Έκθεση επιτροπής της σουηδικής Βουλής δεν αποκλείει επίθεση της Ρωσίας

Έκθεση της επιτροπής εθνικής άμυνας του σουηδικού κοινοβουλίου αναφέρει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Σουηδίας, μετέδωσε χθες Κυριακή η σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, επικαλούμενη πηγές της ενήμερες για το περιεχόμενό της.

Η Σουηδία σπεύδει να ενισχύσει την άμυνά της και υπέβαλε αίτημα να ενταχθεί στο NATO πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η διαδικασία εισδοχής της ωστόσο εμποδίζεται ως αυτό το στάδιο από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Η έκθεση, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, αναφέρει πως μολονότι ο στρατός ξηράς της Ρωσίας ασχολείται κυρίως με τη σύρραξη στην Ουκρανία, δεν μπορούν να αποκλειστούν άλλων τύπων επιθέσεις εναντίον της Σουηδίας, ανέφερε η SVT επικαλούμενη πηγές της που συνέβαλαν στη συγγραφή του κειμένου.

Η Μόσχα «χαμήλωσε τον πήχη για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος και επιδεικνύει μεγάλη όρεξη για την ανάληψη μεγάλου πολιτικού και στρατιωτικού κινδύνου» και «η δυνατότητα» της Ρωσίας «να διεξάγει επιχειρήσεις με αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, όπλα μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικά όπλα εναντίον της Σουηδίας παραμένει αλώβητη», τονίζεται στην έκθεση, σύμφωνα με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πάντα κατά τις πηγές της SVT, το κείμενο περιγράφει σε αδρές γραμμές το νέο αμυντικό δόγμα της Σουηδίας, που βασίζεται κυρίως στην εισδοχή στο NATO, ενώ στο παρελθόν βασιζόταν στη συνεργασία με άλλες νορδικές χώρες και με την ΕΕ.

Όπως πολλές ακόμη δυτικές χώρες, η Σουηδία είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, όμως από το 2022 τις εντείνει και αναμένεται να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ, το όριο που έχει συμφωνηθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, το 2026.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδιο εκτοπισμού χιλιάδων Παλαιστινίων βλέπουν εμπειρογνώμονες πίσω από την αποδοχή της προβλήτας
Εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ για Νετανιάχου και Σινουάρ για εγκλήματα πολέμου
Δύσκολη η επόμενη μέρα στο Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί-Οι φόβοι και τα νέα δεδομένα για τη Μ. Ανατολή
Συλλυπητήρια ΕΕ σε Ιράν-«Η βοήθεια για διάσωση δεν είναι πολιτική στήριξη»
Βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου με τον Ραϊσί και τον ΥΠΕΞ του Ιράν πριν από τη συντριβή
Συλλυπητήρια για θάνατο Ραϊσί από ηγέτες-Τριήμερο πένθος στο Λίβανο
Ισραήλ για τον θάνατο του Ραϊσί: Δεν ήμασταν εμείς
Οι επτά πιθανοί διάδοχοι του Ραϊσί-Το φαβορί, ο διπλωμάτης και το αουτσάιντερ από τα παλιά
Με drone βρήκαν το ελικόπτερο του Ραϊσί-Γιατί καθυστέρησε 13 ώρες ο εντοπισμός του
Συνεχίζει να υποστηρίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα η CENTCOM