Χαμογελούν οι δάσκαλοι με την απόφαση για αγορά υπηρεσιών-Μισθωτοί οι καθηγητές

Καυτό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για το Υπουργείο Παιδείας, αφού μετά την έγκριση που πήρε από το Υπουργικό Συμβούλιο, σχετικά με την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς που στελέχωναν τα απογευματινά προγράμματα, πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, που αφορούν στη στελέχωση των σχολείων αλλά και των προγραμμάτων. Την ίδια ώρα, οι δάσκαλοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ από την άλλη, οι καθηγητές που θα στελεχώσουν τα προγράμματα θα είναι μισθωτοί, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε ετοιμάσει ένα πλάνο, σχετικά με το εν λόγω θέμα, ώστε να υλοποιήσει την απόφαση που είχε παρθεί επί προηγούμενης Κυβέρνησης, βάσει του οποίου τερματίζεται άμεσα η αγορά υπηρεσιών και τα προγράμματα για τη Δημοτική Εκπαίδευση, από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα στελεχώνονται από τον κατάλογο διορισίμων και διοριστέων.

Πάντως, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί λύση για ένα χρόνιο πρόβλημα, που ταλανίζει τον τομέα της παιδείας εδώ και δέκα χρόνια. Ουσιαστικά, μετά το πράσινο του Υπουργικού, το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς καταργείται από τον Σεπτέμβριο του 2023 και αντικαθίσταται για τα προγράμματα ΔΡΑ.Σ.Ε και προαιρετικού ολοήμερου σχολείου στη δημοτική εκπαίδευση, μέσω των καταλόγων διοριστέων και διορισίμων, μέσω ΕΔΥ, ενώ για τα υπόλοιπα προγράμματα δίδεται το καθεστώς μισθωτού ειδικά για τη σχολική χρονιά 2023-2024.

Αυτή η απόφαση συνεπάγεται με αρκετή δουλειά για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα περάσει ένα καυτό καλοκαίρι, καθώς πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για στελέχωση των σχολείων, ώστε να οριστούν οι δάσκαλοι που θα εργαστούν ως αντικαταστάτες στα Δημοτικά Σχολεία και ποιοι θα είναι οι εκπαιδευτικοί που θα στελεχώσουν τα προγράμματα, δεδομένου ότι η σύμβαση που θα υπογράψει ο κάθε δάσκαλος είναι μία και δεν μπορεί να εργαστεί και στα δύο.

Ικανοποιημένοι οι δάσκαλοι, μισθωτοί οι καθηγητές

Πάντως, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας έχει προσφέρει χαμόγελα στους δασκάλους, με την οργάνωσή τους να τονίζει πως ήταν μία διαχρονική τους θέση να γίνεται με αυτό τον τρόπο η στελέχωση των προγραμμάτων.

«Φαίνεται ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση αυτή. Ως ΠΟΕΔ παραμένουμε σε εγρήγορση για να δούμε μέχρι και την τελευταία στιγμή πώς θα στελεχωθούν τα ΔΡΑΣΕ και τα ΠΟΣ. Είναι διαχρονική θέση της οργάνωσης και ως ΠΟΕΔ, δηλώνουμε ετοιμότητα να συμμετέχουμε σε ένα θεσμοθετημένο διάλογο, για να δούμε την εκπαιδευτική διάσταση των εν λόγω προγραμμάτων, πώς βελτιώνονται και εκπαιδευτικά για να μπορέσουν να προσφέρουν το μέγιστο στα παιδιά», τόνισε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Από την άλλη, μερικές αλλαγές αναμένονται να γίνουν και για τη Μέση Εκπαίδευση, ωστόσο δεν είναι ριζικές όπως για τη Δημοτική, δεδομένου ότι οι καθηγητές που θα στελεχώνουν τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας θα είναι μισθωτοί, για τη σχολική χρονιά 2023-2024. Αυτό σημαίνει ότι οι συζητήσεις για βελτίωση της κατάστασης θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν στον τρόπο που θα γίνεται η στελέχωση και μετά την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ντύθηκε γιορτινά η Λευκωσία, φωτίστηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Παρέμβαση οικονομικής στήριξης σε οινοποιούς ανακοίνωσε ο Υπ.Γεωργίας
Βγαίνουν στους δρόμους οι χαμηλόμισθοι στο δημόσιο-Η έκκληση της ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Υφ. Πολιτισμού: Η πολιτιστική κληρονομιά απειλείται από πολέμους και καταστροφές
Προχωρά η υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας-Θα διαρκέσει 30 μήνες ο σχεδιασμός
Συννεφιασμένος αλλά άνυδρος ο καιρός-Στους 22 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ένα παιδικό παραμύθι τολμά και αγγίζει με ευαισθησία το ζήτημα της γυναικοκτονίας
Στο τραπέζι η οικονομική ενίσχυση των διαμένοντων στα ορεινά-Βλέπει Ένωση Κοινοτήτων το ΥΠΕΣ
Ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου τα ζητήματα έμφυλης ισότητας
Μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων δολωμάτων εντόπισε η Υπηρεσία Θήρας (pics)