Παρακολουθούσαν με λογισμικό υποκλοπών δικαστές και αστυνομικούς στο Βέλγιο

Ίχνη από κατασκοπευτικά λογισμικά (spyware) εντοπίστηκαν στα τηλέφωνα αστυνομικών και δικαστών στο Βέλγιο, μεταξύ τους και σε αυτό το δικαστή Μισέλ Κλεζ ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διερεύνηση του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη γαλλόφωνη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF που επικαλείται διασταυρωμένες πηγές. Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές του καναλιού στο δημοσίευμα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως υπάρχει διασύνδεση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Τα στοιχεία αυτά εντοπίστηκαν από την αρμόδια μονάδα διερεύνησης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, καθώς υπήρχαν υποψίες πως εισαγγελείς, δικαστές, μέλη της αστυνομίας αλλά και απλό προσωπικό ήταν στόχος κατασκοπευτικών λογισμικών. Η RTBF, σημειώνεται, δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των τηλεφώνων που διαπιστώθηκε πως έχουν επηρεαστεί.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε λογισμικά τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο του επηρεαζόμενου τηλεφώνου, την ανάγνωση των μηνυμάτων σε αυτών, ακόμα και είναι κρυπτογραφημένα, καθώς και πρόσβαση σε φωτογραφίες και επαφές, ενώ επιτρέπουν και την καταγραφή συνδιαλέξεων.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως παραμένει άγνωστο με ποιο λογισμικό μολύνθηκαν τα τηλέφωνα των αξιωματούχων. Αν και το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus είναι σήμερα το πιο γνωστό, προστίθεται, την τελευταία περίοδο έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες και για άλλα προγράμματα όπως το QuaDream.

Ορισμένες πηγές της RTBF εκτίμησαν πως οι παρακολουθήσεις με στόχο τις βελγικές αρχές ενδέχεται να έχουν στόχο τη διερεύνηση του σκανδάλου Qatargate, που αφορά κατηγορίες προσπάθειας επηρεασμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ και το Μαρόκο. Το Pegasus φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί στο Μαρόκο, ενώ και το QuaDream έχει προωθηθεί ως προϊόν στη χώρα.

Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, πολλές άλλες χώρες χρησιμοποιούν τέτοια λογισμικά, ενώ κάποιες περιπτώσεις μόλυνσης αφορούν την περίοδο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ορισμένοι από τους στόχους, προστίθεται, περιλαμβανομένου του κ. Κλεζ, έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν αρκετές σοβαρές υποθέσεις.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες λόγω της ευαίσθητης φύσης της υπόθεσης, παραπέμποντας στην ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέραν του ενός εκατομμυρίου γεύματα στη Γάζα από WCK την περασμένη βδομάδα
Η Μόσχα μιλά για «de facto» εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία-Προειδοποιεί το Λονδίνο
Νέο πρόστιμο $1.000 στον Τραμπ για περιφρόνηση του Δικαστηρίου-«Την επόμενη φορά θα πας φυλακή»
Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα-Αρνητική η πρώτη αντίδραση Ισραήλ
Το Κολούμπια ακυρώνει τη μεγαλοπρεπή τελετή απονομής πτυχίων λόγω των καταλήψεων για τη Γάζα
Ουκρανοί στο εξωτερικό κατακεραυνώνουν τον Ζελένσκι-«Δεν τον εμπιστευόμαστε»
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Τραγωδία στην Τουρκία... Οκτώ νεκροί από σύγκρουση μπετονιέρας με μικρό λεωφορείο
Ποια είναι η Μονή της Χώρας με τα πανέμορφα ψηφιδωτά που κάνει τζαμί ο Ερντογάν