Προσφυγή εκ νέου στο ΕΔΑΔ για μη δίκαιη δίκη Κενάν-Εκδίδεται στη Γερμανία παρά την γνωμάτευση γιατρού

Παρά τις αντιδράσεις και τη διαμαρτυρία έξω από τις Κεντρικές Φυλακές, εκδίδεται στη Γερμανία ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάζ, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο, ώστε να ακολουθηθούν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες για την μεταφορά του.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών, Ιωάννης Καπνουλλάς, έκανε δεκτό το αίτημα του δικηγόρου του, έπειτα και από την παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας από γιατρό της επιλογής του.

Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, όπως έχει ενημερωθεί ο ίδιος από συγγενείς του Κενάν, νωρίς το πρωί, γιατρός έκρινε πως η κατάσταση της υγείας του Κενάν Αγιάζ, δεν του επέτρεπε να ταξιδέψει. Παρόλα αυτά δεν εισακούστηκε και οι διαδικασίες προχώρησαν κανονικά.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Κενάν Αγιάζ εξετάστηκε από ιδιώτη γιατρό όπως ζήτησε, ενώ οι δικηγόροι του ανέμεναν απάντηση από ΕΔΑΔ. Σημείωσε δε ότι το αίτημα του  Αγιάζ να εξεταστεί από γιατρό της επιλογής του απαντήθηκε θετικά από την πρώτη στιγμή από τη διεύθυνση των φυλακών, νοουμένου ότι θα ήταν παρούσα η ιατρός των φυλακών. 

Ο Κενάν Αγιάζ, αναμένεται το πρωί του Σαββάτου να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου στη Γερμανία.

Προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ για παραβίαση των δικαιωμάτων για δίκαιη δίκη

Αυτό που μας στεναχωρεί, το μεγάλο μας παράπονο, είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης υιοθέτησε το γερμανικό και τουρκικό αφήγημα «αβρόχοις ποσί» και για την ίδια δράση για την οποία του παραχωρήθηκε το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, «για την ίδια ακριβώς δράση τον στέλνουν στην Γερμανία ως τρομοκράτη», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος, Κωστής Ευσταθίου.

Ανέφερε ότι εντός των ημερών θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ για διάγνωση της παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για δίκαιη δίκη, που κατά την άποψή του, έχει παραβιαστεί, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διατάξει την Κύπρο ή την Γερμανία να μην προχωρήσουν, «δεν είναι Εφετείο του δικού μας Εφετείου».

Για την απαντητική επιστολή από το ΕΔΑΔ ο κ. Ευσταθίου εξήγησε ότι η δική τους επιστολή αφορούσε ένα μόνο αίτημα, το δικαίωμα που έχει κάθε κρατούμενος, περιλαμβανομένου του Κενάν Αγιάζ, να εξεταστεί ακόμα και στις φυλακές, από δικό του γιατρό, κάτι που οι Αρχές της Δημοκρατίας δεν είχαν επιτρέψει τις τελευταίες ημέρες και αναγκάστηκαν – όπως είπε – να απευθυνθούν και στο ΕΔΑΔ και στην Επίτροπο Διοίκησης, η οποία και παρενέβη.

Από την στιγμή, συνέχισε, που το αίτημα για εξέταση από προσωπικό γιατρό ικανοποιήθηκε και η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε, κατέστη άνευ αντικειμένου και το αίτημα προς το ΕΔΑΔ «να μην φύγει αν δεν εξεταστεί (από προσωπικό γιατρό)». Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι ως δικηγόρος του Αγιάζ δεν έχει ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της ιατρικής εξέτασης του πελάτη του από τον προσωπικό του γιατρό.

Με την απόφαση του Εφετείου στην Κύπρο, δήλωσε ο Κωστής Ευσταθίου, το θέμα τέλειωσε και το μόνο που έχουν καταφέρει είναι, με απόφαση προ 10 ημερών, το ΕΔΑΔ ν’ αφήσει ανοικτή την εξέταση του αιτήματος να μην εκδοθεί ο Αγιάζ από την Γερμανία στην Τουρκία, εφόσον εκκρεμεί η δίκη στην Γερμανία.

Υπενθυμίζεται πως, ο Κενάν Αγιάζ εκδίδεται στις γερμανικές αρχές με την κατηγορία του «τρομοκράτη», λόγω της συμμετοχής του στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Γερμανία, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Αυτοί οι δύο αναζητουνται για τα επεισόδια στο Κίτι
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες