Παραβιάζει τη συνθήκη εγκαθίδρυσης η ναυτική βάση της Γαλλίας, υποστηρίζει ο Τατάρ

«Ξεκάθαρη παραβίαση της συνθήκης εγκαθίδρυσης», ισχυρίζεται ο Ερσίν Τατάρ ότι είναι η δημιουργία ναυτικής βάσης της Γαλλίας στην Κύπρο και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις ποστασί γράφει ότι μιλώντας στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι με σκοπό να εξασφαλίσει διεθνή νομιμότητα, η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σε κάθε πλατφόρμα τη δέσμευσή της στις συνθήκες εγκαθίδρυσης, συμμαχίας και εγγυήσεων, οι οποίες υπογράφηκαν το 1960 ανάμεσα στην Κύπρο, την Τουρκία, τη Βρετανία και την Ελλάδα κατά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η Γαλλία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος, συνέχισε, δεν μπορεί να δημιουργήσει βάση στο νησί και να μεταφέρει όπλα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας.

«Είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών εγκαθίδρυσης της Κύπρου η δημιουργία βάσης της Γαλλίας στην ελληνοκυπριακή διοίκηση και ο εξοπλισμός από τις ΗΠΑ», λέει. Συνεχίζοντας αναφέρει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση ισχυρίζεται ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», ότι ισχύουν οι συνθήκες εγκαθίδρυσης. Τότε, αναφέρει, «στη βάση αυτής της συμφωνίας είναι αδύνατον να έρθει η Γαλλία και να κάνει βάση στον νότο. Όταν το κοιτάξουμε νομικώς, η Γαλλία δεν πρέπει να έρθει να κάνει ναυτική βάση στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου». 

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι παραβιάζει τις συνθήκες εγκαθίδρυσης και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι οι ίδιοι υποστηρίζουν τη συνέχιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι σωστό, πρόσθεσε, οι δύο χώρες να συζητούν δημιουργία ναυτικής βάσης στη Λάρνακα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού «λαού» κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμπεριφερθούν πιο προσεκτικά πάνω σε αυτό το θέμα η Γαλλία και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Με την παραβίαση των συνθηκών εγκαθίδρυσης, συμμαχίας και εγγυήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα έχουν νόημα οι δύο κυρίαρχες βρετανικές βάσεις στο νησί, υποστήριξε λέγοντας ότι έτσι θα τεθούν υπό αμφισβήτηση οι βάσεις αυτές. «Η παραβίαση των συνθηκών εδώ, θα καταστήσει προβληματική την κατάσταση της Βρετανίας εδώ», κατέληξε. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιβεβαιώνει ότι ενημερώθηκε για τις κόντρες η Αστυνομία-Εκατοντάδες καταγγελίες στο δρόμο που έσβησε ο Κυριάκος
Συνελήφθη μητέρα για παιδική πορνογραφία στην Ελλάδα-Πωλούσε φωτογραφίες και βίντεο της 12χρονης κόρης της
Στο εδώλιο ο «Άλλος Άνθρωπος» και οι συγγενείς του-Παραπομπή Πολυχρονόπουλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Συνεχίζει τη μάχη για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης η ΑΗΚ-Χωρίς ρεύμα μόνο η Κισόυσα
Αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος εκτός αν το Ισραήλ συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός η Βρετανία
Νέα τοποθέτηση από Άλμα στον απόηχο των αντιδράσεων για τη φονική πυρκαγιά
Κατήγγειλε παρεμβάσεις της Τουρκίας στις «εκλογές» του 2020 ο Ακιντζί-Αντέδρασε ο Τατάρ
Συγκινεί η μητέρα της Κυριακής Γρίβα-«Δικαιώθηκε η ψυχή της, θα βγαίνω μπροστά για όσες γυναίκες με χρειάζονται»
Ασταμάτητο το κύμα αλληλεγγύης στις πυρόπληκτες περιοχές-Στήριξη από πανεπιστήμια, Τράπεζα Κύπρου και ΟΕΛΜΕΚ
Στα 104 τετραγωνικά χιλιόμετρα η τελική έκταση της καμένης γης από τη φονική πυρκαγιά-Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση