Καταγγελίες για εργαλειοποίηση αλλοδαπών από ξενοδόχους-Υπερωρίες χωρίς πληρωμή
Πέτρος Πετρή 06:00 - 15 Ιουνίου 2023
Στο απροχώρητο φαίνεται να έχει φθάσει η κατάσταση σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, των οποίων οι ιδιοκτήτες τους, σε μια προσπάθεια που καταβάλλουν για να εξοικονομήσουν όσο περισσότερα γίνεται χρήματα, έχοντας παράλληλα μεγαλύτερο κέρδος από τους επισκέπτες τους, εργοδοτούν πρόσωπα από τρίτες χώρες, οι οποίοι αποτελούν για τους ίδιους φθηνή εργατική δύναμη, βάζοντας τους παράλληλα να εργάζονται απεριόριστες ώρες εργασίας, χωρίς να τηρούνται καν τα προβλεπόμενα.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον του ίδιου του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, αν και αυτές αφορούν μόνο ένα μικρό ποσοστό ξενοδοχείων, οι ιδιοκτήτες των οποίων φαίνεται να παραβιάζουν τους όρους εργοδότησης και αφού προσλαμβάνουν πρόσωπα από τρίτες χώρες, τα εξαναγκάζουν να εργαστούν υπερωρίες, χωρίς ωστόσο να πληρώνονται υπερωρίες, ενώ αρκετοί από αυτούς, έχουν ως χώρο διαμονής τους τα ίδια τα ξενοδοχεία.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, με κύριο θέμα τη στρατηγική απασχόλησης, θέτοντας στο τραπέζι τις άδειες εργασίας που δίνονται ανεξέλεγκτα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Όπως ανέφερε στον REPORTER, o Γ.Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, «έχουμε παραδώσει τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων από την πρώτη μέρα εφαρμογή της στρατηγικής εργοδότησης. Δυστυχώς, μέσα στους χώρους των ξενοδοχείων πλέον, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων από τρίτες χώρες, διότι είναι γνωστό ότι ήδη υπάρχουν οι φοιτητές, οι αιτητές πολιτικού ασύλου κτλ. και τώρα έχουμε άλλη μια επιπλέον κατηγορία που είναι με βάση το ποσοστό που δίνεται μέσα από τη στρατηγική που χρησιμοποιείται».
Η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και έχουν μεταφέρει στο αρμόδιο Υπουργείο, είναι ότι σε αρκετούς χώρους, στους οποίους υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες, παρατηρείται εκμετάλλευση τους, παραβιάζοντας τους όρους εργασίας που προβλέπονται.
Ο κ. Τιμινής, εξηγεί πως «επικρατεί μια εργαλειοποίηση των εργαζομένων, δηλαδή με απεριόριστα ωράρια εργασίας και σε κάποιες των περιπτώσεων μάλιστα, είναι οι χώροι διαμονής τους, χρησιμοποιώντας τους ταυτόχρονα σαν φθηνή εργατική δύναμη. Επιπρόσθετα, είναι τα ψευδοδιλήμματα που θέτουν οι εργοδότες στους ντόπιους εργαζόμενους, τους οποίους με κάποιο τρόπο, τους λένε ότι αυτή είναι η κατάσταση σήμερα και χρησιμοποιούν την εισαγωγή ξένων εργαζομένων, ως μοχλό πίεσης για εντατικοποίηση της εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως απεριόριστων όρων και μη καταβολή κάποιων αποζημιώσεων της υπερωρίας. Αυτό γίνεται για να μην αντιδρούν οι εργαζόμενοι και να μην καταγγέλλουν οτιδήποτε προς τις συντεχνίες τους».
Πάντως, όπως έγινε ξεκάθαρο, αυτό συμβαίνει από μια μερίδα ξενοδόχων, τους οποίους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. «Αυτό συμβαίνει καθώς δεν υπάρχουν οι τεχνικές επιτροπές να εποπτεύουν και να γνωρίζουμε και εμείς από την πλευρά μας που δίδονται οι άδειες, σε ποια επαγγέλματα δίνονται και να μπορέσει με αυτό τον τρόπο το συνδικαλιστικό κίνημα να επιτελέσει σωστά τον ρόλο του. Έτσι, από το στιγμή που δεν υπάρχουν αυτοί οι μηχανισμοί πλέον, θεωρούμε ότι μέχρι τα μέσα της σεζόν και τέλος του Ιουλίου, η απορρύθμιση της εργασίας στους πλείστους χώρους, θα κτυπήσει κόκκινο».
Σημαντικό είναι το γεγονός επίσης, ότι οι συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα πρόσωπα από τρίτες χώρες ως φθηνή εργατική δύναμη και αναγκάζουν με αυτό τον τρόπο τους εργαζόμενους ταυτόχρονα που εντάσσονται στη βιομηχανία να συνεχίζουν να λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς. «Eίναι ένα φαινόμενο αποκρουστικό και με το πέρας της σεζόν θα φύγουν οι πλείστοι από τη βιομηχανία. Του χρόνου την άνοιξη θα λέμε ότι δεν έχουμε εργατικό δυναμικό και θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια που λέμε σήμερα».