Σειρά διακρατικών συμφωνιών ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την Πέμπτη τρεις συμφωνίες, που αφορούν τις σχέσεις της Κύπρου με άλλα κράτη, καθώς και συμφωνία που έχει συναφθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα ενέκρινε ομόφωνα τον «Περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Πορτογαλίας για την Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών (Κυρωτικό) Νόμο του 2023»  

Με  τη συμφωνία αυτή καθορίζονται οι κανόνες σχετικά με την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών τις οποίες Κύπρος και Πορτογαλία θα ανταλλάζουν στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε τομέα συνεργασίας.

Επίσης με 25 ψήφους υπέρ και 12 αποχές εγκρίθηκε ο «Περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Χασεμιτικού Βασιλείου  της Ιορδανίας σχετικά με το Καθεστώς των Δυνάμεών τους (Κυρωτικός) Νόμος του 2023».

Ειδικότερα, σκοπός της υπό αναφορά συμφωνίας είναι ο καθορισμός του καθεστώτος του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και η ρύθμιση των διαδικασιών, καθώς και των επιμέρους θεμάτων, σε σχέση με αμοιβαία συμφωνημένες στρατιωτικές δραστηριότητες, όταν το εν λόγω προσωπικό τοποθετείται από το κράτος αποστολής στην επικράτεια του κράτους υποδοχής.

Τέλος η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε με 26 ψήφους υπέρ και 12 αποχές τον «Περί της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Ιαπωνίας, αφετέρου, (Κυρωτικό) Νόμο του 2023»

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η δυνάμει του άρθρου 169.2 του Συντάγματος κύρωση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Ιαπωνίας, αφετέρου, η οποία υπεγράφη στις 17 Ιουλίου 2018 στο Τόκυο.

Ειδικότερα, με την υπό αναφορά συμφωνία καθιερώνεται ενισχυμένη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο μερών, με στόχο την ενίσχυση των κοινών δράσεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Δειτε Επισης

Από αναθυμιάσεις πιθανόν να έχασε τη ζωή ο 27χρονος στον Ύψωνα-Ήταν μόνος του στην οικία
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν-Ενδεχομένως να σκοτώθηκε σε τροχαίο
Φορτωμένοι με πάνω από 17 κιλά κάνναβης έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας δύο πρόσωπα
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του με Ολγκίν ο Γεραπετρίτης-«Μόνη οδός για πρόοδο στο Κυπριακό ο διάλογος»
Νεκρός ανασύρθηκε 27χρονος μετά από πυρκαγιά σε σπίτι στον Ύψωνα-Σε εξέλιξη οι έρευνες για την τραγωδία
Από τις πιο σφοδρές επιθέσεις στο Χάρκοβο-Έφτασαν του έξι οι νεκροί και 21 οι τραυματίες
Χιλιάδες στην τριήμερη πορεία προς τη Γάζα-«Θα βαδίσω γιατί δεν μπορώ να βλέπω άλλα νεκρά παιδιά»
Διπλή δολοφονία στο Βέλγιο-Νεκρές 46χρονη και η 6χρονη κόρη της μέσα σε φλεγόμενο διαμέρισμα
Αντιδρά το Άλμα για την έρευνα σε βάρος του Οδυσσέα-«Πρακτικές που θυμίζουν Ερντογάν και Όρμπαν»
Προβλέψεις αναλυτών ότι ο καυγά των… κολλεγιόπαιδων Τραμπ-Μασκ θα καταλήξει σε εκεχειρία