Στις Φυλακές η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-Άκουσαν Καπνουλλά, δεν επισκέφθηκαν τις πτέρυγες

Στις Κεντρικές Φυλακές, όπου πήγαν με σκοπό να κάνουν τη δική τους αυτοψία και να καταλήξουν σε συμπεράσματα, βρέθηκαν οι βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, οι οποίοι ωστόσο τελικά άκουσαν την παρουσίαση του αναπληρωτή διευθυντή των Φυλακών, υπέβαλαν κάποιες δικές τους ερωτήσεις και αποχώρησαν από το σωφρονιστικό ίδρυμα, χωρίς να κάνουν να επισκεφθούν τις πτέρυγες

Οι βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφτηκαν το σωφρονιστικό ίδρυμα, μετά και την πρώτη συνεδρία που είχαν την περασμένη εβδομάδα, ώστε να παρατηρήσουν το χώρο και τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων. Εντούτοις, είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, Ιωάννη Καπνουλλά, στο θέατρο του ιδρύματος, κατά την οποία παρουσιάστηκαν διάφορα στοιχεία, αλλά και πρακτικές που ακολουθούνται στις Φυλακές, όσον αφορά στην εκπαίδευση των κρατουμένων.

Έμφαση δόθηκε στον αριθμό των κατάδικων στις Φυλακές, με τον κ. Καπνουλλά να αναφέρει πως ο αριθμός αυτή τη στιγμή ανέρχεται στους 719. Από εκείνους, οι 40 είναι ισοβίτες για φόνο, οι 473 βαρυποινίτες και οι 206 ελαφροποινίτες. Όσον αφορά στους υπόδικους, ο αναπληρωτής Διευθυντής ανέφερε πως αυτή τη στιγμή ανέρχονται στους 228.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκε πως η χωρητικότητα των Κεντρικών Φυλακών είναι για 545 άτομα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 943 κρατούμενοι. Όπως εξηγήθηκε, για την Κλειστή Φυλακή, η χωρητικότητα είναι 424 άτομα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 865 κρατούμενοι, για την Ανοικτή Φυλακή η χωρητικότητα είναι για 102 άτομα και υπάρχουν 53 κρατούμενοι, ενώ το ΚΕΕΑΚ είναι χωρητικότητας 19 ατόμων και υπάρχουν 23 κρατούμενοι.

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά και στο ποσοστό της υποτροπής, κάτι για το οποίο τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν αναφορές ότι υπήρξε αύξηση. Από τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής Διευθυντής, φαίνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023, το ποσοστό βρίσκεται στο 12,45%. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, από την πρώτη του χρόνου μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2023, στις Φυλακές μπήκαν 514 κατάδικοι, εκ των οποίων οι 64 είναι υπότροποι, κάτι που μεταφράζεται στο 12,45%.

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της η υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σημείωσε πως δεν ήταν απλά μία παρουσίαση, αλλά εκφράστηκαν απόψεις και ερωτήσεις. Η κα. Προκοπίου χαιρέτισε τη στήριξη της Επιτροπής και εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, καθώς είναι μία δέσμευση της Επιτροπής αυτή.

Ερωτηθείσα για τα μέτρα για τον υπερπληθυσμό, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, την περασμένη εβδομάδα, που ωστόσο δεν μπορούν να τεθούν σε άμεση ισχύ, δεδομένου ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη δομή και κατά πόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σκεφτεί ενδιάμεσα μέτρα, για το χρονικό διάστημα που θα γίνονται οι αλλαγές, η κα. Προκοπίου τόνισε πως δεν μπορεί να γεμίσει την Ανοιχτή Φυλακή, με κατάδικους για σοβαρά αδικήματα.

«Δεν το επιτρέπει η κοινωνία και δεν είναι μόνο θέμα νόμου. Είναι θέμα ασφάλειας και δικαιωμάτων των θυμάτων. Θα ήταν πολύ εύκολο να γεμίσω την ανοιχτή φυλακή και να αποσυμφορήσω την κλειστή, όμως κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται από τη σοβαρότητα των αδικημάτων. Μακάρι να δικαιούνταν περισσότεροι να πάνε στην ανοιχτή φυλακή και θα τους παίρναμε. Όμως η Ανοιχτή Φυλακή προϋποθέτει άδεια, για να κυκλοφορούν αυτοί οι άνθρωποι ανάμεσά μας. Ούτε οι βιαστές μπορούν να κυκλοφορούν, ούτε στους παιδεραστές μπορούμε να δώσουμε άδεια, ούτε σε θύτες για βία στην οικογένεια, ούτε σε αυτούς που καταδικάστηκαν για φόνο».

Η υπουργός, συνεχίζοντας, εξέφρασε ικανοποίηση που πήρε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα προχωρήσουν τα έργα, για αλλαγές στις Φυλακές. «Θα αρχίσουν το συντομότερο δυνατό τα έργα. Πρέπει να αρχίσουν τώρα, για να έχουμε αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες. Αν δεν ξεκινήσουμε τώρα δεν θα έχουμε ποτέ αποτελέσματα. Η προσπάθεια ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες πριν από το χρόνο και να είμαστε έτοιμοι, όμως υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, παρόλο που ο υπουργός Μεταφορών έχει δείξει άμεση κατανόηση και έχει θέσει το έργο των φυλακών σε προτεραιότητα του Τμήματος Δημοσίων Έργων και είναι κάτι που μας έχει χαροποιήσει. Είναι σημαντική βοήθεια».

Αναφορικά με τα περιστατικά αυτοχειρίας, που σημειώθηκαν κατά τους περασμένους μήνες στις Κεντρικές Φυλακές και κατά πόσο προβληματίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Άννα Προκοπίου ξεκαθάρισε πως «δεν νομίζω να είναι η ώρα της επιστημονικής συζήτησης. Υπάρχουν στατιστικά που πρέπει να αναλύσουμε, για να καταλήξουμε σε κάποιες απαντήσεις. Να δώσουμε εμπειρικά το τι νομίζουμε, προσωπικά την άποψή μας, ως επιστημονικό δεδομένο, δεν είναι το σωστό. Οι αριθμοί υπάρχουν και θα αρχίσουμε μία επιστημονική ανάλυση των στατιστικών. Πρέπει να μπούμε εις βάθος και να δούμε τις συμπεριφορές».

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, θέλησε να επικεντρωθεί στο θέμα των ψυχολόγων, κάτι που είχε επισημανθεί και την προηγούμενη φορά και κάλεσε τον ΟΚΥπΥ να δώσει λύσεις.

«Προσωπικά εστιάζω στο θέμα των ψυχιατρικών υπηρεσιών υγείας. Ο ΟΚΥπΥ πρέπει να διασφαλίσει στις Φυλακές την παρουσία δύο μόνιμων ψυχιάτρων. Δεν γίνεται οι φάκελοι των κρατουμένων να αλλάζουν χέρια, από τον ένα ψυχίατρο στον άλλο. Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν συνεχή, συστηματική επαφή μαζί τους και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να τύχει άμεσης διαχείρισης», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ