Μήλον της έριδος ανάμεσα σε ΕΛΚ και Renew o Χριστοδουλίδης-Οι ισορροπίες και το διακύβευμα

Σε τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις, είτε η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, είτε ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσαν πως το θέμα θεωρείται λήξαν. Ήταν ένα θέμα που προέκυψε, ή καλύτερα έλαβε δημόσιες διαστάσεις, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών. Ωστόσο στο παρασκήνιο, ήταν κάτι που αρκετοί προέβλεπαν πως θα δημιουργήσει προβλήματα, κόντρες και θα λάβει έκταση με την πάροδο του χρόνου.

Στη δημόσια σφαίρα το θέμα συζητήθηκε πριν καν κλειδώσει η εκλογή Χριστοδουλίδη. Στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην προσπάθεια τους να καταδείξουν πως το κόμμα θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, υπέδειξαν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα συμμετέχει στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αφού σε αυτές, όταν το κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, συμμετέχει θεσμικά ο πρόεδρος του κόμματος.

Η αναδίπλωση, ωστόσο, δεν άργησε να έρθει. Αυτό συνέβη αμέσως μετά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όταν συναντήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε στο ζήτημα και με το γνωστό του ύφος, επικαλούμενος το καλό της χώρας, ξεκαθάρισε πως μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετέχει στις Συνόδους του κόμματος, πριν τις Συνόδους Κορυφής. Αυτό είναι, άλλωστε κάτι και που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιθυμούσε, αφού ποτέ δεν αρνήθηκε πως ανήκει στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Αυτή η συνεννόηση δημιούργησε και ένα όχι και πολύ συνηθισμένο σκηνικό, στην Σύνοδο του ΕΛΚ τον περασμένο μήνα, όπου όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετείχαν με ένα εκπρόσωπο, είτε τον ηγέτη του κάθε κράτους, είτε τον αρχηγό του κόμματος που συμμετέχει στην ΕΛΚ, πλην της Κύπρου που συμμετείχε, τόσο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και με την Αννίτα Δημητρίου. Το θέμα όμως δεν ήταν λυμένο και αυτό διαφάνηκε όταν δύο υπουργοί της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν σε Σύνοδο υπουργών του ΕΛΚ.

Αυτό εξόργισε την Πινδάρου που αμέσως ενεργοποιήθηκε και εξέφρασε τη δυσφορία της. Αμέσως έγιναν διαβήματα για να υπάρξει συνεννόηση με τον Μαρκ Βέμπερ, έτσι ώστε να μην ξανασταλεί πρόσκληση προς τους υπουργούς, την ώρα που η θέση της Κυβέρνησης, ήταν πως τουλάχιστον για τα θέματα εξωτερικών και μετανάστευσης, οι αρμόδιοι υπουργοί, για το καλό της Κύπρου, θα ήταν καλό να συμμετέχουν σε αυτές. Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την πρόεδρο του κόμματος και για άλλη μια φορά ειπώθηκε η ατάκα πως θεωρείται λήξαν.

Το σίγουρο, βέβαια, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται λήξαν, διότι με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι κανένας μα κανένας ικανοποιημένος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ήθελε πέραν του ιδίου να συμμετέχουν και οι υπουργοί του στο ΕΛΚ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι ικανοποιημένος, διότι η παρουσία του Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ, δυσχεραίνει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα, ενώ μη ικανοποιημένο είναι και το ΕΛΚ, που θα ήθελε να παρουσιάζεται ενισχυμένο με την παρουσία όλων των κυβερνητικών στελεχών στο πλευρό του, λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν για τις ηγεσίες των οργάνων της ΕΕ.

Μάλιστα, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που στην εξίσωση μπαίνουν και άλλες ευρωομάδες που θα ήθελαν να εντάξουν στις δυνάμεις τους τα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης. Δεδομένων μάλιστα των λεπτών ισορροπιών, αντιλαμβάνεται κανείς πως το θέμα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία και αξία για τους Ευρωπαίους, παρά για τη Λευκωσία.

Κι αυτό διότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, είναι αυτοί που προκρίνουν τον Πρόεδρο της Επιτροπής, του Συμβουλίου, τους επιτρόπους κτλ. Συνεπώς, οι ισορροπίες μεταξύ των 27 ηγετών, και η προέλευση τους, είναι αυτή που καθορίζει, από ποια πολιτική ομάδα θα διοικείται, ενδεχομένως το πιο σημαντικό όργανο της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προέρχεται από Renew Europe, που σχετίζεται με το ALDE και εκπροσωπεί τους Φιλελεύθερους και Μεταρρυθμιστές της ΕΕ, ενώ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την κεντροδεξιά δηλαδή.

Αυτή τη στιγμή εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανάμεσα στους ηγέτες υπάρχουν οι εξής ισορροπίες. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Χριστοδουλίδη, διαθέτει εννέα ηγέτες. Το κόμμα των Μεταρρυθμιστών και Φιλελευθέρων, στο οποίο συμμετέχει ο Εμανουέλ Μακρόν, διαθέτει έξι ηγέτες, όσους δηλαδή και οι Σοσιαλιστές. Οι Συντηρητικοί στο οποίο συμμετέχει και η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, έχουν τρεις ηγέτες, ενώ οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Λιθουανίας, δεν έχουν ενταχθεί σε καμία πολιτική ομάδα.

Συνεπώς αντιλαμβάνεται κανείς, δεδομένων και των επικείμενων εκλογών σε διάφορες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Πολωνία, αυτές οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν. Έχει σημασία δηλαδή η κάθε αλλαγή που μπορεί να επισυμβεί.

Σε αυτό το πλαίσιο η πρόσκληση του Renew Europe, στον Νίκο Χριστοδουλίδη να συμμετέχει στις Συνόδους της Ομάδας, θεωρήθηκε ως ιδιαίτερη απειλή για το ΕΛΚ, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πάντως να μην την απορρίπτει προς το παρόν. Σημειώνεται πως το Renew Europe, στο οποίο συμμετέχει το ALDE, στην Κύπρο συνεργάζεται με τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, η οποία συμμετέχει στην Κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί γέφυρες μεταξύ των δύο πλευρών.

Εάν δεν υπήρχαν οι τόσο λεπτές ισορροπίες, άλλωστε, και το ΕΛΚ, δεν είχε ανάγκη τη συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να μην δεχτεί τη συμμετοχή και κατ΄ αυτόν τον τρόπο να αποκαταστήσει πλήρως της σχέσεις με την Πινδάρου. Αντιθέτως, συντηρεί το αντιφατικό σκηνικό, με τον ΔΗΣΥ να δηλώνει αντιπολίτευση και τον Νίκο Χριστοδουλίδη να συμμετέχει στις Συνόδους και καθορίζει με τους υπόλοιπους ηγέτες της κεντροδεξιάς τις πολιτικές που ο ίδιος προκρίνει και τις οποίες, ειρήσθω εν παρόδο ο ΔΗΣΥ αντιπολιτεύεται, την ώρα που δηλώνει περήφανο μέλος του ΕΛΚ.

Αυτό που διαρρέουν πάντως κυβερνητικοί κύκλοι, είναι πως υπάρχει κάποιου είδους ενόχληση στο ΕΛΚ, με τη μη συμμετοχή υπουργών στις Συνόδους του κόμματος. Μάλιστα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε το θέμα των επικείμενων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον Μάνφρεντ Βέμπερ και την Μέτσολα και άφησαν να νοηθεί πως θέλουν και χρειάζονται τη συμμετοχή της Κύπρου για να πετύχουν τους εκλογικούς στόχους του. Και όλα αυτά που στο Renew Europe δηλώνουν έτοιμοι να δεχθούν τους υπουργούς, ενώ προσκάλεσαν στη δική τους Σύνοδο στις 29 Ιουνίου τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ανήμερα της Συνόδου και του ΕΛΚ. Πρόκειται δηλαδή για μια απολύτως μπερδεμένη κατάσταση, που όσες φορές κι αν δηλώθηκε σε διάφορα επίπεδα πως ως θέμα θεωρείται λήξαν, επιφυλάσσει ακόμη αρκετά επεισόδια, μέχρι να συμβεί αυτό.

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ