«Επιβράβευσαν» με αποφυλάκιση δέκα μήνες νωρίτερα τον βαρυποινίτη που συνομιλούσε με Κατσουνωτό
15:20 - 02 Ιουνίου 2023
Όχι μόνο δεν διώχθηκε ποινικά για λόγους δημόσιους συμφέροντος που δεν επεξηγήθηκαν ποτέ, αλλά αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως η πρόωρη αποφυλάκιση του βαρυποινίτη που καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών, ο οποίος συνομιλούσε παράνομα με τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό, με τον οποίο συνωμοτούσαν ώστε να πλήξουν την Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους.
Υπενθυμίζεται, πως στο παράνομο κινητό του βαρυποινίτη εντοπίστηκαν εκατοντάδες μηνύματα με τον Μιχάλη Κατσουνωτό, τον οποίο είχε αποθηκευμένο σε εφαρμογές ως Soso και Χαρά, ενώ όπως προκύπτει από τα δεδομένα, συνομιλούσαν για μήνες. Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης που έφερε στο φως ο REPORTER, κάνει λόγο για «κατασκευασμένα βίντεο και φωτογραφίες» που του απέστελλε, ενώ τονίζει πως «προσπαθούσε να δώσει παραπλανητικές πληροφορίες», προσθέτοντας πως «έχει τάσεις μυθοπλασίας». Επίσης, ο Μιχάλης Κατσουνωτός έλεγε θέλει βίντεο «που να κάφκουν» την Διεύθυνση, καλώντας τον μάλιστα να κάνει γρήγορα, γιατί φημολογείτο πως θα πήγαινε σε άλλη θέση.
Σημειώνεται επίσης, πως στο πόρισμα του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης έδειξε ποινικά αδικήματα τόσο σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού όσο και σε βάρος του βαρυποινίτη, καταγράφοντας μάλιστα για τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, «προσωπικό μένος και όχι επαγγελματικής διάθεσης, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται», ενώ υπέδειξε πως «οι υπηρεσιακές διαφωνίες επιλύονται με διαφορετικούς τρόπους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε να ενεργεί με αυτούς τους τρόπους», προσθέτοντας πως «ενεργούσε ως ράμπο».
Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία, αποφάσισε να μην ασκήσει ποινικές διώξεις, επικαλούμενοι λόγους δημόσιου συμφέροντος, με την πλευρά της Άννας Αριστοτέλους, να προαναγγέλλει προσφυγή στο ΕΔΑΔ αλλά και αγωγές εναντίον της Δημοκρατίας. Επίσης, υπενθυμίζεται πως καταχωρήθηκαν και ιδιωτικές ποινικές, τις οποίες ωστόσο μπλόκαρε και ανέστειλε η Νομική Υπηρεσία.
Πρόωρη αποφυλάκιση
Ο εν λόγω βαρυποινίτης, υπό κανονικές συνθήκες θα αποφυλακιζόταν τον Μάρτιο του 2024, ωστόσο τον περασμένο Δεκέμβριο, υπέβαλε αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, ώστε να αποφυλακιστεί με το Parole.
Υπενθυμίζεται πως το νέο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2022, με Πρόεδρο την Αλεξία Λυκούργου και μέλη τη Θεοδώρα Καμαρά, τη Μάρω Αντωνίου και τους Σταύρο Μαυρομμάτη και Λάμπρο Σαμαρτζή.
Στα πλαίσια μιας εξέτασης αίτησης, το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως λαμβάνει γνώση όλες τις εκκρεμούσες πειθαρχικές υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία, «εξετάζει, λαμβάνει δεόντως υπόψη, και συνεκτιμά σε κάθε περίπτωση», μεταξύ άλλων, την επικινδυνότητα, τη διαγωγή του και τη «τη συμπεριφορά του κρατουμένου προς το προσωπικό των Φυλακών και την αντιμετώπισή του στο θέμα τήρησης των πειθαρχικών κανόνων των Φυλακών».
Ο βαρυποινίτης, είχε δικαστεί επί προηγούμενης Διεύθυνσης, για διάφορα πειθαρχικά αδικήματα και με βάση τους κανονισμούς, του είχε αφαιρεθεί η χάρη που δικαιούτο λόγω καλής διαγωγής και συμπεριφοράς, ωστόσο εκκρεμούσαν και άλλα πειθαρχικά αδικήματα που είχαν σχέση με τις παράνομες ενέργειες του, τα οποία εκδικάστηκαν από τον Ιωάννη Καπνουλλά, ο οποίος υπενθυμίζεται πως προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας.
Σημειώνεται, πως τα παραπτώματα είχαν σχέση τόσο με τις συνομιλίες του με τον Μιχάλη Κατσουνωτό, όσο και με άλλες ενέργειες του που αποκαλύφθηκαν, όπως για παράδειγμα η χειροδικία του σε βάρος κρατούμενου, και άλλα αδικήματα που προέκυψαν μέσα από στοιχεία και καταθέσεις που κατατέθηκαν τόσο από κρατούμενους όσο και από άλλα μέλη του προσωπικού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτυρίες για επαφές Διοικητή με βαρυποινίτη από πέρσι-Βρέθηκε βίντεο που χτυπούσε κρατούμενο
Ο βαρυποινίτης, κλήθηκε και βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως περί τα τέλη Μαρτίου 2023, ωστόσο ακολούθησαν και άλλες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον Περί Φυλακών Νόμο του 1996 (62(I)/1996), το Συμβούλιο Αποφυλάκισης έχει εξουσία και καθήκον, σε κάθε περίπτωση κρατουμένου, να εξασφαλίζει όλο το αναγκαίο γραπτό πληροφοριακό υλικό τόσο από τη διεύθυνση των Φυλακών όσο και από άλλες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η Αστυνομία.
Συνεπώς, για τον κρατούμενο η Αστυνομία ετοίμασε έκθεση, πράγμα το οποίο έπραξε και η προηγούμενη Διεύθυνση Φυλακών όταν υποβλήθηκε η αίτηση το 2022, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωάννης Καπνουλλάς απέστειλε νέα έκθεση, (σ.σ δεν προβλέπεται εκτός και αν προκύψουν νέα στοιχεία), όπου αναφερόταν στην καλή διαγωγή του. Πράγμα το οποίο είχε διαμυνήσει προηγουμένως σε συγκρατούμενος του ο βαρυποινίτης, σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν ενώπιον μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έταζε παγίδες με GPS o βαρυποινίτης-Πλησίασε Αριστοτέλους ο αξιωματικός μετά τον εντοπισμό κινητού
Διαμαρτυρίες στις Φυλακές
Η απόφαση για πρόωρη αποφυλάκιση του βαρυποινίτη, σε βάρος του οποίου είχαν προκύψει και ποινικά αδικήματα χωρίς να εκδιωχθεί, προκάλεσε αντιδράσεις ανάμεσα σε κρατούμενους. Και αυτό διότι, όπως καταγγέλλεται από τις Φυλακές, με βάση το σκεπτικό του Συμβουλίου, που αντί να στερήσει την πρόωρη αποφυλάκιση του έστω ως ένα τιμωρητικό μέτρο για τις ενέργειες του, στην ουσία τον επιβράβευσε, συνεπώς με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να αποστερείται κανένας κατάδικος το δικαίωμα της αποφυλάκισης με Parole εάν δεν εφαρμόζει τους κανονισμούς των Κεντρικών Φυλακών.
Την ίδια ώρα, ερωτήματα εγείρονται και σε ότι αφορά τις πληροφορίες για συμπληρωματική έκθεση που απέστειλε ο Ιωάννης Καπνουλλάς υπέρ του βαρυποινίτη, κάτι το οποίο θα πρέπει να πράττει για όλους τους κρατούμενους, επίσης ανεξαρτήτως εάν δεν τηρούν τους κανονισμούς, όπως έγινε στην περίπτωση του βαρυποινίτη.
Δεν ενημερώθηκε η πλευρά των παραπονουμένων
Δεδομένου πως η Άννα Αριστοτέλους προέβη σε καταγγελία, η ουσία της οποίας επιβεβαιώθηκε από τον ανεξάρτητο ανακριτή, σε βάρος του βαρυποινίτη, και στον απόηχο των κινδύνων που προέκυψαν και τους φόβους που εξέφρασε για τη ζωή της, με τους δικηγόρους τους να καταγράφουν μαρτυρίες και περιστατικά που θέτουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, αναμενόταν πως υπήρχε σχετική ενημέρωση.
Ωστόσο, νομικός σύμβουλος της κ. Αριστοτέλους, εξέφρασε άγνοια για την αποφυλάκιση του βαρυποινίτη, σημειώνοντας πως «λόγω των κινδύνων και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη περιστατικά που δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια αλλά είναι σοβαρά, θα έπρεπε να υπήρχε ενημέρωση για ευνόητους λόγους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποθήκευε τα sms Κατσουνωτού ο βαρυποινίτης-Κατέθεσε στενό του συγγενικό πρόσωπο
Καταδίκες για ναρκωτικά
Ο βαρυποινίτης, είχε καταδικαστεί το 2007 από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σε ποινή φυλάκισης 12 ετών, για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών, με την ποινή του να επικυρώνεται από το Εφετείο. Με βάση προεδρικής χάρης που έλαβε το 2008, αποφυλακίστηκε το 2013.
Ωστόσο, επέστρεψε πέντε χρόνια αργότερα, το 2018, αφού συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ως υπόδικος για υποθέσεις ναρκωτικών, με το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, να τον καταδικάζει το 2020 σε ποινή φυλάκισης για κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια σε τρίτα πρόσωπα και για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών που προκάλεσαν πραγματική σωματική βλάβη. Για την ποινή του άσκησε έφεση, με το Ανώτατο το 2021 να επικυρώνει τα έξι χρόνια φυλάκισης του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωτογραφίες από κοντινή απόσταση δολοφονηθέντα στις συνομιλίες του βαρυποινίτη
Τα μηνύματα που ενέπλεκαν Συμβούλιο Αποφυλακίσεως
Το προηγούμενο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, άγγιξαν οι έρευνες του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη που κλήθηκε να διερευνήσει το σκάνδαλο με Κατσουνωτό, αφού όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν μηνύματα όπου ο τέως Διοικητής της ΥΚΑΝ φαίνεται να είχε μιλήσει με την πρόεδρο του Συμβουλίου, κάτι για το οποίο ενημέρωσε σχετικά τον κρατούμενο, αφού φαίνεται πως ένα από τα ανταλλάγματα που θα λάμβανε για την «συνδρομή» του, ήταν να βοηθηθεί στην αίτηση για την αποφυλάκιση του.
Ενώπιον του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη προέκυψαν καταθέσεις από πρόσωπα που έδειχναν παρεμβάσεις στο Συμβούλιο, κάτι το οποίο κατήγγειλαν και δημόσια οι κρατούμενοι μέσω επιστολής τους, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν πως «ο αξιωματικός Αστυνομίας έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει το αξίωμα του για να επέμβει στις διαδικασίες αποφυλάκισης τους με απευθείας επικοινωνίες με το Συμβούλιο Αποφυλάκισης (parole)».
Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν μηνύματα του βαρυποινίτη με τον Κατσουνωτό,, όπου τον καλεί να παραγγείλει GPS και μικρόφωνα, για να στήσουν παγίδα σε άλλα πρόσωπα. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «εάν με βγάλουν έξω με το Parole νωρίτερα, θα είμαι οκ. Παράγγειλε μικρόφωνα, GPS και όσοι κάνουν δουλειές με ναρκωτικά όταν θα έρχονται στο βενζινάδικο για πλύσιμο του car τους, θα τους βάζω με το αυτοκίνητο και ξεκινάμε δουλειά πάνω τους. Θα έρχονται όλοι τζιαμέ κοντά μου».
Μάλιστα, υπάρχει μήνυμα του βαρυποινίτη σε στενό συγγενικό του πρόσωπο, στο οποίο αναφέρεται στη συνομιλία με το στέλεχος της Αστυνομίας, και όχι μόνο, ενώ φαίνεται να λέει «όταν βγω έξω θα πιάνω τρεις χιλιάδες ευρώ το μήνα».
Υπενθυμίζεται πως σε καταγγελία που βρίσκεται ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς και η οποία αφορά την δεύτερη έρευνα που διέταξε η Νομική Υπηρεσία, υπάρχουν μαρτυρίες προσώπων που προσεγγίστηκαν για να καταθέσουν εναντίον των Φυλακών και τους προσφέρθηκαν ανταλλάγματα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, όπου μεταξύ άλλων, ήταν να βοηθηθούν συγγενικά τους πρόσωπα μέσω του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέρα με τη νύχτα το πόρισμα Αιμιλιανίδη με τα συμπεράσματα Σαββίδη-Αγγελίδη