Παραβιάζει τη συνθήκη εγκαθίδρυσης η ναυτική βάση της Γαλλίας, υποστηρίζει ο Τατάρ

«Ξεκάθαρη παραβίαση της συνθήκης εγκαθίδρυσης», ισχυρίζεται ο Ερσίν Τατάρ ότι είναι η δημιουργία ναυτικής βάσης της Γαλλίας στην Κύπρο και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις ποστασί γράφει ότι μιλώντας στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι με σκοπό να εξασφαλίσει διεθνή νομιμότητα, η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σε κάθε πλατφόρμα τη δέσμευσή της στις συνθήκες εγκαθίδρυσης, συμμαχίας και εγγυήσεων, οι οποίες υπογράφηκαν το 1960 ανάμεσα στην Κύπρο, την Τουρκία, τη Βρετανία και την Ελλάδα κατά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η Γαλλία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος, συνέχισε, δεν μπορεί να δημιουργήσει βάση στο νησί και να μεταφέρει όπλα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας.

«Είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών εγκαθίδρυσης της Κύπρου η δημιουργία βάσης της Γαλλίας στην ελληνοκυπριακή διοίκηση και ο εξοπλισμός από τις ΗΠΑ», λέει. Συνεχίζοντας αναφέρει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση ισχυρίζεται ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», ότι ισχύουν οι συνθήκες εγκαθίδρυσης. Τότε, αναφέρει, «στη βάση αυτής της συμφωνίας είναι αδύνατον να έρθει η Γαλλία και να κάνει βάση στον νότο. Όταν το κοιτάξουμε νομικώς, η Γαλλία δεν πρέπει να έρθει να κάνει ναυτική βάση στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου». 

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι παραβιάζει τις συνθήκες εγκαθίδρυσης και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι οι ίδιοι υποστηρίζουν τη συνέχιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι σωστό, πρόσθεσε, οι δύο χώρες να συζητούν δημιουργία ναυτικής βάσης στη Λάρνακα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού «λαού» κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμπεριφερθούν πιο προσεκτικά πάνω σε αυτό το θέμα η Γαλλία και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Με την παραβίαση των συνθηκών εγκαθίδρυσης, συμμαχίας και εγγυήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα έχουν νόημα οι δύο κυρίαρχες βρετανικές βάσεις στο νησί, υποστήριξε λέγοντας ότι έτσι θα τεθούν υπό αμφισβήτηση οι βάσεις αυτές. «Η παραβίαση των συνθηκών εδώ, θα καταστήσει προβληματική την κατάσταση της Βρετανίας εδώ», κατέληξε. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα