Ολοκληρώνει τον κύκλο της η PEGA-Υπερψηφίζονται αύριο οι συστάσεις από την Ολομέλεια του ΕΚ

Ο τρόπος με τον οποίο το κατασκοπευτικό λογισμικό έχει τύχει κατάχρησης σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαράδεκτος και απειλεί τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και χρειάζεται να αναληφθεί δράση στο ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερόν Λέναρς, μιλώντας την Τετάρτη σε διάσκεψη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, μαζί με την Εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Σοφία Ιν’τ Βελντ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας στην Ευρώπη, αρχικά σε συζήτηση το απόγευμα σήμερα και στη συνέχεια μέσω των συστάσεων που αναμένεται να ψηφιστούν την Πέμπτη. Στην τελική της έκθεση που εγκρίθηκε τον Μάιο, η εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση θέματος του Pegasus και άλλου κατασκοπευτικού λογισμικού εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κατάχρησης τέτοιου είδους εφαρμογών στη δημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Κύπρος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εξαγωγικός κόμβος για λογισμικό κατασκοπείας και θα πρέπει να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που έχει εκδώσει οι οποίες δεν συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου ο κ. Λέναρς υπογράμμισε πως το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την εθνική ασφάλεια των κρατών μελών αλλά αφορά το κράτος δικαίου. Και η ΕΕ έχει τις αρμοδιότητές της στα θέματα κράτους δικαίου και πρέπει να ασκεί αυτές τις αρμοδιότητες, επεσήμανε.

Σημείωσε εξάλλου πως είδαν το όλο θέμα από την οπτική των θυμάτων και στόχος των συστάσεων είναι να βελτιώσει τη θέση τους.

Ανέφερε ότι μετά την υιοθέτηση των εισηγήσεων αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στις συστάσεις τους, προσθέτοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συνεχίσει να σπρώχνει προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των συστάσεων αυτών.

Η Εισηγήτρια Ιν'τ Βελντ ανέφερε πως το έργο της Επιτροπής έφθασε  στο τέλος του αλλά το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλων των δημοκρατών έχει μόλις αρχίσει. Είπε πως αναμένει πως θα υπάρξει μια πολύ ισχυρή πλειοψηφία κατά την αυριανή ψηφοφορία κάτι που θα αποτελέσει ένα δυνατό κάλεσμα από το Ευρωκοινοβούλιο.

Υπογράμμισε ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση, να υποβάλλουν ερωτήσεις και να ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις ως επίσης να υποστηρίζουν δημοσιογράφους, δικηγόρους, ανεξάρτητους οργανισμούς και όποιον ερευνά και φέρνει στο φως τις πρακτικές των κυβερνήσεων.

Είπε ακόμη πως θα ασκήσουν πίεση στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως καμία υπόθεση δεν έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και σε κανένα κράτος μέλος δεν υπήρξε πλήρης αποσαφήνιση της κατάστασης.

Τόνισε πως η Κομισιόν θα πρέπει να δει το θέμα ως επείγον και να απαντήσει σε λεπτομέρεια όσον αφορά τις συστάσεις που θα ψηφιστούν κατά προτίμηση πριν τις θερινές διακοπές, γιατί χρειάζεται να αναληφθεί δράση.

Δειτε Επισης

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική
Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα