Σε έξαρση ο πόλεμος της πετσέτας στις παραλίες-Οι τιμές, οι προκρατήσεις και οι «χρυσές» ομπρέλες

Αν και ακόμη διανύουμε τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού και καλά-καλά η ζέστη δεν έχει γίνει ανυπόφορη, εντούτοις, έχει ξεκινήσει ήδη ο γνωστός πόλεμος της πετσέτας στις παραλίες, όπου αρκετοί θα σπεύσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες ή ακόμη και από το προηγούμενο βράδυ, για να τοποθετήσουν την πετσέτα τους στο κρεβατάκι για να προκρατήσουν τον δικό τους χώρο.

Αναμφισβήτητα, έχει συμβεί σχεδόν σε όλους μας, όταν σπεύσαμε σε μια παραλία η οποία είναι κατάμεστη από λουόμενους, όλες οι ξαπλώστρες να είναι κρατημένες. Μάλιστα, αρκετές εξ αυτών, απλά έχουν μια πετσέτα και έτσι αυτόματα, θεωρείται ότι είναι κρατημένη, ασχέτως εάν ο «ιδιοκτήτης» της, δεν βρίσκεται καν μέσα στο νερό, αλλά ακόμη να φθάσει εκεί, αφού άφησε την πετσέτα του από το προηγούμενο βράδυ.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι αρκετοί συμπολίτες μας να δυσφορούν και μάλιστα να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές αυτό το φαινόμενο με τις πετσέτες, με τους αρμόδιους την ίδια ώρα, να ψάχνουν τρόπους ώστε να βάλουν φρένο στον πόλεμο της πετσέτας. Πάντως, αρκετά φαίνεται να είναι τα παράπονα του κόσμου σήμερα, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, Λοΐζο Λοΐζου, «φθάνουν καθημερινώς παράπονα κοντά μας από διάφορους πολίτες, κυρίως για τον πόλεμο της πετσέτας, αφού αρκετοί είναι αυτοί που θα πάνε η ώρα τέσσερις το πρωί ή ακόμη και το προηγούμενο βράδυ. Πάνε και τοποθετούν πετσέτες επάνω στα κρεβατάκια της θάλασσας για να τα προκρατήσουν».

Από την πλευρά της πάντως η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στους Δήμους και έτσι, σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, όταν θα πάει ο υπεύθυνος για τα κρεβατάκια και βρει πετσέτες σε κρεβατάκια και δεν βρίσκεται εκεί κανείς για ώρες, τότε έχει το δικαίωμα να μαζέψει τις πετσέτες. «Δεν γίνεται να πηγαίνει να κρατά κάποιος κρεβατάκι από το πρωί για να πάει το μεσημέρι να βρει τον χώρο του εκεί».

Επιπρόσθετα, ακόμη ένα ζήτημα που παρατηρείται στις παραλίες, είναι ότι κάποιοι τοποθετούν τις δικές τους τις ομπρέλες εκεί που βρίσκονται οι αντίστοιχες του Δήμου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. «Υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον κόσμο ελεύθερα, αλλά όχι οι χώροι του Δήμου που βρίσκονται προς ενοικίαση».

Οι τιμές, τα πακέτα και οι «χρυσές» ομπρέλες

Αρκετός λόγος γίνεται την ίδια ώρα, για τις τιμές που χρεώνονται οι πολίτες για να καθίσουν κάτω από μια ομπρέλα στη θάλασσα, αφού αυτές διαφοροποιούνται κάθε φορά, στον χώρο που επιλέγει κάποιος λουόμενος για να περάσει λίγες ώρες ξεκούρασης.

Πάντως, οι τιμές σύμφωνα με τη Νομοθεσία, είναι 2,50 ευρώ ανά τεμάχιο, δηλαδή για ομπρέλα και για κρεβατάκι. «Έχει το δικαίωμα η κάθε τοπική αρχή ουσιαστικά, να χρεώνει από μηδέν μέχρι και 2,50 ευρώ ανά τεμάχιο, είτε είναι κρεβατάκι, είτε ομπρέλα. Οποιοσδήποτε άλλος τώρα, δεν έχει το δικαίωμα να χρεώνει το κρεβατάκι και την ομπρέλα, περισσότερα από 2,50 ευρώ και ούτε επίσης να υποχρεώσουν τον κάθε πολίτη να πληρώσει για μια ομπρέλα και ένα κρεβατάκι 30 ευρώ, γιατί θα του παραχωρήσουν πετσέτα και ένα μπουκάλι νερό. Όσοι προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες, παραβιάζουν ξεκάθαρα τη Νομοθεσία και καλό είναι οι καταναλωτές σε τέτοιες περιπτώσεις, να προχωρούν σε καταγγελία στην τοπική αρχή. Συνήθως αυτοί που προχωρούν σε τέτοια πακέτα, είναι αυτοί που ενοικιάζουν από τοπικές αρχές συγκεκριμένες τοποθεσίες, αναλαμβάνουν τη διαχείριση μιας παραλίας και αφού τοποθετήσουν άλλα κρεβατάκια και άλλες ομπρέλες, βάζουν και τον δικό τους τιμοκατάλογο».

Αναμφισβήτητα, οι χώροι που προσφέρουν κρεβατάκι και ομπρέλα σε αρκετά ακριβές τιμές, σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, «επενδύουν σε αυτά που προσφέρουν στον καταναλωτή, αλλά για να σου προσφέρουν μια ομπρέλα και ένα κρεβατάκι, θα πάρεις αναγκαστικά και πετσέτα και νερό, αλλά και ένα platter φρούτα για παράδειγμα, οπότε η χρέωση ίσως αγγίξει και τα σαράντα ευρώ. Εννοείται, ότι αυτό έγκειται και στον καθένα μας, εάν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτές τις υπηρεσίες στους συγκεκριμένους χώρους, αφού του παρέχονται διάφορες πολυτέλειες. Σε διαφορετική περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει περισσότερα σε μια δημόσια παράλια, καθώς ο Νόμος είναι ξεκάθαρος για τα 2,50 ευρώ για κάθε τεμάχιο».

Πάντως, κληθείς να σχολιάσει τις παραλίες που ασφυκτιούν το καλοκαίρι από κόσμο, αυτές φαίνεται να είναι κυρίως οι θάλασσες του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας. «Ιδιαίτερα στον Πρωτάρα είναι υπερπλήρης οι παραλίες του Fig Tree και στη Βρύση, όπως επίσης και στο Nissi Beach. Είναι παραλίες που έχουν την πιο πολλή κίνηση διότι εκτός από τους τουρίστες, η ροή των Κυπρίων παραθεριστών είναι ιδιαίτερα έντονη στον Πρωταρά».

Δειτε Επισης

Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Δωρεά της Γερμανίας ύψους €160.000 στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους
Καλπάζει ο τουρισμός στην Κύπρο-Ιστορικό ρεκόρ εσόδων τον Αύγουστο
Πρόταση για όριο €10.000 στη χρήση μετρητών για αγορές-Πάνω των120 εκ. ευρώ πέρασαν μέσω του αεροδρομίου
Βελτιώνεται η υγεία των βρεφών στα κατεχόμενα-Παράπονο στην «αστυνομία» εναντίον του «υπουργού υγείας»
Άγγιξαν το 80% οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Οκτώβρη
Γιατί να καθαρίζω εγώ τα σκουπίδια των άλλων; 5+1 ερωτοαπαντήσεις με τον Πάρη Κοσμά, Impact Manager του Let’s Do It! Cyprus 2024
Νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις αποφάσισε το Υπουργικό
Νομικά καλυμμένοι ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στην πραγματοποίηση ευθανασίας-Ποια θα είναι η διαδικασία
Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση στην εργασία-Νομικά ακάλυπτοι οι... παράνομοι