Οι Κύπριοι μαθητές που κατέκτησαν σωρεία διακρίσεων στην Εσθονία στο Robotex International

Δύο φορές στην πρώτη θέση, δύο φορές στη δεύτερη και μία φορά στην τέταρτη. Αυτές είναι οι διακρίσεις Κύπριων μαθητών στο διαγωνισμό Robotex International 2022 και κατάφεραν να ντύσουν την Εσθονία με τη κυπριακή σημαία. Διακρίσεις αρκετά σημαντικές για τη μαθητική νεολαία της Κύπρου, αφού τους δίνουν ώθηση για να προχωρήσουν με αυτό που αγαπούν.

Η ομάδα «Laouris 5», από την Πάφο είναι η ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει όλες αυτές τις διακρίσεις και να κάνει την Κύπρο περήφανη, τον περασμένο Νοέμβριο στην Εσθονία. Και οι διακρίσεις δεν ήρθαν σε ένα, αλλά σε τέσσερα διαφορετικά αγωνίσματα του Robotex International. Ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής.

Το πρώτο αγώνισμα, που η κυπριακή ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση, ήταν στο αγώνισμα Lego Line Following (14 και άνω), το οποίο απαιτούσε ακρίβεια και ταχύτητα στην ακολούθηση μιας γραμμής από ένα ρομπότ που κατασκεύασε η ομάδα με τα Lego Mindstorms. Η ικανότητά τους να προγραμματίσουν το ρομπότ, ώστε να ανιχνεύει τη γραμμή και να προσαρμόζει την κίνησή του ανάλογα, ήταν κρίσιμη για την πρωτιά.

LF

Επιπλέον, κατάφεραν να κατακτήσουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στο αγώνισμα Lego Sumo (14 και άνω). Σε αυτό τον αγώνα, τα ρομπότ που δημιούργησε η ομάδα έπρεπε να ανταγωνιστούν μεταξύ τους σε έναν μικρό αγωνιστικό χώρο και να προσπαθήσουν να εκτοπίσουν από την πίστα το «αντίπαλο» ρομπότ, εκτός του χώρου της αγωνιστικής πίστας. Η σχεδίαση και η κατασκευή των ρομπότ, ήταν κρίσιμης σημασίας για την απόκτηση του αναγκαίου μεγέθους, της ισχύος και της αντοχής για να νικήσουν τους αντιπάλους.

Στον αγώνα Maze, η «Laouris 5» κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Εδώ, το ρομπότ τους έπρεπε να πλοηγηθεί μέσα από ένα πολυπλοκότατο λαβύρινθο. Η προγραμματιστική ικανότητα και η ανάπτυξη αλγορίθμων πλοήγησης, ήταν απαραίτητες για να επιτύχουν την αποτελεσματική πλοήγηση του ρομπότ μέσα στον λαβύρινθο.

Η τελευταία διάκριση ήρθε στο αγώνισμα Folkrace (16 και άνω), στο οποίο οι Κύπριοι μαθητές κατέκτησαν την 4η θέση. Εδώ, οι δεξιότητές τους στον έλεγχο του ρομποτικού αυτοκινήτου και η ικανότητα να αντεπεξέλθουν σε έναν αγώνα ταχύτητας και ελέγχου ήταν προς το παρόν λιγότερο ανταγωνιστικές από τους πρωτοπόρους, αλλά αποτέλεσαν μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να αποκομίσουν βαρύτιμη εμπειρία.

WINNERS

Τα μέλη της ομάδας ήταν:

-Λουκάς Λουκά

-Γιώργος Χρυσοστόμου

-Νικόλα Μίτα

-Χριστόδουλος Γεννάρης

Στον REPORTER μίλησαν ο Λουκάς Λουκά και ο Χριστόδουλος Γεννάρης και αποκάλυψαν πως αισθάνθηκαν όταν κατέκτησαν τις διακρίσεις, για πώς πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, ενώ έστειλαν και το δικό τους μήνυμα προς τους υπόλοιπους μαθητές και νέους, να μην φοβηθούν να διαγωνιστούν και τους παροτρύνουν να ασχοληθούν με τη ρομποτική.

-Συμμετείχατε στον διαγωνισμό Robotex International. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το διαγωνισμό και πώς πήρατε την απόφαση να συμμετάσχετε;

Ο διαγωνισμός Robotex International είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής. Περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά αγωνίσματα όπως το Line Following, το Sumo, το Maze και άλλα. Η ομάδα μας oνόματι LAOURIS 5, αποφάσισε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό απλά επειδή αγαπάμε τη ρομποτική και θέλαμε να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας σε μια πραγματική πρόκληση.

-Πώς νιώσατε όταν κατακτήσατε την πρώτη θέση;

Ήταν μια απίστευτη στιγμή όταν κατακτήσαμε την πρώτη θέση στο Lego Line Following και στο Lego Sumo. Ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και συνεργασίας ως ομάδα. Νιώσαμε μεγάλη ευτυχία και ικανοποίηση που είδαμε το έργο μας αναγνωρισμένο και βραβευμένο σε έναν τόσο διάσημο διαγωνισμό.

WINNERS 2

-Πόσες και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην πορεία σας στο διαγωνισμό;

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Οι προκλήσεις περιλάμβαναν την ανάπτυξη και τον προγραμματισμό των ρομπότ μας, την ακρίβεια της κίνησης τους και την αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιβαλλοντικών συνθηκών. Επιπλέον, η ανταγωνιστική φύση του διαγωνισμού έθετε υψηλές προσδοκίες και πίεση πάνω μας. Ωστόσο, αυτές οι δυσκολίες μάς έκαναν ακόμα πιο αποφασισμένους να υπερνικήσουμε τα εμπόδια και να προχωρήσουμε μπροστά.

-Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους συμμετέχοντες;

Η συμβουλή που θα δίναμε σε νέους συμμετέχοντες είναι να μην φοβούνται να δοκιμάσουν και να αποτύχουν. Η ρομποτική είναι ένας τομέας που απαιτεί δοκιμές, προσπάθεια και διάθεση να μάθεις από τα σφάλματά σου. Να είναι ανοιχτοί στη συνεργασία και να ανταλλάσσουν γνώσεις και ιδέες με άλλους συμμετέχοντες. Τέλος, να απολαμβάνουν τον διαγωνισμό και να διασκεδάζουν με τη δημιουργία των ρομπότ τους.

PANORAMIC

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε;

-Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να εξερευνήσουν τον κόσμο της ρομποτικής και κατ’επέκταση της τεχνολογίας. Η ρομποτική είναι εκπληκτική και δημιουργική, και μας παρέχει τη δυνατότητα να επηρεάσουμε τον κόσμο γύρω μας με θετικό τρόπο. Ενθαρρύνουμε τους νέους να εξερευνήσουν τις ικανότητές τους, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα προς ένα καλύτερο μέλλον.

Ο φετινός διαγωνισμός στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου και συγκεκριμένα 1-2 Ιουλίου, στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, από τις 10:00 το πρωί, μέχρι τις 4:00 το απόγευμα. Στον 6ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex θα συμμετέχουν 700 ρομποτίστριες και ρομποτιστές, μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και ενήλικες από όλη την Κύπρο για να διαγωνιστούν με τα ρομπότ τους σε 20 διαφορετικές ρομποτικές προκλήσεις.

0e13e36a64a3992cc95c8279f48698f3

Δειτε Επισης

Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις