Αναζητούν σερβιτόρους και δεν βρίσκουν τα κέντρα αναψυχής-Απωθούν οι μισθοί και οι ώρες
06:00 - 19 Ιουνίου 2023
Με το σταγονόμετρο φαίνεται να είναι η εξεύρεση προσωπικού στα κέντρα αναψυχής τα οποία παραμένουν υποστελεχωμένα, αφού οι νέοι κυρίως, δεν δείχνουν να έχουν στις προτιμήσεις τους για να εργαστούν ως σερβιτόροι, καθώς από τη μια οι χαμηλοί μισθοί και από την άλλη, οι αρκετές ώρες εργασίας, έχουν ως αποτέλεσμα να γυρίσουν την πλάτη στους εργοδότες και να αναζητήσουν μια καλύτερη ευκαιρία με καλύτερους όρους να εργαστούν.
Έτσι, μη έχοντας άλλη επιλογή τα κέντρα αναψυχής, προσφέρουν θέσεις εργασίας σε πρόσωπα από τρίτες χώρες, τα οποία φαίνεται ότι αποτελούν και την εύκολη λύση πλέον, ωστόσο, δεν παύει το πρόβλημα της υποστελέχωσης στα περισσότερα κέντρα αναψυχής, να παραμένει άλυτο, με τους αρμόδιους φορείς να ψάχνουν τρόπους και λύσεις, ώστε οι θέσεις αυτές να είναι πιο ελκυστικές προς τους νέους.
Άλλωστε, όπως υπέδειξε ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, σε δηλώσεις του στον REPORTER, υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα στην Κύπρο και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, πέραν από τον τομέα της φιλοξενίας, καθώς υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που βρίσκονται σε ανάπτυξη, αναζητώντας προσωπικό, ενώ την ίδια ώρα έχουμε ένα μικρό πληθυσμό, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ο τομέας της φιλοξενίας, είναι αρκετά ιδιαίτερος, καθώς έχει δυσκολίες που πιθανό να είναι ένας από τους λόγους που δεν ελκύονται οι νέοι μας για να επιχειρήσουν καριέρα στον τομέα αυτό.
Σε αρκετές περιπτώσεις, εκτιμά ο κ. Λεβέντης, φαίνεται να είναι θέμα μισθού που οι νέοι να μην ενδιαφέρονται. «Υπάρχουν και κάποιες επιχειρήσεις που προσφέρουν μισθούς ελκυστικούς, αλλά υπάρχουν βέβαια και άλλες επιχειρήσεις που για τους δικούς τους ιδιαίτερους λόγους, δεν προσφέρουν τόσο ελκυστικούς μισθούς. Θεωρώ ότι έχει υποχρέωση η πολιτεία, συνεργαζόμενη με τους εμπλεκόμενους φορείς, να αναζητήσουν από κοινού τις λύσεις. Λύσεις οι οποίες θα επιλύουν το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η λύση από τρίτες χώρες, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση, από την άλλη όμως, οφείλουν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ικανοποιητικά επίπεδα υπηρεσιών γιατί είναι και δώρο και άδωρο να έχουμε επισκέπτες εκατομμυρίων στη χώρα μας, οι οποίοι έρχονται στο νησί μας και να μην εξυπηρετούνται».
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος των Κέντρων Αναψυχής, κατάρτισε συγκεκριμένο κατάλογο με εισηγήσεις, που θα παραθέσει στο Υπουργείο Εργασίας για να κατάθεση. «Κάποιες μπορεί να είναι εφικτές, κάποιες μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Σίγουρα, δεν είναι ευκολότερη πάντως, η επιλογή προσωπικού από τρίτες χώρες, καθώς προϋποθέτει σειρά ενεργειών και εξόδων. Πρέπει να προσφέρει επίσης και στέγη η οποία είναι δυσεύρετη και πανάκριβη. Έτσι η επιλογή προσωπικού από τρίτες χώρες, δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα».
Ερωτηθείς για τον κλάδο που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα της υποστελέχωσης, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι είναι τα εστιατόρια, που αναζητούν πιο εξειδικευμένο προσωπικό. «Δηλαδή, εστιατόρια υψηλού επιπέδου απαιτούν άτομα εξυπηρέτησης που να έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες. Σήμερα, δεν υπάρχουν αυτά τα άτομα ή δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ατόμων με δεξιότητες που να μπορεί να καλύπτει όλες τις θέσεις, στον χώρο των εστιατορίων. Δυστυχώς, δεν έχουμε σχολή στην Κύπρο, που να αποφοιτούν σερβιτόροι. Οι νέοι σήμερα, ελκύονται περισσότερο στη θέση του μάγειρα, που ίσως να γίνεται και λόγω των reality. Οπόταν υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον από τους νέους για να φοιτήσουν στις θέσεις αυτές, σε αντίθεση με αυτή του σερβιτόρου, που εμείς λέμε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να εμπλουτιστεί με άλλες δεξιότητες, για να νιώθει κάποιος ότι δεν είναι ένας κλάδος που υπηρετεί κάποιους άλλους. Αλλά είναι μια θέση που έχει αρτιότητα και εικόνα και για να την κατέχει κάποιος πρέπει να έχει δεξιότητες και γνώσεις».
Σημειώνεται, ότι πρώτιστο μέλημα του Συνδέσμου, είναι η εκπαίδευση και η εισήγηση που υπάρχει είναι να ενταχθεί μάθημα στα σχολεία, το οποίο θα στοχεύει στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και κουλτούρας και ταυτόχρονα να καλλιεργείται και η δυνατότητα των νέων για να κάνουν καριέρα επιτυχημένη και στον τομέα της φιλοξενίας.