Συνελήφθη μετά από εφτά χρόνια 38χρονος που ξεγέλασε εταιρεία

Σημαντική εξέλιξη προκύπτει στη διερεύνηση υπόθεσης διαδικτυακής απάτης, που διαπράχθηκε το 2016, στην Πάφο, μετά τη σύλληψη 38χρονου, από τις ισπανικές Αρχές. Ο 38χρονος εκδόθηκε χθες στην Κύπρο, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Πάφου, τον Δεκέμβριο του 2016, από διευθυντή εταιρείας στην Πάφο. Σύμφωνα με τον παραπονούμενο, η εταιρεία του, στο πλαίσιο των εργασιών της, είχε προχωρήσει στην αγορά εξοπλισμού από ισπανική εταιρεία. Μετά από επικοινωνία, που είχε ο παραπονούμενος, με την προμηθεύτρια εταιρεία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμφωνήθηκε όπως η εταιρεία του προχωρήσει άμεσα στην καταβολή χρηματικού ποσού ύψους €18,450, σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό ως προκαταβολή. Σύμφωνα πάντα με τον παραπονούμενο, την ίδια μέρα, έλαβε νέο ηλεκτρονικό μήνυμα, από την προμηθεύτρια εταιρεία, σύμφωνα με το οποίο η καταβολή της προκαταβολής, θα έπρεπε να γίνει σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό.

Ο παραπονούμενος προχώρησε στην καταβολή της προκαταβολής στο νέο τραπεζικό λογαριασμό. Ωστόσο σε νέα επικοινωνία, που είχε με την προμηθεύτρια εταιρεία, λίγες μέρες αργότερα, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία ουδέποτε έλαβε το ποσό της προκαταβολής και ουδέποτε απέστειλε μήνυμα για αλλαγή του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα έπρεπε να κατατεθεί η προκαταβολή.

Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός, στον οποίο καταβλήθηκε το ποσό της προκαταβολής, δεν ανήκει στην προμηθεύτρια εταιρεία και ότι το έμβασμα, που κατέθεσε ο παραπονούμενος, εισπράχθηκε από άγνωστο πρόσωπο. Επίσης από δικανικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο ηλεκτρονικό υπολογιστή του παραπονούμενου, εντοπίστηκαν κακόβουλα λογισμικά προγράμματα, τα οποία υποκλέπτουν κωδικούς και άλλα δεδομένα, που υπάρχουν αποθηκευμένα στον υπολογιστή.

Από τη συνέχιση των εξετάσεων, σε συνεργασία με τις ισπανικές Αρχές, εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον 38χρονου, εναντίον του οποίου εκδόθηκε, το 2019, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Ο 38χρονος εντοπίστηκε στην Ισπανία και συνελήφθη από την Αστυνομία της χώρας, δυνάμει του ευρωπαϊκού εντάλματος και χθες παραδόθηκε στις κυπριακές Αρχές. Μεταφέρθηκε στην Κύπρο και αφού συνελήφθη, δυνάμει δικαστικού εντάλματος, τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Πάφου συνεχίζει τις εξετάσεις.

Με αφορμή και αυτή την υπόθεση, η Αστυνομία υπενθυμίζει το κοινό και ιδιαίτερα τους εμπορευόμενους, ότι κάθε συναλλαγή μέσω διαδικτύου, ελλοχεύει κινδύνους και πρέπει να γίνεται πάντοτε με μεγάλη προσοχή.

Συμβουλεύει επίσης, όπως σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μηνύματα, προτού προχωρήσουν στην εξόφληση των τιμολογίων, να προχωρούν πάντοτε σε επαλήθευση του μηνύματος, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους πωλητές. Για την επικοινωνία αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο τηλεφωνικός αριθμός με τον οποίο οι δύο πλευρές ήρθαν ξανά σε επικοινωνία ή που αναγράφεται σε μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ τους σε προηγούμενες τους συναλλαγές.

Οι ιδιοκτήτες ή διευθυντές εταιρειών, προτρέπονται να ενημερώνουν το προσωπικό της εταιρείας τους για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης και να εφαρμόζουν διαδικασίες επαλήθευσης των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνουν.

Δειτε Επισης

Έσβησε ο 73χρονος Χριστόφορος ενώ βρισκόταν σε πισίνα έπαυλης-Είχε πάει για διακοπές
Κλείνει την Κυριακή ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λεμεσού παρά την Παρεκκλησιά λόγω εργασιών
Πάνω από 250,000 ευρώ τα χρήματα που χάθηκαν μέσω Metamax-Ξεπέρασαν τις 100 οι καταγγελίες
Παραμένει άφαντος ο 34χρονος που καταζητείται για κατοχή εκρηκτικών υλών (pic)
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 36χρονου που έσβησε στο θανατηφόρο στην Αγία Νάπα
Αδέλφια τσακώθηκαν και έβγαλαν μαχαίρια-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
Έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Τετράχρονο αγοράκι έπεσε σε πισίνα έπαυλης ενώ έπαιζε-Μεταφέρθηκε στο Μακάρειο
Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισαν και οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας
Γύρισε η κλεψύδρα για την απόφαση που θα κρίνει την επόμενη μέρα στους θεσμούς-Εκ διαμέτρου αντίθετο αφήγημα