Συνάντηση Κεραυνού-Τζεντιλόνι στο Λουξεμβούργο για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ

Συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός την Παρασκευή το πρωί, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Τζεντιλόνι, ο κ. Κεραυνός ενημέρωσε τον Επίτροπο «για την πρόσφατη νομοθεσία μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και αντάλλαξαν απόψεις», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Οικονομικών στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Κομισιόν κίνησε διαδικασία επί παραβάσει για τη νομοθεσία που ίσχυε για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, καθώς θεώρησε πως η αρχική νομοθεσία έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής ενώ υπάρχει έλλειψη περιορισμών στη νομοθεσία.

Μεταρρύθμιση οικονομικής διακυβέρνησης στο ECOFIN

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τη συνεδρία του ECOFIN οι Υπουργοί επικεντρώθηκαν στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στους Υπουργούς τις νομοθετικές της προτάσεις.

Οι προτάσεις αυτές υποβλήθηκαν από την Επιτροπή τέλος Απριλίου σε συνέχεια μακράς διαβούλευσης που προηγήθηκε με τα κράτη μέλη. Στόχος των προτάσεων είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προς τη ψηφιακής και ενεργειακή μετάβαση.

Σε παρέμβαση του ο κ. Κεραυνός χαιρέτησε τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέροντας ότι αποτελούν μια καλή βάση για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν σε τεχνικό επίπεδο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Κύπρος, συνέχισε ο Υπουργός, αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα των προτάσεων, καθώς θα επιτρέψουν μια πιο ρεαλιστική και σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες προκλήσεις κάθε χώρας, ενώ παράλληλα θα μπορούν να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ο κ. Κεραυνός τόνισε ακόμα ότι είναι σημαντικό οι προτεινόμενες αλλαγές να μη θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα υπογραμμίζοντας τη σημασία διασφάλισης μιας αποτελεσματικής εφαρμογής του νέου πλαισίου.

Η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία εντός του 2023, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φρικτός θάνατος για 6χρονο στις ΗΠΑ-Πήγε στους γείτονες να τον πάνε σχολείο και τον κατακρεούργησαν τα σκυλιά
Ξάφρισε οικία και κυκλοφορούσε με κλοπιμαίο όχημα-Χειροπέδες σε 38χρονο
Το πόθεν έσχες, οι ανθοί από το Παλαιχώρι και η ανάγκη για διαφάνεια
Η ενηλικίωση ενός εγκλήματος, η αναβίωση του Γολγοθά και τα... έντονα γράμματα της Αστυνομίας
Τα ορόσημα του Δεκεμβρίου καθορίζουν την πορεία του Κυπριακού το 2024
Ομολόγησε τη δολοφονία της συντρόφου του ο 71χρονος-«Έκανε σχέση με άλλον, τρελάθηκα και τη σκότωσα»
Χάθηκαν τα ίχνη της 14χρονης Σόνιας στη Λευκωσία (pic)
Αγανακτισμένοι οι μαθητές με την κατάσταση με τα λεωφορεία-« Προσβλητική η αδιαφορία της Κυβέρνησης»
Πώς μία κλοπή του 2013 και οι ράβδοι χρυσού ενός επιχειρηματία στριμώχνουν τον Μενέντεζ
Απαντά στο Υπ. Οικονομικών ο ΔΗΣΥ-«2.400 θέσεις για 9 μήνες διακυβέρνησης, είναι ρεκόρ δεκαετίας»