Καθρέφτης το γήπεδο για τους αθλητές, καθρέφτης ο Νόμος για την πολιτεία
Μιχάλης Πολυδώρου 06:00 - 17 Ιουνίου 2023
Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και ο πρόεδρος της Δημήτρης Δημητρίου αποφάσισε τον περασμένο μήνα να διερευνήσει τις καταγγελίες Παπαχαραλάμπους για παρεμβάσεις του Νίκου Αναστασιάδη στο έργο του, ως προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.
Σε αντίθεση με τα όσα είχαν δηλωθεί δημόσια, από αξιωματούχους του κόμματός του, ότι οι εν λόγω καταγγελίες είναι αναξιόπιστες και δεν χρήζουν καμίας διερεύνησης, ο Δημήτρης Δημητρίου έβαλε το θέμα στην ατζέντα και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στη Βουλή. Σε εκείνη τη συνεδρία που θα γινόταν συζήτηση για τις καταγγελίες Παπαχαραλάμπους, προέκυψαν οι καταγγελίες από πλευράς Χάρη Σαββίδη για τους κόκκινους φακέλους στην ΚΟΠ. Όσο η Επιτροπή Θεσμών έμπαινε πιο βαθιά στα του ποδοσφαίρου, τόσο άνοιγε και η βεντάλια των καταγγελιών. Κρυμμένοι φάκελοι, πορίσματα που ξεχάστηκαν στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας, ασυμβίβαστο της ηγεσίας της ΚΟΠ, άρνηση παράδοσης στοιχείων σε ερευνώντες λειτουργούς, βομβιστικές επιθέσεις, απειλές κτλ.
Η Επιτροπή Θεσμών, αναμφίβολα κατάφερε να αγγίξει ζητήματα που στο παρελθόν κανείς δεν τολμούσε και έφτασε στην πιο πρόσφατη συνεδρία της προηγούμενης Τετάρτης, στην οποία επιχειρήθηκαν να δοθούν απαντήσεις, οι οποίες μάλλον δεν ικανοποίησαν κανέναν. Από όλη αυτή τη συζήτηση, μέσα στον ορυμαγδό των καταγγελιών αλλά και τον καταιγισμό ατακών για να κερδηθεί ο πόλεμος των εντυπώσεων της κοινής γνώμης, προέκυψε κάτι ιδιαίτερα σοβαρό που χωρίς υπερβολή, αποτελεί και μια μεγάλη ευκαιρία για Βουλή και Κυβέρνηση.
Αυτό έχει να κάνει με τους όρους εντολής και τη λειτουργία της επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η Επιτροπή και οι ανύπαρκτοι κανονισμοί στη λειτουργία, της ουσιαστικά αποτελούν την ταφόπλακα σε οποιαδήποτε προσπάθεια για διερεύνηση των σκανδάλων του ποδοσφαίρου. Εύστοχα, ο Ευθύμιος Ευθυμίου, είπε πως αυτοί που ετοίμασαν τη Νομοθεσία, το έκαναν απλά για να συμμορφωθεί η Κύπρος με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρώπης, διασφαλίζοντας παράλληλα πως η Επιτροπή θα έχει διακοσμητικό ρόλο.
Ουσιαστικά αυτό που συνέβαινε και συμβαίνει μέχρι σήμερα είναι το εξής:
Κάποιος που θέλει να καταγγείλει μια υπόθεση διαφθοράς ή ένα στημένο αγώνα ή οτιδήποτε άλλο που θα έπρεπε να διερευνηθεί, προχωρεί σε καταγγελία στην Αρχή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Λόγω της μη ύπαρξης γραφείων ή ιστοσελίδας, η καταγγελία θα πρέπει να γίνει είτε στα τηλέφωνα ή τα email των μελών της επιτροπής, συνεπώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτή γίνεται μόνο επώνυμα, ή τέλος πάντων εναπόκειται στα μέλη της Επιτροπής, εάν θα διατηρήσουν το απόρρητο των στοιχείων του καταγγέλλοντα.
Ακολούθως, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, εάν θεωρήσει πως υπάρχει πεδίο προς διερεύνηση, διορίζει έναν ερευνώντα λειτουργό, ως συνήθως δικηγόρο. Ο δικηγόρος που αναλαμβάνει την υπόθεση, λαμβάνει κατάθεση από τον καταγγέλλοντα και συλλέγει στοιχεία. Ο καταγγέλλοντας λέει την ιστορία του και περιμένει. Ακολούθως, ο ερευνώντας λειτουργός παρουσιάζει ένα πόρισμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Δεοντολογίας. Τα μέλη της Αρχής εάν συμφωνήσουν πως υπάρχει πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων, προωθούν τον φάκελο στη Νομική Υπηρεσία.
Θεωρητικά, η Νομική Υπηρεσία αφού μελετήσει τον φάκελο, δίνει οδηγίες στην Αστυνομία για διερεύνηση. Η Αστυνομία ξανακαλεί τον καταγγέλοντα να πει την ιστορία του. Δηλαδή ο καταγγέλλοντας που μπορεί να είναι ένας απλός πολίτης με οικογένεια, παιδιά και ιδιωτική ζωή που θέλει να την προστατεύσει, καλείται για δεύτερη φορά να επαναλάβει την καταγγελία του, πάντα υπό τον φόβο της αντίδρασης του καταγγελλόμενου.
Σε εκείνο το σημείο, δηλαδή στην κατάθεση στην Αστυνομία, είναι που χάνουν την εμπιστοσύνη τους οι καταγγέλλοντες και οι υποθέσεις πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι εν απουσία μαρτυρίας. Αυτό συνέβη και πρόσφατα όταν ποδοσφαιρικός παράγοντας ομάδας δεύτερης κατηγορίας που κατήγγειλε πρώην διαιτητή και νυν ποδοσφαιρικό παράγοντα για προσπάθεια να στήσει αγώνα, άλλαξε γνώμη και απέσυρε την καταγγελία του.
Αυτό συμβαίνει όχι μόνο διότι ο εκάστοτε καταγγέλλοντας καλείται να μιλήσει σε πολλούς για τις καταγγελίες του που ενδεχομένως να εμπεριέχουν ευαίσθητες και προσωπικές πληροφορίες που τον θέτουν σε κίνδυνο, αλλά και επειδή από τη στιγμή που κάνει την καταγγελία στην Αρχή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στην Αστυνομία για δεύτερη διερεύνηση, μπορεί να έχουν παρέλθει και δύο χρόνια.
Είναι ενδεικτική και η καταγγελία Σαββίδη, ότι σε μια καταγγελία, από τους τρεις μάρτυρες που είχε στην υπόθεση, οι δύο έγιναν στόχοι βομβιστικών επιθέσεων το βράδυ πριν καταθέσουν και ο τρίτος δέχθηκε απειλές.
Το πρόβλημα που ουσιαστικά μετατρέπει την επιτροπή Δεοντολογίας σε γλάστρα, αφού ουσιαστικά όσα πορίσματα κι αν εκδώσει όλα καταρρέουν στο στάδιο της διερεύνησης από την Αστυνομία ή στη Νομική Υπηρεσία, ανέλυσαν ενώπιον της Επιτροπής, τόσο το πρώην μέλος της Επιτροπής, Χάρης Σαββίδης όσο και ο σημερινός αντιπρόεδρος της, Ευθύμιος Ευθυμίου.
Εδώ είναι λοιπόν που χρειάζεται να παίξει καθοριστικό ρόλο η Επιτροπή Θεσμών και η Βουλή γενικότερα για να εργαστεί έτσι ώστε να αλλάξει η Νομοθεσία και να καταστεί εφικτή η αναβάθμιση της Επιτροπής ώστε να μπορεί να λαμβάνει να διορίζει ποινικούς ανακριτές, όπως πράττει και η Αρχή κατά της Διαφθοράς και που συνεπάγεται ότι μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, δεν θα χρειάζεται δεύτερη έρευνα από την Αστυνομία και οι υποθέσεις, με την έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας θα καταχωρούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Είναι ενδεικτικό πως σήμερα σχεδόν δέκα πορίσματα βρίσκονται στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν επανειλημμένες ερωτήσεις για το πού βρίσκονται και αν θα καταχωρηθούν ενώπιον Δικαστηρίου, δεν υπάρχει καμία απάντηση. Συνεπώς, κάτι ακόμα που θα πρέπει να αλλάξει, είναι η συμπερίληψη Άρθρου στον Νόμο που θα προβλέπει πως η Νομική Υπηρεσία, είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει την Αρχή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για την πρόοδο των πορισμάτων που κατατέθηκαν και που σύμφωνα με την Αρχή, από τη διερεύνηση της προέκυψε η διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
Ως εκ τούτου, εάν η Βουλή αλλά και η Κυβέρνηση που έχει στο ενεργητικό της μια σειρά από δεσμεύσεις για πάταξη της διαφθοράς και από τον αθλητισμό, έχουν μια μεγάλη ευκαιρία με μια απλή Νομοθετική ρύθμιση, να κάνουν το πρώτο βήμα και να διορθώσουν μια εντελώς λανθασμένη κατάσταση, για την οποία όλοι φωνάζουν, αλλά μέχρι σήμερα δεν τόλμησαν να κάνουν το παραμικρό για να τη διορθώσουν. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λοιπόν, για Βουλή και Κυβέρνηση.