Ανταλλάζουν προκλήσεις και «μπηχτές» για το Κυπριακό ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ

Εκ του πονηρού θεωρεί το ΔΗΚΟ την πρόκληση του ΔΗΣΥ, ο οποίος κάλεσε τα συγκυβερνώντα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα κατά πόσον συμφωνούν με την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν μείνει. Σε ανακοίνωσή της, η μεγαλύτερη δύναμη της συμπολίτευσης, ανέφερε, μάλιστα, πως «θα είχε ενδιαφέρον εάν ο ΔΗΣΥ έπαιρνε κάποια ξεκάθαρη θέση αναφορικά με την ορθότατη και εύλογη πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο αναβαθμισμένο και πιο ουσιαστικό ρόλο στο Κυπριακό», επισημαίνοντας πως οι τοποθετήσεις των στελεχών του προκαλούν σύγχυση ή παραπέμπουν σε ευρωσκεπτικοσμό

Στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ σημείωσε πως «η επανέναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Θέση μας είναι πως ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι απαραίτητος».

«Σημειώνουμε θετικά, επίσης, τη δεδηλωμένη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως αυτή εκφράστηκε, σύμφωνα με τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, πως επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κράνς Μοντανά και εντός του συμφωνημένου πλαισίου», πρόσθεσε η Πινδάρου.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, η διευκρίνιση ότι η πρωτοβουλία για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι αποκλειστικά εντός των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μας βρίσκει σύμφωνους.

«Η πλευρά μας οφείλει να κάνει ό,τι απαιτείται για να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσει ο διάλογος. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τα συγκυβερνώντα κόμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα κατά ποσό συμφωνούν με την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν μείνει», κατέληξε το κόμμα της Δεξιάς.

Σηκώνοντας το γάντι, το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε την πρόκληση του ΔΗΣΥ εκ του πονηρού και επανέλαβε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα συμφωνεί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, ακριβώς για να βελτιωθούν οι αρνητικές αναφορές του Πλαισίου Γκουτέρες και να διεκδικηθεί η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα διαφωνεί με τη θέση, που εξέφρασε πριν τις Προεδρικές Εκλογές ο τέως Προέδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δήλωσε ότι θα υπέγραφε το Πλαίσιο Γκουτέρες ως Ενδιάμεση Συμφωνία. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε εάν η σημερινή ηγεσία του ΔΗΣΥ θα υπέγραφε το Πλαίσιο Γκουτέρες ως Ενδιάμεση Συμφωνία», πρόσθεσε.

«Και επειδή ο ΔΗΣΥ έκανε λόγο για ξεκάθαρες τοποθετήσεις, θα είχε ενδιαφέρον εάν ο ΔΗΣΥ έπαιρνε κάποια ξεκάθαρη θέση αναφορικά με την ορθότατη και εύλογη πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο αναβαθμισμένο και πιο ουσιαστικό ρόλο στο Κυπριακό», ανέφερε το κόμμα του Κέντρου. Μέχρι στιγμής, σημείωσε, οι διάφορες δηλώσεις στελεχών του ΔΗΣΥ επί της πρωτοβουλίας Χριστοδουλίδη, είτε προκαλούν σύγχυση, είτε παραπέμπουν σε ευρωσκεπτικισμό.

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»