Πορεία προς τη βάση του ξεκινά ο ΔΗΣΥ-Βλέπει τους πάντες η ηγεσία και χαρτογραφεί

Στην πράξη ξεκινά να εφαρμόζει η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού την απόφασή της για καλύτερη και πιο ουσιαστική επαφή με τη βάση του κόμματος, καθώς ετοιμάζεται να «χτενίσει» όλη την Κύπρο, αρχής γενομένης από την επαρχία Λάρνακας. Μέσα σε ένα μήνα η ηγεσία αναμένεται να πραγματοποιήσει μία παγκύπρια πορεία προς τη βάση του ΔΗΣΥ, με ανοίγματα προς την ευρύτερη κοινωνία, η οποία έχει ως στόχο αφενός να εμπεδώσει τη νέα προσέγγιση αναφορικά με την επικοινωνία και να καταγράψει όλα τα προβλήματα και αφετέρου να ξεκαθαρίσει την εικόνα ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι επαρχιακές αυτές επισκέψεις θα είναι ολοήμερες, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, και θα περιλαμβάνουν μια ευρύτατη ατζέντα, με πάρα πολλές επαφές. Θα ξεκινήσουν στη Λάρνακα στις 16 Ιουνίου και θα ακολουθήσει η Λευκωσία στις 23 του μήνα. Τον Ιούλιο η πρώτη επίσκεψη θα είναι στη Λεμεσό στις 10 του μήνα και θα ακολουθήσει αυτή της Αμμοχώστου στις 12, ενώ ο κύκλος θα ολοκληρωθεί στην Πάφο στις 17 Ιουλίου.

Οι εξορμήσεις θα γίνονται με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο, Ευθύμιο Δίπλαρο, στον οποίο έχει ανατεθεί η γενική ευθύνη για την οργανωτική ανασυγκρότηση της παράταξης, η εποπτεία της αμφίδρομης επικοινωνίας και η διεύρυνση της βάσης, στο πλαίσιο των εξειδικευμένων ρόλων που ανέλαβαν οι αξιωματούχοι της ανώτατης ηγεσίας, ενώ θα συμμετέχουν σε αυτές όλα τα μέλη της, στον βαθμό που τους επιτρέπει το πρόγραμμα και οι υποχρεώσεις τους.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα έχει επαφή με όλους τους οργανωμένους φορείς του κόμματος, όπως είναι η ΝΕΔΗΣΥ, η ΓΟΔΗΣΥ, η ΟΝΕ, η ΜΑΚΙ και οι νέες Επαρχιακές Γραμματείες. Επίσης θα συνομιλήσει με τους κατά τόπους δημάρχους, κοινοτάρχες, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους και σχολικούς εφόρους, με στόχο να κάνει μια χαρτογράφηση ενόψει των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταγράφοντας το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν να επαναδιεκδικήσουν τα αξιώματά τους και βολιδοσκοπώντας άλλα επαρχιακά στελέχη για πιθανή συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα, η οποία θα επιτρέψει στον ΔΗΣΥ να μπορέσει να ξεκινήσει να συνομιλεί και με άλλα κόμματα, σε μία προσπάθεια σύναψης των απαραίτητων συνεργασιών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να επιδιωχθεί τους επόμενους μήνες διάλογος με άλλες πολιτικές δυνάμεις, κυρίως προερχόμενες από τον χώρο του Κέντρου, παρά το γεγονός πως είναι συμπολιτευόμενα κόμματα και ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Πέραν των κομματικών οργάνων, θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με οργανωμένα σύνολα της ευρύτερης κοινωνίας, όπως είναι η ΣΕΚ και διάφορες οργανώσεις, με στόχο την καταγραφή θέσεων και απόψεων σε πιο εξειδικευμένα θέματα. Στην περίπτωση της Λάρνακας αυτή θα είναι η οργάνωση πολυτέκνων.

Υπενθυμίζεται ότι μία από τις βασικότερες διαπιστώσεις στον απόηχο της μεγάλης κρίσης που βίωσε το κόμμα, μετά την εκλογική αποτυχία στις Προεδρικές Εκλογές, ήταν πως είχε δημιουργηθεί απόσταση μεταξύ ηγεσίας και βάσης, με αποτέλεσμα η πρώτη να μην μπορεί να διαβάσει σωστά τις προθέσεις, τα πιστεύω και τις ανάγκες της δεύτερης. Το γεγονός αυτό φαίνεται να προκάλεσε συνθήκες αποξένωσης για μερίδα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, η οποία μεταφράστηκε στην κάλπη σε ψήφο προς άλλες κατευθύνσεις και δη προς τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πλέον έχει αποφασιστεί μια πιο αμφίδρομη και πολύπλευρη επικοινωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η επαφή θα είναι διαρκής και ποιοτική, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει η ηγεσία τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των ψηφοφόρων της παράταξης, με στόχο να μην επιτρέψουν την επανάληψη ενός φαινομένου που κρίνεται ζημιογόνο για το κόμμα από όλες τις πλευρές. Για τον σκοπό αυτό έχουν ανατεθεί και συγκεκριμένα καθήκοντα σε κομματικούς αξιωματούχους, ενώ αναμένεται να δραστηριοποιηθούν περισσότερο κομματικές δομές που παρέμεναν ανενεργές ή υπολειτουργούσαν και οι οποίες θεωρούνταν σημαντικές γέφυρες για την κινητοποίηση και την επικοινωνία με τη βάση.

Στις αποστάσεις συνέβαλαν και κάποιες πολιτικές αποφάσεις, τόσο της παράταξης όσο και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, οι οποίες έκαναν κάποια μέλη του κόμματος, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη λαϊκή δεξιά, να αισθανθούν παραγκωνισμένα, θεωρώντας ότι δόθηκε προτεραιότητα στις ανάγκες άλλων κοινωνικών στρωμάτων και ομάδων και όχι στον απλό, καθημερινό πολίτη. Την προσέγγιση αυτή είναι σε θέση να την ανατρέψει ο ΔΗΣΥ ευκολότερα από θέση αντιπολίτευσης, παρά ενόσω κυβερνούσε τον τόπο και έπρεπε να τηρεί διαφόρων ειδών ισορροπίες και να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις και, ως εκ τούτου, εκτιμάται πως σιγά σιγά και με την ανάλογη προσπάθεια θα ανατραπεί.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»