Αυτά είναι τα προϊόντα που κατέγραψαν αύξηση-Τι άλλαξε με την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ

Καθολική ήταν η εφαρμογή του μέτρου μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις εφτά κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο διάταγμα, όπως διαφαίνεται από τους ελέγχους στους οποίους προέβη η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, το μέτρο οδήγησε σε «μείωση στις τιμές και πολύ θετικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, κυρίως σε οικογένειες με μικρά παιδιά».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων, που ετοίμασε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για τον Μάιο, από τις 45 κατηγορίες βασικών προϊόντων, 17 κατηγορίες παρουσίασαν μειώσεις, με κυριότερες στα χόρτα, το γάλα, το ψωμί, τα αυγά, τις βρεφικές πάνες, το βρεφικό γάλα και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Από την άλλη, 25 κατηγορίες κατέγραψαν αυξήσεις πέραν του 1% με τις σημαντικότερες να παρουσιάζονται στο αλεύρι (7%), το ρύζι (5%), τον κυπριακό καφέ (5 %), το λάδι (4,3%), τα κατεψυγμένα ζυμαρικά (5,3%), τα φρέσκα ψάρια (10,6%) και όλες τις κατηγορίες κατεψυγμένων ψαριών 6-37% (μαλάκια, ψάρια και ψάρια πανέ) και κρέατος πανέ (2,7%). Μικρότερη αύξηση κατέγραψαν το χαρτί υγείας (3,7%), τα μαλακτικά (3,3%) και απορρυπαντικά ρούχων (1,1%).

Συμπερασματικά, σημειώνει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η αποτίμηση που γίνεται για τον μήνα Μάιο καταδεικνύει ότι οι τιμές διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη διατήρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, ο οποίος ανήλθε το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 σε 8,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όπως και κατά το πρώτο τετράμηνο.

Το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα, στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια, καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Δειτε Επισης

Το πόθεν έσχες, οι ανθοί από το Παλαιχώρι και η ανάγκη για διαφάνεια
Η ενηλικίωση ενός εγκλήματος, η αναβίωση του Γολγοθά και τα... έντονα γράμματα της Αστυνομίας
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στον ΔΗΣΥ, τελευταίος γύρος συναντήσεων-Δεν αποκλείονται ανακοινώσεις συνεργασιών
Τα ορόσημα του Δεκεμβρίου καθορίζουν την πορεία του Κυπριακού το 2024
Ομολόγησε τη δολοφονία της συντρόφου του ο 71χρονος-«Έκανε σχέση με άλλον, τρελάθηκα και τη σκότωσα»
Χάθηκαν τα ίχνη της 14χρονης Σόνιας στη Λευκωσία (pic)
Αγανακτισμένοι οι μαθητές με την κατάσταση με τα λεωφορεία-« Προσβλητική η αδιαφορία της Κυβέρνησης»
Συνεχίζεται την Τετάρτη η συνεδρίαση συντεχνιών για χαμηλόμισθους Δημοσίου
Πώς μία κλοπή του 2013 και οι ράβδοι χρυσού ενός επιχειρηματία στριμώχνουν τον Μενέντεζ
Μεγάλη πτώση για την Κύπρο στις μαθητικές επιδόσεις-Ανησυχητικό το επίπεδο παγκοσμίως