Άρχισαν κρούσεις ενόψει διπλών εκλογών-Θέτουν στόχους, διερευνούν προθέσεις τα κόμματα

H αποχώρηση της Νατάσας Πηλείδου πυροδότησε μια έντονη φημολογία σε σχέση με τις προθέσεις της τέως υπουργού Ενέργειας, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο και την έναρξη της σεναριολογίας, ενόψει των διπλών εκλογών του Ιουνίου του 2024. Σε ακριβώς ένα χρόνο οι πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες, για να εκλέξουν τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές, τους 20 δημάρχους των νέων δήμων που θα δημιουργηθούν, τους εκατοντάδες αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, αλλά και τους προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.

Ουσιαστικά το επόμενο διάστημα τα κόμματα καλούνται να επιλέξουν, ανάμεσα σε πολλά πρόθυμα στελέχη τους ή και πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο που πολιτεύονται που θα ήθελαν να αναλάβουν τα συγκεκριμένα αξιώματα. Πρόκειται άλλωστε για αξιώματα, ιδιαίτερα προβεβλημένα και σημαντικά, αφού ειδικά μέσα από τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο το αξίωμα του δημάρχου όσο κι αυτό του πρόεδρου των Επαρχιακών Οργανισμών, θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένα, αφενός διότι θα έχουν μεγαλύτερο εύρος εξουσιών, αφετέρου διότι θα είναι σχεδόν οι μισοί από όσους είναι σήμερα.

Στα κόμματα θεωρούν το γεγονός πραγματοποίησης μαζί Ευρωεκλογών και Εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως θετικό, στην προσπάθεια μεγαλύτερης προσέλευσης ψηφοφόρων. Άλλωστε παραδοσιακά οι Ευρωεκλογές είχαν, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, την πιο χαλαρή ψήφο και συνεπώς τη μικρότερη προσέλευση. Μέσω της ρύθμισης που έγινε από τη Βουλή, για να γίνουν μαζί οι δύο εκλογικές διαδικασίες, η Βουλή φιλοδοξεί, ότι θα αυξήσει την προσέλευση. Μένει βέβαια αυτό να αποτυπωθεί και στην πράξη.

Το σκεπτικό τους βασίζεται στο γεγονός ότι λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων για τις Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολλοί πολίτες που δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, τώρα θα το πράξουν, από τη στιγμή που θα φτάσουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν τον υποψήφιο που στηρίζουν, είτε για τη θέση του δημάρχου, αντιδημάρχου, δημοτικού συμβούλου, προέδρου της σχολικής εφορίας κτλ., θα το πράξουν και για την Ευρωβουλή.

Πιάνοντας το νήμα για το θέμα των δημάρχων, το γεγονός ότι οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες κανονικά για τον Δεκέμβριο του 2022, και αναβλήθηκαν λόγω της Μεταρρύθμισης, ήδη έχουν καταγραφεί οι προθέσεις αρκετών, για να μπουν στη μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, βέβαια, εστιάζεται στους δημάρχους των μητροπολιτικών δήμων, σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, αλλά και στις προεδρίες των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.

Στη Λευκωσία, εδώ και καιρό έχουν ακουστεί αρκετά σενάρια. Το μένω-φεύγω του νυν δημάρχου, που δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αλλά και το γεγονός πως μια σειρά από εν δυνάμει υποψήφιους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανενεργοί πολιτικά, πυροδοτεί αρκετά σενάρια. Υπάρχει βέβαια το καταγεγραμμένο ενδιαφέρον του Χρύσανθου Φάκα, ο οποίος σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος, ενώ στα πηγαδάκια συντηρούνται τα ονόματα του Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Νίκου Νουρή. Μετά την τελευταία εξέλιξη με την αποχώρηση της Νατάσας Πηλείδου από τη θέση της Εκτελεστικής Διευθύντριας του ΔΗΣΥ, έχει πέσει και το δικό της όνομα στο τραπέζι, ωστόσο, στον ΔΗΣΥ θεωρούν πολύ πρώιμη αυτή τη συζήτηση, αφενός επειδή, ήδη δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, αφετέρου επειδή θεωρούν πως τα ψηφοδέλτια των δύο εκλογικών διαδικασιών, θα πρέπει να καταρτιστούν ταυτόχρονα και να διασφαλίζουν το όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα και στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές για την ΤΑ.

Στη Λεμεσό, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον του Νίκου Νικολαΐδη να επαναδιεκδικήσει. Η μοναδική περίπτωση για να μην συμβεί αυτό, θα είναι αν αποφασίσει να διεκδικήσει τελικά τη θέση του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού. Θα πρέπει πάντως να θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Γιάννη Αρμέυτη, ενώ και μια σειρά άλλων προσώπων, αναμένουν να δουν πώς διαμορφώνεται το σκηνικό για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Στη Λάρνακα, επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επαναδιεκδίκηση του αξιώματος του δημάρχου από τον Ανδρέα Βύρα, όπως και στην Πάφο από τον Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος πάντως αναμένεται να έχει απέναντι του ισχυρές υποψηφιότητες, όπως αυτή του Κωστάκη Κωνσταντίνου, ο οποίος υπενθυμίζεται, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής στο πλευρό του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε ότι αφορά τους υποψήφιους των Ευρωεκλογών, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα, αφού κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει από τώρα ποιες αποφάσεις θα λάβουν οι ηγεσίες των κομμάτων ή ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ τους, για να πετύχουν τους στόχους που θα τεθούν.

Πάντως, η πρόβλεψη που γίνεται από στελέχη κομμάτων, είναι πως στις επικείμενες Ευρωεκλογές, θα υπάρξουν εκπλήξεις, σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το μεγάλο στοίχημα για τα δύο μεγάλα κόμματα, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, είναι να διατηρήσουν τους δύο Ευρωβουλευτές. Κι αυτό διότι, πρώτον προέρχονται από την εκλογική ήττα στις Προεδρικές και δεύτερο αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν μετακινήσεις ψηφοφόρων, που στην προκειμένη περίπτωση δεν τους ευνοεί. Στο ΔΗΚΟ θεωρούν δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να έχουν ένα ευρωβουλευτή, ενώ στην ΕΔΕΚ ξέρουν πως δύσκολα θα καταφέρουν να ξανακερδίσουν την έδρα για μια σειρά από λόγους. Ένας εκ των λόγων είναι το γεγονός ότι ο Δημήτρης Παπαδάκης προετοιμάζει το έδαφος γαι να λειτουργήσει κάτω από άλλη ταμπέλα την έδρα του, ενδεχομένως και μέσα από τη δημιουργία νέου κομματικού σχηματισμού με τους άλλους διαφωνούντες. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις πολιτικές δυνάμεις που ακολουθούν, τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία και το ΕΛΑΜ, που θεωρούν πως μπορούν να διεκδικήσουν με επιτυχία μια έδρα.

Ήδη στο ΕΛΑΜ έχει τεθεί ως στόχος η είσοδος στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού θεωρούν πως μετά τα αποτελέσματα των Βουλευτικών του 2021 και των Προεδρικών του 2023, έχει ωριμάσει η κατάσταση για να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια έδρα στις Βρυξέλλες.

Δειτε Επισης

Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»