω" αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για ανεξαρτησία του ψευδοκράτους
Συνεχίζει τον αμανέ του για δυο κράτη ο Τατάρ και προκαλεί-«Η Τουρκία το 1974 έφερε την ειρήνη»
Κοινή ανακοίνωση 12 οργανώσεων στα κατεχόμενα-Τάσσονται υπέρ της λύσης δυο κρατών
Καταδικαστική δήλωση για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής
Ψηφίζουν Ούρσουλα Φουρλάς και Χατζηπαντέλα-Καταψηφίζουν οι υπόλοιποι, προβληματίζεται ο Γεάδης
Συναίνεση ζήτησαν στη συζήτηση στο ΕΚ οι ομάδες-Πώς τοποθέτησαν πριν τη ψηφοφορία
Στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 20 Ιουλίου
Διορισμό Επιτρόπου Μεσογείου για προστασία εξωτερικών συνόρων προανήγγειλε η Ούρσουλα
Επανέλαβε την απαισιοδοξία της για το Κυπριακό η Αννίτα-«Εύχομαι να διαψευστώ»
Επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής