Αντί να τον ξυρίσουν… μας ξιουρίζουν

Σε αργία τέθηκε ο τέως μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος από την Ιερά Σύνοδο την Τρίτη. Πρόκειται, δηλαδή, για την ίδια ακριβώς ποινή που είχε επιβληθεί σε έναν νεαρό ιερέα πριν από λίγο καιρό, επειδή φώναζε συνθήματα στο γήπεδο. Είναι εξαιρετικά τρομακτικό το γεγονός πως η Εκκλησία της Κύπρου θεωρεί πως είναι της ίδιας βαρύτητας τα συνθήματα στο γήπεδο και η καταδίκη σε άσεμνη επίθεση σε μια ευάλωτη ανήλικη, η οποία μάλιστα παρέμενε ατιμώρητη επί τέσσερις δεκαετίες.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου στηρίχθηκε στο γεγονός πως ο τέως Κιτίου προχωρά με έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης του Δικαστηρίου και θα αναμένει την εκδίκαση της έφεσης. Εξουσιοδότησε τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο να του αφαιρέσει κάποια δικαιώματα και συμπεριφέρθηκε λες και δεν διαφέρει η συμπεριφορά του από κάποιον που φωνάζει συνθήματα στα γήπεδα. Κι αυτό, παρόλο που η δικαστής Εύη Ευθυμίου έκρινε πως η επίθεση στην τότε 16χρονη ήταν έντεχνα σχεδιασμένη και εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη που του έδινε η θέση του στην Εκκλησία.

Αν και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είχε καταδικάσει τέτοιες πράξεις, λέγοντας πως αντίκεινται στη χριστιανική πίστη, τελικά διαφάνηκε πως οι ανώτατοι ιεράρχες μας κρίνουν πως δεν αντίκειται και τόσο πολύ, μόνο όσο μερικά συνθήματα στο γήπεδο. Μάλιστα, ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτης Γεώργιος, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί, δήλωσε ότι «μπορεί να μετανοεί κρυφά», παρόλο που στο Δικαστήριο δεν επέδειξε καμία μεταμέλεια και η ίδια η απόφαση για έφεση καταδεικνύει απουσία μετάνοιας. Κοινώς, αντί να τον ξυρίσουν, μας… ξιουρίζουν.

Αποδείχθηκε, δε, πως είχε δίκαιο το Δικαστήριο που αποφάσισε να απορρίψει ως μετριαστικό παράγοντα το ενδεχόμενο να επιβληθεί στον κατηγορούμενο από την Ιερά Σύνοδο εξωδικαστική τιμωρία, καθώς τα γεγονότα κατέδειξαν πως η Σύνοδος δεν είχε τη βούληση, σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο, να λειτουργήσει αποφασιστικά και να στείλει μήνυμα ότι η Εκκλησία δεν αποδέχεται τέτοιες συμπεριφορές και δεν είναι πρόθυμη να προστατέψει κάποιον απλώς και μόνο επειδή φορά ράσα.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει στα μέσα Μαΐου πως θα μελετηθούν τρόποι με τους οποίους η Εκκλησία να συνεισφέρει στην καταπολέμηση εσφαλμένων νοοτροπιών, όπως ο ανδροκεντρισμός και ο σεξισμός, οι οποίες προάγουν κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών. Αντί, όμως, να το πράξει αυτό, αποφάσισε να κάνει τα στραβά μάτια σε μία κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον γυναίκας, η οποία έχει αποδειχθεί στο Δικαστήριο, βάζοντας το λιθαράκι της στη διαιώνιση του τραύματος.

Και προφανώς δεν έκανε καμία συζήτηση για τον αντροκεντρισμό και τον σεξισμό η Ιερά Σύνοδος. Ήταν πολύ απασχολημένη να συζητά για εικόνες Αγίων που διασυνδέθηκαν με το κυπριακό pride χωρίς να προέρχονται από αυτό και να θεωρεί πως συνιστούν ύβρη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν ήταν η απόφασή της να παίξει πελλό για τον τέως Κιτίου ύβρη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά κάτι φωτογραφίες που δεν μας αφορούν άμεσα. Κάλεσε, μάλιστα, τον λαό να επιδείξει την αποστροφή του προς τέτοιες καταστάσεις, ενώ η ίδια η Σύνοδος δεν επέδειξε καμία αποστροφή για την εκμετάλλευση μιας ορφανής 16χρονης που είχε μεγάλη ανάγκη από έναν υψηλόβαθμο ρασοφόρο.

Και η υποκρισία της Εκκλησίας δεν τελείωσε εκεί. Ενώ όλοι περίμεναν πως θα λάμβανε αποφάσεις για τον πολύ αγαπητό στον κόσμο αρχιμανδρίτη Παγκράτιο, καθώς και για τον θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη, (σ.σ.οι οποίοι κατηγορήθηκαν και πάλι για πράγματα που σχετίζονται με το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας) η Ιερά Σύνοδος μας εξήγησε πως ορισμένα μέλη της πήγαν στη συνεδρία… αδιάβαστοι και χρειάζονται χρόνο να μελετήσουν. Η ποινή αργίας εναντίον του Παγκράτιου Μερακλή υφίσταται από το 1996, αλλά θα το ψάξουν τώρα. Μέχρι τότε, ένας άνθρωπος που φαίνεται να αδικήθηκε κατάφορα από την Εκκλησία, θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό το ίδιο καθεστώς με έναν νεαρό ιερέα που πήγε στο γήπεδο και φυσικά τον τέως Κιτίου που καταδικάστηκε από το Δικαστήριο για άσεμνη επίθεση σε ανήλικη. Κι όλα αυτά θα πρέπει να μας φαίνονται λογικά, όπως τα κηρύγματα του Μόρφου Νεόφυτου.

Για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας η Εκκλησία της Κύπρου αποτελεί καθοδηγητικό φάρο. Και έχει την ευθύνη να μην τους βυθίζει στον σεξισμό και την υποκρισία.

Δειτε Επισης

Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα
Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία
Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
BINTEO: Αεροσκάφος κάνει αναγκαστική προσγείωση και αναποδογυρίζεται σε παραλία
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Πόσα ευρώ θα έπαιρνε σήμερα o Ιούδας αν πρόδιδε τον Ιησού;