Φωνές από αγρότες για τον κανονισμό φυτοπροστασίας-Κατεβαίνουν στην πόλη με τρακτέρ

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι αγροτικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων θα βγουν στους δρόμους με τα τρακτέρ και τα διπλοκάμπινά τους, ώστε να βρεθούν έξω από το Σπίτι της Ευρώπης και το Προεδρικό Μέγαρο, με αίτημα την μη ψήφιση του ευρωπαϊκού κανονισμού φυτοπροστασίας από την Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να συμπορευτεί μαζί τους.

Οι αγροτικές οργανώσεις, ισχυρίζονται ότι η οδηγία που αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα θα μετατραπεί σε οριζόντιο κανονισμό χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και πως εάν περάσει ο σχετικός κανονισμός που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμοστεί στην Κύπρο, θα χαθεί το 79% της γης που καλλιεργείται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράξουν κυπριακά προϊόντα. Παράλληλα θεωρούν πως θα κινδυνέψει και η κυπριακή ύπαιθρος. Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περάσει ένα νέο κανονισμό για την φυτοπροστασία, ο οποίος προνοεί τη μη χρήση φυτοφαρμάκων σε περιοχές όπου υπάρχει χλωρίδα, πανίδα, ποτάμια, ρυάκια και φράγματα.

Εάν ο κανονισμός εφαρμοστεί στην Κύπρο, όπως ισχυρίστηκε ο κος Χάμπας, δεν θα μπορούν να παραχθούν πολλά από τα προϊόντα ή ακόμη μπορεί να χαθεί και το χαλούμι ΠΟΠ, αφού ένας από τους βασικούς όρους του κανονισμού προνοεί ότι το 50% των ζωοτροφών θα πρέπει να είναι κυπριακής παραγωγής. «Πώς θα μπορούμε να πράξουμε ζωοτροφές, όταν χάσουμε το 79% της γης μας;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, με την κλιματική αλλαγή, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν θα μπορούμε να καταπολεμήσουμε με φάρμακα τις ασθένειες και έντομα, άρα έχουμε χάσει ήδη το 30% της γεωργικής μας παραγωγής και κάπου αυτό θα πρέπει να σταματήσει».

Αυτό που ανησυχεί τις αγροτικές οργανώσεις είναι ότι με τον κανονισμό αυτό πιθανόν να κινδυνέψει η ύπαιθρος, αφού απαγορεύεται η καλλιέργεια σε ρυάκια γιατί θα εγκαταλειφθεί γη από τους γεωργούς γύρω από τον ποταμό του Τρόοδους, ο οποίος καλλιεργείται εδώ και χρόνια. «Πρόκειται για λανθασμένες πολιτικές, που όχι μόνο καταστρέφουν την Κύπρο, αλλά επηρεάζεται και ο κυπριακός λαός. Επομένως δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο», είπε ο κος Χάμπας.

Και αν κάποιος θεωρεί πως οι αγρότες είναι υπέρ της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ ξεκαθάρισε πως αυτό δεν ισχύει, καθώς γίνονται έλεγχοι και οι παρανομούντες λαμβάνουν πρόστιμα. «Πρέπει να ξυπνήσουμε όλοι, για να προστατεύσουμε τα κυπριακά μας προϊόντα και τους παραδοσιακούς μας σπόρους που είναι ανθεκτικοί στην κλιματική αλλαγή, για να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε. Ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος και μελισσοκόμος είναι από τους βασικούς δημιουργούς και προστάτες του περιβάλλοντος. Είναι οι άνθρωποι που καθημερινά μοχθούν για να παράγουν προϊόντα για όλο τον κόσμο».

Η πορεία διαμαρτυρίας των αγροτών θα αρχίσει από το γήπεδο ΓΣΠ στην Λευκωσία και στις 11:00 θα πορευθούν προς το Σπίτι της Ευρώπης όπου θα σταθμεύσουν εκεί και θα επιδοθεί σχετικό υπόμνημα, ενώ στο ενδιάμεσο θα σταματήσουν στο Προεδρικό για να παραδώσουν το ίδιο υπόμνημα σε εκπρόσωπο της Κυβέρνησης.

Πάντως, ο κος Χάμπας τόνισε πως η διαμαρτυρία δεν είναι αντιπολιτευτική αφού θα συμμετάσχουν μέλη όλων των αγροτικών οργανώσεων, ωστόσο καλεί όλο τον κόσμο να παρευρεθεί εκεί και να ενώσει την φωνή του μαζί τους αγρότες γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που θα τους επηρεάσει όλους.

Ποιοι δρόμοι επηρεάζονται

Οι διαδηλωτές θα διακινηθούν κατά μήκος της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, από την περιοχή του Jumbo Λακατάμιας, μέχρι τα φώτα τροχαίας Ορφανίδη, όπου στη συνέχεια θα ενωθούν με άλλη μερίδα διαδηλωτών και μέσω της λεωφόρου Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, θα φτάσουν μέχρι τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Αθαλάσσας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη συνέχεια, θα διακινηθούν στη λεωφόρο Αθαλάσσας, μέχρι τη λεωφόρο Στροβόλου και ακολούθως, θα ακολουθήσουν τη διαδρομή προς το Προεδρικό Μέγαρο. Ακολούθως, από τα φώτα τροχαίας της διασταύρωσης των λεωφόρων Δημοσθένη Σεβέρη με Γρίβα Διγενή, θα περάσουν μπροστά από το Υπουργείο Οικονομικών, την Ελληνική Πρεσβεία και θα καταλήξουν στη λεωφόρο Βύρωνος μπροστά από το «Σπίτι της Ευρώπης».

Σημειώνεται ότι στους δρόμους που θα διακινηθεί η πορεία με τα τρακτέρ, θα υπάρχει αστυνομική συνοδεία για διευκόλυνση της τροχαίας κίνησης, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρξουν αποκοπές δρόμων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι κατά τη συγκέντρωσή των αγροτών έξω από το «Σπίτι της Ευρώπης», η λεωφόρος Βύρωνος θα είναι πλήρως αποκομμένη για την τροχαία κίνηση.

Η Αστυνομία προτρέπει το κοινό να ακολουθεί τις υποδείξεις της για αποτροπή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας.

Δειτε Επισης

Μ. Ευαγγέλου: Σημαντική η διάσταση του αθλητισμού στην κοινωνική συμπερίληψη
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας