Στα όριά τους οι πυροσβέστες, δυσφορούν με την υποστελέχωση-«Τρέχουμε όλοι για όλα»

Στα όρια τους φαίνεται να βρίσκονται τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιοι, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε αρκετούς πυροσβεστικούς σταθμούς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εργάζονται υπερωρίες και φυσικά, να τρέχουν όλοι πυροσβέστες σε όλα τα περιστατικά, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός τμημάτων στις τάξεις της Υπηρεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που ζητούν τα μέλη της Πυροσβεστικής, είναι να υπάρχει συγκεκριμένη εξειδίκευση του προσωπικού σε συγκεκριμένες αποστολές, έτσι ώστε όταν υπάρχει ένα περιστατικό, να ενεργοποιούνται συγκεκριμένα τμήματα της Υπηρεσίας και να μην καλούνται, όλοι για όλα τα περιστατικά. Ηχηρό παράδειγμα, αποτελεί η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, στην οποία υπάρχει διαχωρισμός τμημάτων και για κάθε αποστολή υπάρχει συγκεκριμένο τμήμα που θα κληθεί για αντιμετώπιση του περιστατικού που θα προκύψει.

Όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των Πυροσβεστών του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος ΑΣΔΥΚ, Σταύρος Σταύρου, στον REPORTER, «το πιο σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει τα μέλη της Υπηρεσίας, είναι η έλλειψη προσωπικού, κάτι που επηρεάζει άμεσα τους πυροσβέστες, υποχρεώνοντας τους να εργάζονται υπερωρίες για να καλυφθεί η έλλειψη του προσωπικού. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να υπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως είναι η κόπωση του προσωπικού και τα μέλη την ίδια ώρα, να είναι πιο επιρρεπείς σε λάθη».

Όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, αυτό που απασχολεί τα μέλη της Πυροσβεστικής, είναι το ζήτημα της αφυπηρέτησης, με τον κ. Σταύρου να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «έχουν βάλει στο ίδιο καλάθι τους πυροσβέστες με τη δημόσια υπηρεσία μέχρι τα 62, λες και οι πυροσβέστες κάθονται σε ένα γραφείο και γράφουν εκθέσεις. Πυροσβέστες που είναι πάνω από την ηλικία των 60, θεωρείται ότι λειτουργούν το ίδιο με αυτούς που είναι 30; Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και επιχειρήματα, γιατί δεν πρέπει οι μάχιμοι πυροσβέστες να είναι μέχρι την ηλικία των 62. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο, σωματικά και φυσικά οι πυροσβέστες να ενεργούν το ίδιο μέχρι την ηλικία των 62».

Επιπρόσθετα, μείζον ζήτημα είναι και οι αποκοπές που υπήρξαν λόγω της κρίσης του 2012, με τις αποκοπές στον δημόσιο τομέα να έχουν επανέλθει όλες, αλλά αντιθέτως για τους πυροσβέστες φαίνεται να επαναφέρονται σταδιακά, αλλά όπως υπογράμμισε ο κ. Σταύρου, «έχουν ξεχάσει να αποζημιώνουν σωστά τα υπερωριακά. Δηλαδή, όλοι αποζημιώνονται τις καθημερινές, αφού μπορεί να εργαστείς μια ώρα και αποζημιώνεσαι ενάμιση ώρα και τις Κυριακές/αργίες με δυο ώρες, ενώ στους πυροσβέστες παρέμεινε ακόμη το 1,2. Δηλαδή, ως πυροσβέστες επιθυμούμε να επανέλθει πίσω το καθεστώς που προϋπήρχε, κάτι που ακολουθείται στη δημόσια υπηρεσία».

Ακόμη, ένα άλλο θέμα, το οποίο επιχειρεί η Συντεχνία της ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ να προωθήσει στη Βουλή, είναι το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που η Νομοθεσία είναι ξεκάθαρη για τα βαρεά επαγγέλματα. «Αντιλαμβάνεστε ότι η εργασία του πυροσβέστη είναι επικίνδυνη, καθώς συχνά-πυκνά οι πυροσβέστες θα έρθουν αντιμέτωποι με πυρκαγιές και καπνούς. Ως πυροσβέστες, ζητάμε επιτέλους το επάγγελμα μας να κριθεί ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η αφυπηρέτηση».

Πάντως, όπως επανέλαβε ο κ. Σταύρου, σήμερα, χρειάζεται περισσότερη εξειδίκευση στους πυροσβέστες και ενίσχυση επίσης στην εξάρτηση και στον εξοπλισμό. «Η πραγματικότητα σήμερα, είναι ότι είμαστε πυροσβέστες για όλα, ενώ έπρεπε να εφαρμοζόταν η τακτική που γίνεται και στο εξωτερικό με συγκεκριμένες εξειδικεύσεις. Όπως για παράδειγμα στην ΕΜΑΚ, που υπάρχει εξειδικευμένη ομάδα σκύλων, εξειδικευμένη ομάδα διασωστών σε ποταμούς, εξειδικευμένη ομάδα για ορεινές διασώσεις. Δυστυχώς, όμως στην Πυροσβεστική, λόγω έλλειψης προσωπικού, είμαστε αναγκασμένοι να τα γνωρίζουμε όλα. Πράγμα το οποίο είναι ανθρωπίνως αδύνατο, ένας πυροσβέστης να τα γνωρίζει όλα».

Ωστόσο, η διαβεβαίωση από τα μέλη της Πυροσβεστικής, είναι ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται σύμφωνα με τη Νομοθεσία και σύμφωνα με τη συνείδησή τους. «Η έλλειψη του προσωπικού όμως, δημιουργεί σοβαρά θέματα. Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησα ως Πυροσβέστης στον κεντρικό Σταθμό Λεμεσού εργάζονταν δώδεκα πυροσβέστες και σήμερα εργάζονται επτά. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι ο πληθυσμός έχει μεγαλώσει από τότε, όπως και οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις και έτσι χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση η Υπηρεσία».

Δειτε Επισης

Πέντε πρόσωπα αποκλείστηκαν σε θαλάσσια περιοχή της Επαρχίας Αμμοχώστου-Διασώθηκαν από τη Λιμενική
Νέα επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό-Τον ακολούθησαν και του επιτέθηκαν με ρόπαλο
Αρκετός δρόμος απομένει μέχρι τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Από παράταση στα... πέναλτι το χρονοδιάγραμμα για την νέα κάρτα φιλάθλου-Ορίζοντας ο Νοέμβριος
Χτύπησε καμπανάκι η υπόθεση με τη διασπορά μονταρισμένων φωτογραφιών-Ψάχνουν τα αίτια οι Αρχές
Χειροπέδες σε 14χρονο για τις μονταρισμένες γυμνές φωτογραφίες-Παραδέχθηκε ενοχή
Ανακατεύει την τράπουλα ο Αρναούτης-Αλλάζουν Αστυνομικούς Διευθυντές η Πάφος και η Λάρνακα
Στις 7 Νοεμβρίου θα απαντήσουν σε κατηγορίες οι τρεις για τα επεισόδια στις Φοινικούδες
Αναγκαστική επιστροφή εννέα προσώπων-Διέμεναν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία
Όχι Ανωτάτου στην έφεση Γιαννάκη για το αίτημά του να ανασταλούν οι σε βάρος του κατηγορίες