Αντιπαράθεση για τα παράνομα μπάζα και ασφαλτικά ανάμεσα σε Περδίκη και Δήμαρχο Ιδαλίου

Σε δημόσια αντιπαράθεση με ανταλλαγή πυρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήρθαν ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης και ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, έπειτα από τις καταγγελίες του πρώτου για παράνομη εναπόθεση ασφαλτικού υλικού από εργολάβο μέσα σε κρατική γη στην περιοχή Ιδαλίου, ενώ στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ.

Ο κος Περδίκης κατηγόρησε τον Δήμαρχο Ιδαλίου ότι σήκωσε ασπίδα προστασίας προς τον εργολάβο κατά τις πρόσφατες δηλώσεις του, με τον κ. Ιωσήφ από την πλευρά του να τονίζει πως, η ανθρώπινη υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν έχει ούτε κομματικό χρώμα ούτε θα πρέπει να τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης και παρέπεμψε στην απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για μετακίνηση των ασφαλτικών από την περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο κος Περδίκης σε ανάρτησή του έγραψε μεταξύ άλλων πως εργολάβος ρίχνει παράνομα μπάζα από χώματα μπετόν, άσφαλτο σε κρατικό τεμάχιο, ενώ κατήγγειλε τον Δήμο ότι ανέχεται τις παρανομίες και τον καλύπτει. «Όταν-κατά τύχη- αποκαλύφθηκε η παρανομία από εκπομπή στο ΡΙΚ πριν μια βδομάδα, είναι λυπηρό να βλέπεις τον ίδιο τον δήμαρχο να βγαίνει και να καλύπτει την παρανομία και να τη ρίχνει στα μαλακά, εκθειάζοντας την καλή θέληση του μεγαλοεργολάβου», έγραψε.

Απαντώντας στα όσα του καταλογίζει ο κος Περδίκης, ο Δήμαρχος Ιδαλίου αντίστρεψε τα πυρά κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και πως για το ζήτημα που έχει προκύψει αναμένεται απόφαση Δικαστηρίου. «Γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι ο Δήμος έκανε τις ενέργειες που έπρεπε για αυτό και σήμερα η υπόθεση είναι στα δικαστήρια. Σε ενημέρωσα προσωπικά για τις ενέργειες που κάναμε σαν Δήμος. Το τεμάχιο είναι κρατικό και για αυτό ζητήσαμε από το Κτηματολόγιο να παρέμβει και από το τμήμα περιβάλλοντος να αναλάβει τις ευθύνες του. Σε ενημέρωσα ότι το τμήμα περιβάλλοντος τον οδήγησε στο δικαστήριο και σου είπα μάλιστα ότι αυτές τις μέρες αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου», απάντησε ο κος Καλλένος.

Με τη σειρά του ο κος Περδίκης ξεκαθαρίζοντας τη θέση του απάντησε πως δεν μίλησε για χρηματισμό του από τον εργολάβο και πως δεν εξυπηρετεί συμφέροντα αφού πλέον είναι πρώην πρόεδρος του Κινήματος. «Κύριε δήμαρχε εγώ δεν σε έβρισα. πχ Δεν μίλησα για χρηματισμό σας. Γιατί δεν πιστεύω σε κάτι τέτοιο. Εσείς γιατί μιλάτε για λαϊκισμό; Λαϊκισμός ήταν ίσως όταν πριν από 15 χρόνια γύριζα όλη νύκτα με τους κάτοικους για να βρούμε την πηγή της βρώμας; Και από τότε δεν έλειψα από καμία κινητοποίηση. Από λαϊκισμό ίσως; Όταν έφερα το θέμα στη Βουλή και στην κυβέρνηση; Τότε μπορούσες να με κατηγορησεις για "λαϊκισμό" γιατί ως βουλευτής εξυπηρετούσα τα συμφέροντα του λαού έναντι του εργολάβου. Τώρα ποιο συμφέρον έχω για να λαϊκίζω; Όπως είπα, είμαι πλέον πρώην. Αλλά θα σας απαντήσω: Μπορούσατε να εκδώσετε εξώδικα για απόρριψη αποβλήτων; Το κάνατε; Μπορούσατε να του κλείσετε την είσοδο σε δημόσιο χώρο, το κάνατε; Όχι, δεν κάνατε τίποτα. Σας έκλεισε αυτός την είσοδο σε δημόσιο χώρο. Βγήκατε χτες στο ΡΙΚ και τι είπατε: Μα τι καλός που είναι ο εργολάβος... Και επιπλέον τον δικαιολογήσετε για την κατάληψη δημόσιας οδού ...σε άλλο Δήμο. Το μιλι που είναι απόβλητο κατασκευών το βαφτίσατε "χρήσιμο υλικό". Κάτι σαν "dont worry be happy". Εμφανιστήκατε ως δικηγόρος του εργολάβου, με δύο λόγια. Είναι όντως λυπηρό».

Στη δική του παρέμβαση ο κος Ανδρέας Ιωσήφ, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο για τους χειρισμούς του ανέφερε πως «καλό είναι να πιέσουμε όλοι για υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης Αναστασιάδη του 2020 για μετακίνηση των ασφαλτικών από την περιοχή. Ας παραμεριστούν οι αχρείαστες αντιπαραθέσεις. Λαϊκίστικες προσεγγίσεις προκαλούν ζημιά στο δικαίωμα των κατοίκων Ιδαλίου και των παιδιών μας να αναπνέουν καθαρό αέρα και να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Το πρόβλημα είναι εκεί, δεν τέλειωσε και ουδείς μπορεί να διεκδικεί σήμερα δάφνες για το εάν έκανε περισσότερα ή λιγότερα στον αγώνα για μετακίνηση των εργοστασίων από την περιοχή. Η παραμονή των εργοστασίων κοντά στην κατοικημένη περιοχή αποτελεί κηλίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ευρωπαϊκό δίκαιο περιβάλλοντος θα πρέπει να εφαρμοστεί και στη δική μας περιοχή. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να ζήσουν και όχι να εισπνέουν άσφαλτο».

Εν συνεχεία ο κος Περδίκης απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες «καλοπιάσματος» του εργολάβου γιατί χρηματοδοτεί πολιτικό κόμμα. « Αν νομίζετε κύριε ότι με το προσπαθείτε να καλοπιανετε τον εργολάβο και να τον παρουσιάζετε ως "καλό παιδί" γιατί ίσως χρηματοδοτεί το κόμμα κάνετε καλό στους δημότες σας ή και στο ίδιο το κόμμα, κάνετε μεγάλο λάθος. Το απέδειξε η ιστορία. Όσο για τις δάφνες, αυτές απασχολούν αυτούς που κάθονται σε καρέκλες εξουσίας ή διεκδικούν καρέκλες εξουσίας(ακόμα κι αν αυτές είναι από διορισμό). Εκτός αν δεν θεωρείτε ότι η εκπομπές της καμινάδας του λέβητα της υγρής ασφάλτου είναι ρύπανση. Και η σκόνη από το μίλι που μπαίνει στα σπίτια που γειτνιάζουν με τον "μαύρο λόφο" δεν είναι ρύπανση. Αν θεωρείτε ότι προτεραιότητα σας είναι να βρείτε χώρο να συνεχίσει "ο καλός αυτός άνθρωπος" την επιχείρηση του επειδή αυτό συμφώνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση, εγώ θα σας ευχηθώ "καλή επιτυχία". Δεν πρόκειται όμως να συμφωνήσω μαζί σας ότι πρέπει να ανέχομαι την παρανομία και τη ρύπανση μέχρι να μετακινηθούν αλλού για να υπόκεινται άλλοι την παρανομία και τη ρύπανση. Η παρανομία και η ρύπανση πρέπει να πατάσσονται- αφού μιλάτε για Ευρωπαϊκούς κανονισμούς- κι όχι απλά να μετακομίζουν. Κουκιά καθαρισμένα», με τον κ. Ιωσήφ να απαντά πως δεν γνωρίζει προσωπικά τον εργολάβο, ούτε ασφαλώς τις δοσοληψίες του με τον οποιονδήποτε.

«Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι η παραμονή και η λειτουργία των εργοστασίων στην περιοχή θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωση και την ποιότητα ζωής της οικογένειας μου. Ξέρω επίσης ότι στελέχη συγκεκριμένου κόμματος, κατά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων, την μια εβδομάδα ήταν στο Δάλι και την άλλη ήταν στο Μιτσερό. Στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους των δυο περιοχών, εκμεταλλευόμενοι ασφαλώς το θέμα αφού υπήρχαν τηλεοπτικά συνεργεία, έλεγαν τα ίδια "είμαστε μαζί σας". Αν αυτή είναι η ορθή προσέγγιση του θέματος λυπάμαι. Οι παρανομίες δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές απ' όπου και αν προέρχονται. Καθαρές κουβέντες», απάντησε ο κος Ιωσήφ

Δειτε Επισης

Μ. Ευαγγέλου: Σημαντική η διάσταση του αθλητισμού στην κοινωνική συμπερίληψη
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας