Αρχίζει η εκκένωση των ακατάλληλων πολυκατοικιών στα Λατσιά-Αποφασίζουν οι άλλοι δήμοι

Δεν πήραν ακόμη τις αποφάσεις τους, όσον αφορά στο θέμα των επικίνδυνων πολυκατοικιών, οι επηρεαζόμενοι δήμοι, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να θέσουν επί τάπητος την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τις πρόνοιες του σχεδίου «κτίΖΩ», ώστε να είναι σε θέση να καταλήξουν. Την ίδια ώρα, οι επαφές των λειτουργών του Υπουργείου με τους ένοικους των είκοσι πολυκατοικιών έχουν ολοκληρωθεί και σειρά φαίνεται να παίρνουν οι υπόλοιπες 23, που είναι μεν επικίνδυνες, αλλά δεν χρήζουν άμεσης κατεδάφισης.

Αν και το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε στις 23 Μαΐου ότι είκοσι πολυκατοικίες, από τις 43 των οποίων η επιδιόρθωση είναι οικονομικά μη βιώσιμη, χρήζουν άμεσης κατεδάφισης, καθώς κατέστησαν επικίνδυνες, μέχρι στιγμής μόνο ένας δήμος από τους τέσσερις έχει επικυρώσει την εν λόγω απόφαση, ενώ για τις δύο πολυκατοικίες που βρίσκονται στην κοινότητα της Δευτεράς τον τελευταίο λόγο έχει η επαρχιακή διοίκηση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, αφού την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν δύο Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να καταλήξουν στις αποφάσεις τους. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου, ο οποίος μετρά εννέα από τις είκοσι ακατάλληλες πολυκατοικίες, με τις ενδείξεις που υπάρχουν να είναι ότι η απόφαση κλίνει προς επικύρωση της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών. Πάντως, οι δημότες έχουν λάβει ενημέρωση, τόσο για το σχέδιο όσο και για τις πρόνοιές του, μετά από παρουσίαση που έγινε στο δήμο, στην παρουσία και του Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Ο δήμος Λατσιών, που είναι ο δεύτερος δήμος που μετρά αρκετές ακατάλληλες πολυκατοικίες και συγκεκριμένα πέντε, ήταν ο πρώτος που επικύρωσε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, για άμεση εκκένωση και κατεδάφιση των επικίνδυνων πολυκατοικιών και αυτό έγινε μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, ο δήμος φαίνεται να πέρασε ήδη στο επόμενο στάδιο, αφού από την περασμένη εβδομάδα έχει ήδη σταλεί επιστολή στους ενοίκους των πέντε πολυκατοικιών, για άμεση εκκένωση των διαμερισμάτων με διορία μέχρι τις 7 Ιουλίου, ενώ ήδη έχουν βρεθεί και χώροι για φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των κατοίκων από το Τμήμα Πολεοδομίας. Όσον αφορά στη συμμετοχή των κατοίκων στο «κτίΖΩ», φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία αναμένεται να υποβάλει αιτήσεις, με το μοναδικό προβληματισμό τους να αφορά στη συνεισφορά και το ποσό που πρέπει να καταβάλουν, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς.

Ο τρίτος δήμος στη Λευκωσία, ο οποίος μετρά δύο ακατάλληλες πολυκατοικίες, είναι η Αγλαντζιά και το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του στις αρχές του ερχόμενου μήνα και συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρία. Πρόθεση του Δήμου, όπως προκύπτει, είναι να επικυρώσει και από πλευρά του την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι δύο πολυκατοικίες είναι επικίνδυνες και χρήζουν άμεσης κατεδάφισης.

«Αλλά για να είμαστε σωστοί απέναντι στους δημότες μας και να ξέρουμε ως ΔΣ όλες τις συνέπειες πίσω από αυτή την απόφαση, ζητήσαμε από την Πολεοδομία να έχει λειτουργό στην συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα είναι ανοιχτή και προς τους δημότες, από τις επηρεαζόμενες πολυκατοικίες. Θέλουμε να θέσουν κάτω όλους τους προβληματισμούς τους, για να είμαστε σωστοί με τους δημότες», ανέφερε στον REPORTER ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Πάντως, φαίνεται πως οι ένοικοι στην μία εκ των δύο πολυκατοικιών παρουσιάζονται θετικοί και έτοιμοι να δηλώσουν συμμετοχή στο «κτίΖΩ», με την προϋπόθεση η νέα πολυκατοικία που θα ανεγερθεί, να είναι στο ίδιο σημείο, με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών να αναφέρουν πως πρόκειται για ένα ορατό σενάριο, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχουν διαθέσιμα σημεία για ανέγερση των κτιρίων.

Όσον αφορά στη δεύτερη πολυκατοικία, φαίνεται να προκύπτουν προβληματισμοί, όσον αφορά στην συνεισφορά που πρέπει να καταβάλουν οι πολίτες. «Θέλουμε να θέσουν όλα όσα τους προβληματίζουν στο λειτουργό, για να το δούμε. Μας προβληματίζει και το ενδεχόμενο έστω και ένας να αρνηθεί, τότε θα υπάρχουν άλλες αντιδράσεις. Πάντως, προφορικά έχουμε λάβει κάποιες απαντήσεις ότι θα συμμετέχουν στο σχέδιο».

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και το Δημοτικό Συμβούλιο των Κάτω Πολεμιδιών, για να λάβει τις αποφάσεις του, για τις δύο ακατάλληλες πολυκατοικίες που υπάρχουν στην επικράτειά του. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, ωστόσο το σενάριο να επικυρωθεί η απόφαση δεν είναι απομακρυσμένο. Στο μεταξύ, μετά τη λήψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να ενημερωθούν και οι κάτοικοι των πολυκατοικιών, καθώς οι τοπικές αρχές επέλεξαν πρώτα να έχουν κατάληξη πρώτα και στη συνέχεια να ενημερώσουν τους ένοικους των πολυκατοικιών.

Όσον αφορά στις δύο πολυκατοικίες που βρίσκονται στην κοινότητα της Κάτω Δευτεράς, την ευθύνη για την επικύρωση της απόφασης, όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης, Νίκος Καλλής, φέρει η επαρχιακή διοίκηση, καθώς το καθεστώς για τις κοινότητες είναι διαφορετικό από εκείνο για τους δήμους. Πάντως, στην κοινότητα φαίνεται να υπάρχει κινητοποίηση, με τους κάτοικους να έχουν αρχίσει να ψάχνουν για σπίτι ώστε να μετακομίσουν, ωστόσο λόγω του γεγονότος ότι θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή, δεν είναι εφικτό να βρουν στέγη.

«Δύο διαμερίσματα, από τα 18 έχουν αδειάσει, όμως είναι 9 διαμερίσματα σε κάθε πολυκατοικία. Οι υπόλοιποι ψάχνουν σπίτια, αλλά στην περιοχή μας δεν έχουν τίποτα. Ψάχνουν και δεν βρίσκουν, κάθε μέρα έρχονται και μας ρωτούν».

Πάντως, οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών είχαν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή επαφές, με τους ενοίκους των πολυκατοικιών, τις οποίες επισκέφτηκαν, ώστε να τους ενημερώσουν για το σχέδιο και να ακούσουν τους προβληματισμούς. Όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή στον REPORTER έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλονται αιτήσεις, καθώς επίσης και παράδοση των κλειδιών διαμερισμάτων, κάτι που συνεπάγεται καταβολή επιδόματος ενοικίου.

Στο μεταξύ, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Λεμεσό και την εξεύρεση στέγης, το Υπουργείο αποφάσισε να αυξήσει το επίδομα ενοικίου, σε όσους συμμετάσχουν στο σχέδιο «κτίΖΩ».

Δειτε Επισης

Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές
ΒΙΝΤΕΟ: Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ξέχασε το χειρόφρενο ο οδηγός
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ λέει ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως η Χαμάς σχεδιάζει επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων
BINTEO: Τα γέλια Λαβρόφ όταν ακούει για τα περί αποστολής νατοϊκών στρατευμάτων του Μακρόν
Ελεύθερο το πλήρωμα του MSC Aries, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψή του από τους Ιρανούς