Έκπληξη Κυβέρνησης για τις αντιδράσεις κομμάτων για ΣΕΑ-«Ενσωματώθηκαν οι εισηγήσεις τους»

Η τελική πρόταση για τη σύσταση και λειτουργία του ΣΕΑ, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, διαμορφώθηκε αφού λήφθηκαν υπόψη και ενσωματώθηκαν και οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δήλωση του στα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (Σ.Ε.Α.), ενός συμβουλευτικού οργάνου με αποστολή την εξυπηρέτηση του Εθνικού και δημόσιου συμφέροντος, κρίνεται ως αναγκαία, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, όπου το εθνικό ζήτημα αποτελεί και το κατ’ εξοχήν πρόβλημα ασφάλειας της Κύπρου. Αντίστοιχα Συμβούλια Εθνικής Ασφάλειας, με το ένα ή το άλλο όνομα και με διαφέρουσες αρμοδιότητες, διαθέτουν το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και οι γειτονικές μας χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο (περιλαμβανομένης της Τουρκίας). Η αποστολή του ΣΕΑ, η σύσταση του οποίου εμπίπτει στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η παραγωγή σκέψης και ιδεών σε σχέση με την εθνική ασφάλεια και η υποβολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, μέσω αυτού, στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκτιμήσεων, συστάσεων και γνωμοδοτήσεων για την αντιμετώπιση απειλών και την οχύρωση και ενίσχυση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας κα του λαού της».

Η συγκροτημένη και τεκμηριωμένη γνώμη ενός Σώματος, το οποίο θα μελετά, ως εκ της αποστολής του, συστηματικά και σε συνεχή βάση τα πολυδιάστατα θέματα ασφαλείας θα αποτελεί ένα πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο στον Αρχηγό του Κράτους ως προς τη διαμόρφωση των σχετικών εθνικών στρατηγικών. Την ίδια δυνατότητα ενημέρωσης από το ΣΕΑ, δια του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχει και το Εθνικό Συμβούλιο, εάν βέβαια το επιθυμεί, σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Τόνισε ότι η τελική πρόταση για τη σύσταση και λειτουργία του ΣΕΑ, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, διαμορφώθηκε αφού λήφθηκαν υπόψη και ενσωματώθηκαν και οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων.

«Έκπληξη ως προς τούτο προκαλούν οι τοποθετήσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ με χθεσινές ανακοινώσεις τους ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση και ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι όποιες εισηγήσεις είχαν υποβάλει. Όπως οι ίδιες οι ανακοινώσεις αναφέρουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τις απόψεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Εισηγήσεις υπέβαλαν γραπτώς και τα δύο κόμματα, αρκετές εξ αυτών ήταν ταυτόσημες, και λήφθηκαν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης», εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

«Καλούμε να μελετήσουν πρώτα την τελική πρόταση, όπως διαμορφώθηκε, για να διαπιστώσουν την ενσωμάτωση και δικών τους εισηγήσεων. Ούτε μπορεί να στοιχειοθετηθεί η όποια ανησυχία περί σύγκρουσης με συνταγματικές διατάξεις. Σαφώς αναφέρεται στο σημείο 8 της πρότασης ότι οι αρμοδιότητες του ΣΕΑ θα ασκούνται ‘τηρουμένων των διατάξεων του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και των Υπουργών, σε σχέση με την άσκηση εκτελεστικής εξουσίας, και άνευ επηρεασμού των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου», κατέληξε.

Ζητά Εθνικό Συμβούλιο ο ΔΗΣΥ

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναμένει από την κυβέρνηση να αποστείλει το τελικό κείμενο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για να το μελετήσει ενδελεχώς», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, απαντώντας στις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Όπως εξήγησε ο Ονούφριος Κουλλά, «το μόνο που έχουμε ενώπιόν μας είναι το δημοσίευμα συγκεκριμένης εφημερίδας. Είναι επί αυτού του δημοσιεύματος που ως Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώσαμε ότι «διαφαίνεται» να μην ενσωματώθηκαν οι εισηγήσεις μας».

«Σε κάθε περίπτωση, μετά την αποστολή των γραπτών εισηγήσεων θεωρούμε αναγκαίο και επιβεβλημένο να καλεστούν οι πολιτικές δυνάμεις, ίσως στο Εθνικό Συμβούλιο, για ανταλλαγή απόψεων, διαδικασία που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί πριν τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου και τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου