Αντιπολίτευση με δόσεις προδιαβούλευσης-Αναζητούν κοινό βηματισμό Χριστοδουλίδης και Αννίτα

Αντιπολίτευση αλλά αφού προηγηθεί προδιαβούλευση θα είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα που στέλνουν τα στελέχη του ΔΗΣΥ, μετά τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην οποία ήταν παρόν και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Ένα από τα μείζονα ζητήματα που τέθηκε στο τραπέζι, ήταν αυτό της συμμετοχής των μελών της Κυβέρνησης στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αν κανείς δώσει την απαιτούμενη προσοχή στο τι λέγεται από πλευράς Κυβέρνησης και από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού για το τι συμφωνήθηκε, δεν θα καταλήξει σε κανένα ασφαλές συμπέρασμα, αφού οι δηλώσεις των δύο μερών, είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Πάντως από την Πινδάρου εμφανίζονται σίγουροι ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν από τη νεοσύστατη ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατανόησε το πρόβλημα που δημιουργεί στον ΔΗΣΥ, η συμμετοχή και των υπουργών, πέραν του ίδιου στα όργανα του ΕΛΚ, συνεπώς αποδέχθηκε τις θέσεις του κόμματος.

Ουσιαστικά αυτό που συμφωνήθηκε στο τρίγωνο Προεδρικού-ΔΗΣΥ-ΕΛΚ, είναι να μην αποστέλνονται προσκλήσεις στα μέλη της Κυβέρνησης για να συμμετέχουν στις Συνόδους. Δηλαδή ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λαμβάνει προσκλήσεις και θα συμμετέχει, ενώ οι υπουργοί δεν θα λαμβάνουν. Μένει, ωστόσο αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη, αφού καταγράφονται διάφορες εκτιμήσεις, ότι αργά ή γρήγορα το θέμα θα βρεθεί ξανά στο προσκήνιο.

Άλλωστε για το θέμα υπήρξε έντονο παρασκήνιο, ιδιαίτερα μεταξύ ΔΗΣΥ και ΕΛΚ, με τους πρώτους να εκφράζουν δυσφορία για την πρόσκληση που αποστάλθηκε στον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΗΣΥ, υπήρξαν οι κατάλληλες εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις, ότι δεν πρόκειται να αποσταλεί ξανά πρόσκληση σε υπουργό του Χριστοδουλίδη.

Η συμβίωση ΔΗΣΥ και Χριστοδουλίδη στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα συμμετοχής στα όργανα του ΕΛΚ. Αυτές τις πρώτες 90 ημέρες διακυβέρνσηης, σε μια σειρά από ζητήματα καταγράφηκαν διαφωνίες και εκφράστηκαν δημόσια θέσεις που έριξαν λάδι στη φωτιά. Μια τέτοια περίπτωση, ήταν η κατηγορία που επαναλήφθηκε δύο φορές από στελέχη της Κυβέρνησης, ότι ο ΔΗΣΥ ταυτίζεται με το ΑΚΕΛ. Η πρώτη φορά, αφορούσε το ζήτημα του προσφυγικού τέλους 0,40% από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ η δεύτερη το Νομοσχέδιο για το e-kalathi.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε καμία εκ των δύο περιπτώσεων, οι κυβερνητικές προτάσεις, δεν απορρίφθηκαν σε επίπεδο Ολομέλειας της Βουλής, αλλά στη φάση της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές. Αναμφίβολα ο ΔΗΣΥ μοιάζει να προσπαθεί να βρει τη θέση του έχοντας στο εσωτερικό του δύο τάσεις. Από τη μια αυτούς που τραβούν το σχοινί προς την πλευρά της κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη και από την άλλη, μακριά από αυτήν.

Είναι δηλαδή εκείνα τα στελέχη που μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των Προεδρικών, εξέφρασαν τη θέση πως η επιλογή στήριξης Χριστοδουλίδη είναι μονόδρομος και συνεπώς σήμερα, εμφανίζονται πιο κοντά και πιο διαλλακτικά με τη νέα Κυβέρνηση κι από την άλλη είναι εκείνα τα στελέχη που τράβηξαν κόκκινη γραμμή και ξεκαθάρισαν πως δεν θα στηρίξουν τον νέο Πρόεδρο.

Όσο κι αν προσπάθησε μέσα από ένα σωρό διαδικασίες, αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις η νέα ηγεσία να εκφράσει την ανάγκη για ενότητα κτλ, είναι ξεκάθαρο πως αμφότερες οι τάσεις είναι εκεί και όταν τεθούν θέματα που ευνοούν την ανάδυση των διαφόρων τάσεων, αυτές βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια.

Η Αννίτα Δημητρίου και η νέα ηγεσία, δηλαδή έχουν ενώπιον τους δύο σημαντικά διακύβευματα να διαχειριστούν. Το πρώτο είναι να βρουν τον σωστό βηματισμό που θα πληροί τα κριτήρια της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, χωρίς να κατηγορούνται από τη μια ότι ταυτίζονται με το ΑΚΕΛ κι από την άλλη ότι είναι δεκανίκι του Χριστοδουλίδη και την ίδια ώρα να διαχειριστούν τις τάσεις στο εσωτερικό, που είναι εκεί και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ξεπεταχτούν.

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια