Νίκος Χριστοδουλίδης: Ύψιστη προτεραιότητα η άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό

Την ύψιστη σημασία που αποδίδει στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό και επανέναρξης των συνομιλιών, υπό το πρίσμα της πρότασής του για πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στο Βήμα.

«Ύψιστη προτεραιότητά μου είναι η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ανέπτυξα την πρότασή μου για ενεργότερη και πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που στόχος είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του, σημείωσε ότι εκκίνησε αμέσως ενέργειες προς την παραπάνω κατεύθυνση, μεταφέροντας και αναπτύσσοντας την πρότασή του τόσο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως επίσης και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στο Παρίσι στον Πρόεδρο Μακρόν, στο Βερολίνο στον Καγκελάριο Σολτς και σε άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλίδης, οι συνομιλητές του προσεγγίζουν θετικά και είναι έτοιμοι να εργαστούν για την υλοποίηση της πρότασής  του, η οποία κινείται πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, με υποστηρικτική παρουσία της ΕΕ.

«Η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα εργαλεία και τα κίνητρα, λαμβάνοντας υπόψη το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, που με την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού, μπορεί να οδηγήσει σε μία αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη περιλαμβανομένης και της ίδιας της ΕΕ», επισήμανε.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες των κατοχικών αρχών στα Βαρώσια, ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι «μόνο η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου θα αποτρέψει νέα τετελεσμένα».

«Για αυτό δεν θα κουραστώ να υπενθυμίζω ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και η πάροδος του χρόνου δημιουργεί είναι νέα τετελεσμένα και απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού», τόνισε.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, όπως εξελίσσεται από τουρκικής πλευράς και τις παραβιάσεις στην Αμμόχωστο και κινούμαστε σε όλα τα διεθνή φόρα, προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες διπλωματικές ενέργειες συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στα Ηνωμένα έθνη για να αναχαιτίσουμε τα οποία σχέδια της Τουρκίας», εξήγησε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης αφού τον συνεχάρη, εξέφρασε την ελπίδα «σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις που θα είναι θετικές τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Ενημερώθηκα ότι μετά την εκλογή του, ο κ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπως και με ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ και ανάμεσα σε άλλα εξέφρασε την επιθυμία για θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά. Αν όντως ο κ. Ερντογάν επιθυμεί κάτι τέτοιο, είναι προς τη θετική κατεύθυνση και είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε εποικοδομητικά, αφού μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει, στη βάση αποφάσεων της ίδιας της ΕΕ, θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό», σημείωσε.

Ειδικότερα, όσον αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα διακυβέρνηση Ερντογάν δεν θα χαρακτηρίζεται από τα ίδια φαινόμενα αναθεωρητισμού και μη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι ενδεχόμενη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα έχει θετικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μεταναστευτικού το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο πρόβλημα για την Κύπρο». «[Ο]ι μεταναστευτικές ροές στο νησί ξεπερνούν το 6% του πληθυσμού της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία σχεδόν το 95% έρχεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα και στη συνέχεια περνά στις ελεύθερες περιοχές ή απευθείας στα εδάφη που ασκεί αποτελεσματικά έλεγχο η Δημοκρατία, από την Τουρκία δια θαλάσσης», εξήγησε. Σε αυτό του πλαίσιο, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Υφυπουργείου Μετανάστευσης, ευελπιστώντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα «η σχετική πρόταση θα προωθηθεί στη Βουλή», όπως είπε.

«Την ίδια στιγμή χρειαζόμαστε τη βοήθεια της ΕΕ τόσο προς την κατεύθυνση μείωσης των ροών από την Τουρκία όσο και στο θέμα των επιστροφών», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φουλ επίθεση ΑΠΟΕΛ κατά Παναγιώτου-«Μηδαμινή η προσφορά σου στον τόπο, τουλάχιστον προσποιήσου...»
Με βελτιώσεις επαναπροκηρύχθηκε το στεγαστικό σχέδιο για ενίσχυση των νέων-Οι αλλαγές του ΥΠΕΣ
Απαντά σε Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ στα περί ταύτισης με ΑΚΕΛ-«Ας εστιάσει στην διακυβέρνηση και στις δηλώσεις υπουργών του»
Βγαίνει και από πάνω ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «στάση κατά λύσης» και τη διεθνή κοινότητα για μεροληψία
Διαχωρίζει και ο Σολωμού τη θέση του από τον Παναγιώτου-«Άδικο και αδόκιμο να στοχοποιείται το όποιο σωματείο»
Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»