Α. Μιχαηλίδου: Στόχος η σωστή ενημέρωση για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η σωστή ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών για το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο δημόσιο σχολείο, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας το απόγευμα της Τετάρτης με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. 

Στη διάσκεψη μίλησε επίσης και η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία έκανε λόγο για 200 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που παραπέμφθηκαν στο «Σπίτι του Παιδιού» το α’ εξάμηνο του 2023.

Αρχικά, η Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι σκοπός της διάσκεψης είναι η σωστή ενημέρωση για τη διδασκαλία της Αγωγής Υγείας και ειδικά της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης στο δημόσιο σχολείο. 

Ακόμη, σημείωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα απ’ όσα προϋπήρχαν στη διδασκαλία του μαθήματος από το 2011, αφού το μάθημα διδασκόταν από την προσχολική εκπαίδευση μέχρι και την Γ’ Γυμνασίου. Αυτό που αλλάζει, όπως εξήγησε, είναι η νομοθεσία που έχει μεσολαβήσει και μας υποχρεώνει να εντάξουμε την Αγωγή Υγείας για κάποιες ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, με τη διοργάνωση διαλέξεων και βιωματικών εργαστηρίων. 

Η κ. Μιχαηλίδου έκανε λόγο για «παραπλανητικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας», καθώς και για «απαράδεκτο υλικό που δεν έχει καμία σχέση με την κυπριακή πραγματικότητα». «Θεωρήσαμε σωστό να παρέμβουμε ώστε να αποκατασταθεί η πραγματικότητα», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι όσα γίνονται στο πλαίσιο του μαθήματος γίνονται για την προστασία των παιδιών. 

«Είναι υποχρέωσή μας να καλλιεργήσουμε και να μεταδώσουμε από πολύ νωρίς δεξιότητες στα παιδιά για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω τους», υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι με αυτά τα θέματα ασχολείται το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα από το 2011 και εξής. 

Ακόμη, σημείωσε ότι ο ΠΟΥ και η ΟΥΝΕΣΚΟ προτείνουν συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό για το θέμα, αλλά οι χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να το ακολουθήσουν στο βάθος που το προσφέρουν αυτοί οι οργανισμοί. «Κάθε χώρα κάνει τις επιλογές της ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της και η Κύπρος έχει ήδη κάνει τις επιλογές της εδώ και πολλά χρόνια», εξήγησε. 

Η ΥΠΑΝ είπε ότι όσοι διδάσκουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία είναι εκπαιδευτικοί που δέχονται σοβαρή επιμόρφωση εδώ και χρόνια. «Η Αγωγή Υγείας συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία και στις δεξιότητες των μαθητών», υπογράμμισε. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Αναλυτικό Πρόγραμμα προωθεί την οριζόντια αντιμετώπιση των θεμάτων που προτείνονται και στηρίζεται σε 4 άξονες, που είναι η ανάπτυξη και ενδυνάμωση του εαυτού, η ανάπτυξη ασφαλούς και υγιούς τρόπου ζωής, η δημιουργία και βελτίωση του κοινωνικού εαυτού, καθώς και η δημιουργία του ενεργού πολίτη. 

Η Υπουργός σημείωσε ότι η διδακτέα ύλη έχει επικαιροποιηθεί και εκσυγχρονισθεί ελαφρώς και έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, το υλικό για τη Δημοτική Εκπαίδευση είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα: https://agogyd.schools.ac.cy/index.php/el/ και για τη Μέση Εκπαίδευση στην ιστοσελίδα: https://agogym.schools.ac.cy/index.php/el/yliko/didaktiko-yliko .

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης δημοσιεύθηκε Πίνακας αναφορικά με τη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγωγής Υγείας.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι γνωρίζει την ανησυχία γονέων για την κυκλοφορία υλικού που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι διδάσκεται στο σχολείο. Ο στόχος μας παραμένει η προστασία των παιδιών και η παροχή βοήθειας στους εκπαιδευτικούς, υπέδειξε, προσθέτοντας ότι τα θέματα αλληλοσεβασμού, κατανόησης του άλλου φύλου, αγάπης, υπευθυνότητας και συνευθύνης καλλιεργούνται οριζόντια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και όχι μόνο μέσω της Αγωγής Υγείας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η διάσκεψη Τύπου λειτουργεί ως απάντηση στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. «Δεν θα κινηθούμε εναντίον κανενός. Κάνουμε ό,τι κάνουμε για τη σωστή ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών», τόνισε. 

Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για τα κίνητρα όσων διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτά είναι «πολλαπλά, είτε για να επηρεάσουν υπέρ συγκεκριμένων καταστάσεων ώστε να εντάξουμε θεματικές εκεί που δεν υπάρχει λόγος είτε για να αφαιρέσουμε τη συζήτηση για το εν λόγω θέμα». «Η έγνοια μας είναι να περάσουν τα σωστά μηνύματα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

Διακόσια περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το α’ εξάμηνο 2023

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι στόχος είναι να καθησυχαστούν οι γονείς που έχουν καλοπροαίρετες ανησυχίες. Ακόμη, εξήγησε ότι ο ρόλος του Συμβουλίου «Φωνή», όπως καθορίζεται από τη νομοθεσία, είναι να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την πρόληψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών. 

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήταν πάντα ο μεγαλύτερος πυλώνας πρόληψης και προστασίας των παιδιών, με βάση τα σχέδια δράσης που έχουν εκπονηθεί, τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι ένας από τους λόγους της κακοποίησης των παιδιών είναι η άγνοιά τους, ιδιαίτερα όταν περιβάλλονται από άτομα που εμπιστεύονται. 

Αναφερόμενη στο μάθημα της Αγωγής Υγείας, η Αναστασία Παπαδοπούλου είπε ότι «δίνουμε στα παιδιά τα εφόδια για να προστατεύουν τον εαυτό τους και να μάθουν να θέτουν όρια στη συμπεριφορά των άλλων απέναντί τους». 

«Ίσως ο τίτλος του μαθήματος να παραπέμπει στη σεξουαλική πράξη, όμως η ουσία του μαθήματος είναι οι στάσεις ζωής, οι αρχές και τα εφόδια για συμπεριφορές», υπογράμμισε. 

Ακόμη, η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» σημείωσε ότι 200 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών έχουν παραπεμφθεί στο «Σπίτι του Παιδιού» το πρώτο εξάμηνο του 2023, εκ των οποίων περίπου το 1/5 αφορά περιστατικά μεταξύ ανηλίκων. Το 2022 καταγράφηκαν πάνω από 400 περιστατικά, πρόσθεσε.

Η ουσία της διαπαιδαγώγησης είναι ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν τα όρια, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και να αναγνωρίζουν τους κινδύνους, υπέδειξε η κ. Παπαδοπούλου, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πρωτοστάτες στην προσπάθεια για σωστή διδασκαλία του μαθήματος και ότι χρειάζονται στήριξη και βοήθεια στην αντιμετώπιση περιστατικών που προκύπτουν. 

«Στόχος μας είναι η προστασία των παιδιών και η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών. Η ουσία της πρόληψης είναι η εκπαίδευση», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διδασκαλία θεμάτων που άπτονται του σεβασμού και της αποδοχής, η Αναστασία Παπαδοπούλου είπε ότι υπάρχει ενότητα στη Μέση Εκπαίδευση για εκμάθηση του σεβασμού και της αποδοχής των άλλων. «Ο σεβασμός είναι βασική αρχή του μαθήματος και βασική στάση ζωής. Σίγουρα δεν διδάσκονται τα παιδιά να είναι κάτι αν δεν είναι αυτό», κατέληξε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία-Ετοιμότητα Κύπρο για παροχή βοήθειας σε πολίτες τρίτων χωρών
Παγκόσμιος συναγερμός για την επίθεση στο Ισραήλ-Οι συνέπειες του χτυπήματος και ο φόβος της επόμενης ημέρας
Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν-Γιατί δεν ήθελε να αιφνιδιάσει η Τεχεράνη
Μ. Ευαγγέλου: Σημαντική η διάσταση του αθλητισμού στην κοινωνική συμπερίληψη
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Ο χάρτης με τα πυραυλικά χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ
Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία-Σε εγρήγορση η Κυβέρνηση
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο ΠτΔ λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Στην πρίζα ξανά οι Κεντρικές Φυλακές-Χάθηκε ασύρματος από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας