Αντίθεση οργανώσεων στην αξιοποίηση κτηρίων εντός του Δασικού Πάρκου Ακαδημίας

Την αντίθεσή της στην αξιοποίηση κτηρίων εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, εκφράζει η Ανοικτή Πρωτοβουλία Πάρκου Ακαδημίας, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου και η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου.

Σε επιστολή του προς αρμόδιους φορείς, σημειώνει ότι πληροφορήθηκε ότι συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η μετατροπή των κτηρίων των πρώην κοιτώνων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από το πρώην στρατόπεδο Λόχου Διαβιβάσεων και που βρίσκονται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακαδημίας (ΕΔΠΠΑ), σε Πολυδύναμο Κέντρο το οποίο θα ανήκει στο Δήμο Αγλαντζιάς.

«Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση δεν θα έπρεπε να συζητείται καν και να μην αποτελεί σε καμία περίπτωση προοπτική αξιοποίησης των προαναφερθέντων κτιρίων», αναφέρει.

Προβάλλει το επιχείρημα ότι η περιοχή του ΕΔΠΠΑ αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα το οποίο με τις προσπάθειες του Τμήματος Δασών και τις πρωτοβουλίες ομάδων στις οποίες συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα, επιτέλους ανακάμπτει. Απόδειξη, αναφέρει, η εμφάνιση νέων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ο βιότοπος αυτός, γιατί περί αυτού πρόκειται, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.

«Η δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου και η χρήση του από δεκάδες ή/και εκατοντάδες άτομα σε καθημερινή βάση και η συνακόλουθη είσοδος και έξοδος ανάλογου αριθμού αυτοκινήτων αλλά και η δημιουργία χώρων στάθμευσής τους θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση του Πάρκου και στις προσπάθειες που γίνονται για την διάσωση και ανάπτυξη του», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι τα τελευταία χρόνια δίνεται μια πραγματική μάχη τόσο από το Τμήμα Δασών όσο και από ποικίλες εθελοντικές ομάδες ώστε το ΕΔΠΠΑ να επιβιώσει της κλιματικής κρίσης και των διαφόρων μικροπυρκαγιών, προς το παρόν, που προκαλούνται από διάφορους, έφηβους, ως επί το πλείστον, επισκέπτες του. Περαιτέρω, αναφέρεται, καταβλήθηκε και καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια επέκτασης του Πάρκου με την απαίτηση επιστροφής σε αυτό χώρων που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν και τσιμεντοποιήθηκαν από διάφορους φορείς. Πρόσφατα, σημειώνεται, χάρη στις οργανωμένες προσπάθειες του αρμόδιου Τμήματος, ΜΚΟ και άτυπων ομάδων εθελοντών, επιστράφηκε στο Πάρκο και αναδασώθηκε μέρος του χώρου όπου κάποτε στεγαζόταν το στρατόπεδο Παναγίδη, ενώ αναμένεται σύντομα και η επιστροφή και αναδάσωση χώρων του Πάρκου που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και σε ιδιώτες.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας σημειώνεται ότι αντιλαμβάνεται ότι τα κτήρια των κοιτώνων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον καθώς είναι αποικιοκρατικού ρυθμού και συνδέονται με την ιστορία του Πάρκου, ωστόσο θεωρεί πιο σημαντική «τη διάσωση του δάσους και όχι του δέντρου που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελούν τα συγκεκριμένα κτήρια».

Αντιπροτείνει μέρος των συγκεκριμένων κτιρίων να χρησιμοποιηθεί ως μουσειακός χώρος όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία του Πάρκου Ακαδημίας ή η ιστορία των δασών εν γένει στην Κύπρο. Μια τέτοια προοπτική βρήκε σύμφωνο τόσο το Τμήμα Δασών, αναφέρεται, το οποίο έχει και την κυριότητα του χώρου, όσο και τον προηγούμενο Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Διερωτάται επίσης εάν η Πολιτεία είναι διατεθειμένη να δαπανήσει 7 τουλάχιστον εκατομμύρια ευρώ για να χτίσει ένα Πολυδύναμο Κέντρο το οποίο θα ανήκει σε ένα Δήμο που σε ένα χρόνο θα ενοποιηθεί με τον Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος ήδη έχει Πολυδύναμο Κέντρο.  Διερωτάται επίσης, εάν ο Δήμος Αγλαντζιάς, αφού προχώρησε σε έρευνα και διαπίστωσε ότι έχει ανάγκη ενός Πολυδύναμου Κέντρου, γιατί δεν χρησιμοποιεί κάποιο από τα οικόπεδα που του ανήκουν για να το δημιουργήσει με λιγότερο κόστος.

Καλούν την Πολιτεία αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με δεδομένο ότι ήδη τα ώριμα πεύκα του ΕΔΠΠΑ, ξεραίνονται  με γοργούς ρυθμούς λόγω της κλιματικής κρίσης, να αναλογιστούν τι τελικά θα πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες αυτού του τόπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Υπουργικού για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
Επεκτείνεται στα γυμνάσια ο θεσμός των επιτηρητών ασφαλείας με απόφαση Υπουργικού
Αυξάνονται οι παροχές προς ηλικιωμένους για φροντίδα Στέγης και ιδρυματική φροντίδα
Ενέκρινε χορηγία για εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού το Υπουργικό
Δέκα πτήσεις στην Κύπρο μετά την επίθεση στο Ισραήλ-Σε ξενοδοχεία και αεροδρόμιο διανυκτέρευσαν πολίτες
Έξι με επτά αφίξεις πλοίων με Ευρωπαίους πολίτες και προσωπικό πρεσβειών φτάνουν καθημερινά στην Κύπρο
Βοήθεια στην Ελλάδα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Ξυλόκαστρο απέστειλε η Κύπρος
Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας στο μενού του καιρού
Ανοίγει η συζήτηση για τις πισίνες-Θέλει να κλείσει τρύπες το ΥΠΕΣ, οι αλλαγές που προωθούνται
Χαρτογραφεί τα προβλήματα και ψάχνει λύσεις για την έλλειψη οδηγών λεωφορείων η Κυβέρνηση