Συνάντηση Κεραυνού-Τζεντιλόνι στο Λουξεμβούργο για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ

Συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός την Παρασκευή το πρωί, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Τζεντιλόνι, ο κ. Κεραυνός ενημέρωσε τον Επίτροπο «για την πρόσφατη νομοθεσία μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και αντάλλαξαν απόψεις», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Οικονομικών στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Κομισιόν κίνησε διαδικασία επί παραβάσει για τη νομοθεσία που ίσχυε για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, καθώς θεώρησε πως η αρχική νομοθεσία έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής ενώ υπάρχει έλλειψη περιορισμών στη νομοθεσία.

Μεταρρύθμιση οικονομικής διακυβέρνησης στο ECOFIN

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τη συνεδρία του ECOFIN οι Υπουργοί επικεντρώθηκαν στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στους Υπουργούς τις νομοθετικές της προτάσεις.

Οι προτάσεις αυτές υποβλήθηκαν από την Επιτροπή τέλος Απριλίου σε συνέχεια μακράς διαβούλευσης που προηγήθηκε με τα κράτη μέλη. Στόχος των προτάσεων είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προς τη ψηφιακής και ενεργειακή μετάβαση.

Σε παρέμβαση του ο κ. Κεραυνός χαιρέτησε τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέροντας ότι αποτελούν μια καλή βάση για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν σε τεχνικό επίπεδο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Κύπρος, συνέχισε ο Υπουργός, αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα των προτάσεων, καθώς θα επιτρέψουν μια πιο ρεαλιστική και σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες προκλήσεις κάθε χώρας, ενώ παράλληλα θα μπορούν να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ο κ. Κεραυνός τόνισε ακόμα ότι είναι σημαντικό οι προτεινόμενες αλλαγές να μη θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα υπογραμμίζοντας τη σημασία διασφάλισης μιας αποτελεσματικής εφαρμογής του νέου πλαισίου.

Η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία εντός του 2023, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Πρώην σύζυγος εμίρη του ISIS αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες στη Γαλλία-«Ήξερε ότι ο άνδρας της με βίαζε»
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Φόβοι για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο-Πιέσεις να μην εκδοθεί
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Θεριεύει η «πολεμική μηχανή» του Ερντογάν-Tα σημεία με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας
Η επιλεκτική αγωνία για τα λανθασμένα μηνύματα
Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους
Κοροϊδεύει τον Τραμπ ο Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών-«Έχω αντίπαλο ένα 6χρονο»