Στα αδικήματα στρέφεται η ουσία της πειθαρχικής κατά Κατσουνωτού-Crash test για Προκοπίου

Το ότι θα προέκυπταν πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, ήταν κάτι το αναμενόμενο. Και αυτό διότι, στην ουσία ο δρόμος ήταν μονόδρομος, μετά το πόρισμα του ανεξάρτητου ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος εντόπισε ποινικά αδικήματα σε βάρος του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, ο οποίος συνομιλούσε παράνομα και συνωμοτούσε με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή φυλάκιση για εμπορία ναρκωτικών, με σκοπό να πλήξουν και να εξοντώσουν την πρώην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους.

Με απλά λόγια, όπως εξήγησαν αρκετές φορές νομικοί, από την στιγμή που εντοπίστηκαν ποινικά αδικήματα, αυτό συνεπάγεται αυτόματα με τη διάπραξη και πειθαρχικών αδικημάτων. Δεν θα μπορούσε δηλαδή, ο κ. Αιμιλιανίδης, που εντόπισε ποινικά αδικήματα, αυτά της κατάχρησης εξουσίας και της συνωμοσίας, η Αστυνομία να μην εντοπίσει πειθαρχικά αδικήματα.

Μετά από μήνες φαγούρας, μελέτης και ερευνών, το πόρισμα παραδόθηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας, ο οποίος αφού καταλήξει με το τι μέλλει γενέσθαι, με τη σειρά του θα παραδώσει τις εισηγήσεις του στην υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, για τις τελικές της αποφάσεις. Σημειώνεται, πως το πόρισμα Αιμιλιανίδη, με εισήγηση για ποινικές διώξεις, παραδόθηκε στην Νομική Υπηρεσία στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ μετά από μερικούς μήνες μελέτης, στις 21 Δεκεμβρίου 2022, η Εισαγγελία ανακοίνωσε πως δεν θα διώξει ποινικά τον Μιχάλη Κατσουνωτό για λόγους δημόσιου συμφέροντος που ποτέ δεν επεξηγήθηκαν, παρά την λαϊκή κατακραυγή που κατηγόρησαν την Νομική Υπηρεσία για συγκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς. Ακολούθως, τον Ιανουάριο του 2023, μετά και πάλι από κάποια καθυστέρηση, παραδόθηκε μαρτυρικό υλικό στην Αστυνομία για την διερεύνηση πειθαρχικής υπόθεσης, η οποία διήρκησε μήνες, ωστόσο ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα περί «δημοσίου συμφέροντος», ο νέος όρος διαφθοράς και τα καυτά ερωτήματα

Θα ακυρώσουν τα αδικήματα που υπέδειξε ο Αιμιλιανίδης;

Το μεγάλο ζητούμενο όμως, δεν είναι το ότι εισηγείται πειθαρχική δίωξη ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας που ανέλαβε την διερεύνηση και με τη σειρά του θα εισηγηθεί στην υπουργό Δικαιοσύνης ο Αρχηγός της Δύναμης, αλλά τα αδικήματα με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Μιχάλης Κατσουνωτός.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο, πως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο οποίος έχει πλούσια εμπειρία στο ποινικό δίκαιο και είναι Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστήμιου και Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, που ορίσθηκε ως πρώτος εκπρόσωπος της Ακαδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ακαδημιών, στην βάση ολόκληρου του μαρτυρικού υλικού που συνέλεξε, το οποίο ήταν ογκώδες, κατέληξε πως σε βάρος του προκύπτουν αδικήματα που αφορούν κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσίας.

Αδικήματα τα οποία, σύμφωνα με τον Περί Αστυνομίας Νόμος του 2004 (73(I)/2004), συνιστούν διαφθορά και «σε περίπτωση που διαπιστωθεί πειθαρχική ευθύνη, υπόκειται στην ποινή της απόλυσης ή της υποχρεωτικής αφυπηρέτησης».

Συνεπώς, το μεγάλο ερώτημα, δεδομένου και της διστακτικότητας που επέδειξε στους χειρισμούς του με την υπόθεση Κατσουνωτού ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος βρισκόταν σε κοινή συνισταμένη με την τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, που λόγω των χειρισμών δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις, είναι ποια αδικήματα θα αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Κατσουνωτός. Δηλαδή, εάν η Αστυνομία και κατ’ επέκταση η Άννα Προκοπίου, θα αντικαταστήσουν τα αδικήματα που εντόπισε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, με λιγότερο σοβαρά, που συνεπάγεται με διαφορετική ποινή από αυτή που προνοεί το αδίκημα της διαφθοράς, για ευνόητους λόγους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι δύσκολο να πειστεί η κοινή γνώμη, που ήδη εδώ και περίπου ένα χρόνο επικρίνει έντονα τους χειρισμούς των θεσμών γύρω από την εν λόγω υπόθεση, συνδέοντας μάλιστα τα γεγονότα με άλλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πως η πιθανή αντικατάσταση των αδικημάτων που εντόπισε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, είναι γιατί ενδεχομένως να μην μπορούν να στοιχειοθετηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπλόκαρε την ιδιωτική δίωξη Κατσουνωτού η Εισαγγελία δύο μέρες πριν βρεθεί στο εδώλιο-Αυτά ήταν τα κατηγορητήρια

Το crash test για Προκοπίου

Το τι ακολούθησε των καταγγελιών της Άννας Αριστοτέλους, που παρά τα «καλέσματα» για δεύτερες σκέψεις προέβη σε καταγγελία, λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Οι θεσμοί για την εν λόγω υπόθεση δέχθηκαν σφοδρές επικρίσεις, ενώ το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, από την μία δικαίωσε την πλευρά της Αριστοτέλους ως προς το βάσιμο των καταγγελιών της και από την άλλη κατέρριψε τους ισχυρισμούς περί επαγγελματικών κινήτρων που προέβαλε ο Μιχάλης Κατσουνωτός. Υπενθυμίζεται, πως μεταξύ άλλων, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, στα συμπεράσματα του ανέφερε πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε βίντεο, «ούτε καν ενδείξεις» πως εκβιαζόταν η Διεύθυνση των Φυλακών, αντιθέτως πως ένα τέτοιο βίντεο έψαχνε ο Μιχάλης Κατσουνωτός, με σκοπό να καταστρέψει την Άννα Αριστοτέλους, ενώ υπέδειξε πως επρόκειτο για «προσωπικό μένος» από πλευράς Κατσουνωτού και μπορεί οι ενέργειες του να μην επέφεραν οικονομικό όφελος, αλλά θα είχε «προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία». Μάλιστα, υπέδειξε, πως οι υπηρεσιακές διαφωνίες επιλύονται με διαφορετικούς τρόπους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε να ενεργεί με αυτούς τους τρόπους», προσθέτοντας πως «ενεργούσε ως ράμπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

Η Άννα Προκοπίου, ανέλαβε ως υπουργός Δικαιοσύνης σε μια κομβική περίοδο, ωστόσο μέχρι σήμερα, είχε να διαχειριστεί σχετικά μια εύκολη κατάσταση. Και αυτό διότι, δεν είχε λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για τις οποίες θα μπορούσε κανείς να της ασκήσει κριτική, αφού στην ουσία το μόνο που έπραξε από την πλευρά της, δεδομένου πως κληρονόμησε τους χειρισμούς γύρω από την υπόθεση, ήταν να ενημερωθεί για το μέχρι πού βρίσκεται η πειθαρχική έρευνα και να δώσει περαιτέρω οδηγίες για διεξαγωγή και ολοκλήρωση της.

Βέβαια, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως η Άννα Προκοπίου, ένα μήνα μετά τον διορισμό της και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου 2023, ερωτηθείσα για την καθυστέρηση που παρατηρείται γύρω από τις πειθαρχικές διαδικασίες, που σε κάποιες περιπτώσεις, κρατούν για χρόνια, δήλωσε πως «αν χρειάζονται αλλαγές και αναθεώρηση των διαδικασιών θα γίνουν». Πρόσθεσε επίσης, «οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται σε χρονικά διαστήματα που να μην αφήνουν σκιές στους πολίτες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, το έχει πει και ο Πρόεδρος το έχω πει και εγώ στο αστυνομικό σώμα και είμαι σίγουρη ότι από τώρα και στο εξής εάν κι εφόσον υπάρχουν πειθαρχικές διαδικασίες στο να γίνονται με γοργούς ρυθμούς και να είναι αποτελεσματικές». Ωστόσο, με την τροπή που παίρνουν οι πειθαρχικές, δεν δείχνει να έχει αλλάξει κάτι μέχρι στιγμής και οι ρυθμοί σίγουρα δεν μπορεί να πει κάποιος πως είναι γοργοί.

Ο τελικός λόγος για τα αδικήματα που θα αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Κατσουνωτός, εάν συμφωνήσει με τον Βοηθό Αρχηγό ο Αρχηγός της Δύναμης και δεν ανατρέψει τις εισηγήσεις του, είναι της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία έχει το δικαίωμα να διαφωνήσει, στη βάση του μαρτυρικού υλικού, και να δώσει διαφορετικές οδηγίες. Δηλαδή, είτε τα αδικήματα να είναι αυστηρότερα, είτε λιγότερο σοβαρά. Κάτι που προνοεί ο Περί Αστυνομίας Νόμος, ο οποίος αναφέρει:

40.­(1) Ο Υπουργός μπορεί οποτεδήποτε και προτού ο Αρχηγός ενεργήσει σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού 37 να του ζητήσει όπως του υποβάλει το πόρισμα της έρευνας μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα που σχετίζονται με πειθαρχική δίωξη εναντίον Ανώτερου Αξιωματικού για μελέτη.

(2) Ο Υπουργός, αφού μελετήσει το πόρισμα και τα έγγραφα, αν έχει τη γνώμη ότι:

(α) Δε διαπράχθηκε πειθαρχικό αδίκημα, δίνει εντολή να μην ασκηθεί οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη εναντίον του υπό καταγγελία Ανώτερου Αξιωματικού·

(β) διαπράχθηκε μεν αδίκημα, αλλά τούτο μπορεί να εκδικαστεί ικανοποιητικά σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού 38, δίνει εντολή να επιστραφεί η υπόθεση στον Αρχηγό για να κατηγορήσει τον Ανώτερο Αξιωματικό σύμφωνα με τον Κανονισμό 37 και να εκδικάσει την υπόθεση σύμφωνα με τον Κανονισμό 38.

Συνεπώς, οι αποφάσεις της Άννας Προκοπίου, αποτελούν ουσιαστικά ένα crash test για την ίδια γύρω από την εν λόγω υπόθεση που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πλήγωσε ανεπανόρθωτα το κύρος της Αστυνομίας αλλά και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού η προκάτοχος της, Στέφη Δράκου, συμφωνούσε για τους χειρισμούς που θα ακολουθούνταν με τον Αρχηγό της Δύναμης, ο οποίος στην ουσία είναι προϊστάμενος του Μιχάλη Κατσουνωτό, με τον οποίο υπήρχε στενή συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δέκα εντολές Χριστοδουλίδη στη σκιά των σκανδάλων και της απαξίωσης

Δειτε Επισης

Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας