Ένταση και διαφωνίες στη Βουλή για στημένα-Οι βομβιστικές επιθέσεις, οι διαρροές ονομάτων και οι απαντήσεις της ΚΟΠ

Σε νέες αποκαλύψεις προέβη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών για τις καταγγελίες αναφορικά με το κυπριακό ποδόσφαιρο ο Χάρης Σαββίδης, βάζοντας φωτιά στη συζήτηση. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε για βομβιστικές επιθέσεις και διαρροή ονομάτων που σχετίζονται με τις έρευνες που πραγματοποιούσε αλλά και στην στάση που τήρησε η αρμόδια εποπτική αρχή, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών και δη της Ειρήνης Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ.

Ο Χάρης Σαββίδης ανέφερε πως η έλλειψη ουσιαστικής βοήθειας είναι αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ. Εξήγησε ότι διορίστηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού τον Φεβρουάριο του 2020, ένα μήνα μετά την περιβόητη δήλωση για τον σταύλο του Αυγεία. «Ξεκινήσαμε με πολλή όρεξη και λέγαμε τι ακριβώς χρειαζόμασταν για να λειτουργήσουμε», είπε. Ούτε γραμματέας, ούτε συρτάρια, υπάρχουν μέχρι σήμερα, πρόσθεσε.

Παρά τις αντιξοότητες και με πενιχρά μέσα και βάζοντας μέχρι και προσωπικά μας emails για να στείλουμε κλήσεις στον κόσμο για καταθέσεις, ανέφερε ο κ Σαββίδης. Όποιος εδώ μέσα πιστεύει ότι ζούμε σε ένα αγγελικό κόσμο, με αυτά που θα ακούσετε ούτε καν η Κολομβία δεν είμαστε, δήλωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Συνέχισε αναφέροντας πως εκτός από μέλος και γραμματέας, ανέλαβα και τον ρόλο του ερευνώντα λειτουργού. Ο διορισμός μας τότε έγινε και ένα μήνα μετά τις καταγγελίες του Παπασταύρου της Ομόνοιας, εξήγησε, και η προτεραιότητα που δόθηκε ήταν να έρθει ο Παπασταύρου. Συναντιόμαστε δυο τρεις τέσσερις φορές για να πειστεί να καταθέσει. Γίνεται η κατάθεση, στην οποία αναφέρθηκε και η Νομική Υπηρεσία και εκκρεμεί, καθώς μοιράστηκε σε οκτώ μέρη. Ξεκινούμε και με βάση τα στοιχεία που συλλέγουμε, διότι μας παρατέθηκαν τα στοιχεία και δημιουργήθηκε ένα πόρισμα, το οποίο οδηγήθηκε στη Νομική Υπηρεσία. Τρείς μέρες μετά, διέρρευσαν τα ονόματα στον Τύπο, σημείωσε. «Ξεκινούμε την περιβόητη διαρροή ονομάτων. Οκτώβρη του 2020», συνέχισε. Ακολουθούν μετά οι διάφορες αντιπαραθέσεις με ένα άλλο πόρισμα του Ανόρθωση-Απόλλωνας. Έτσι ξεκίνησε δημόσια αναφορά και ότι δόθηκε η κατάθεση Παπατασταύρου και σας λέω ότι ήταν πολύ σημαντικά αυτά που κατέθεσε ο Παπασταύρου. «Προφανώς και ήταν σοβαρά. Με έλεγαν Ομονοιάτη και ΑΚΕΛικό», είπε ο κ. Σαββίδης.

Μετά γίνεται η Επιτροπή Θεσμών και μου ανατίθεται να συνεχίσω το πόρισμα. Εξηγήστε μου, όμως, πώς είναι δυνατό να καλώ μάρτυρες στο τηλέφωνο, να συμφωνούμε να προσέλθουν για κατάθεση συγκεκριμένη ημερομηνία και την παραμονή της κατάθεσης να δέχομαι βομβιστική επίθεση. Επίσης, εξηγήστε μου πώς μάρτυρες που ήταν έτοιμοι να καταθέσουν τελευταία στιγμή φεύγουν. Εξηγήστε μου πώς περιμένουμε από τον απλό ιδιώτη να έρθει να καταθέσει στοιχεία και να τον διαβεβαιώσουμε για την ασφάλεια, ενώ εκείνοι που συνεργάζονται θεσμικά με την Επιτροπή αρνούνται να το πράξουν, είπε. «Οι δυο δέχθηκαν βομβιστική επίθεση και ο τρίτος απειλήθηκε και δεν ήρθε κατάθεση», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε η διαδικασία για μια ποινική διερεύνηση.

«Συμμερίζομαι απόλυτα το πόσο δύσκολο είναι να στοιχειοθετηθεί μια ποινική υπόθεση», δήλωσε ο κ. Σαββίδης. Υπάρχουν όμως και οι πειθαρχικοί κανονισμοί και επειδή υπάρχει η Ομοσπονδία και όταν λαμβάνει φάκελο να εφαρμόζει την ποινή. Εάν έχουμε ένα εργαλείο το οποίο κόβει από τη ρίζα την ομάδα και διαγράφεται από τα μητρώα, τότε και το άτομο που θα του καταλογιστεί το αδίκημα της διαφθοράς μειώνονται οι πιθανότητες να το επαναλάβει, υπέδειξε ο Χάρης Σαββίδης. Διαχρονικά αυτό το οποίο λέγεται στο κομμάτι της χειραγώγησης και των στημένων αγώνων είναι από τότε που ξεκίνησε το στοίχημα. Κάτι που σημαίνει ότι οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν εμπλακεί και όταν έχεις μάλιστα μαρτυρία η οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένη στοιχηματική εταιρεία και σε εμπλοκή της με αθλητικούς παράγοντες και κατά εμπιστευτικό τρόπο, ο μόνος τρόπος για να το πράξεις είναι να πας στον επόπτη αυτών των στοιχηματικών εταιρειών και με διακριτικό τρόπο να σου παραδοθούν τα στοιχεία τα οποία φυλάττει και δεν τίθεται επουδενί θέμα άρνησης. «Με κατήγγειλαν μάλιστα ότι ζήτησα στοιχεία», είπε. Όταν είσαι ερευνών λειτουργός και δέχεσαι απαξίωση από μια Αρχή, ποιος θα έρθει να καταθέσει, όταν οι ίδιοι οι θεσμοί δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, διερωτήθηκε.

Σε αυτό το σημείο, η πρόεδρος της Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκου, δήλωσε πως θα προτιμούσε να μην τοποθετηθεί για τις αναφορές στην Αρχή, με την βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου να απαντά πως «έχετε καταγγελθεί και έχετε παρακωλύσει έρευνα, θα δώσετε εξηγήσεις και δεν σας προστατεύει κανένας».

«Παρακαλώ να επιδεικνύεται τον σεβασμό που επιβάλλεται», απάντησε η κ. Φιάκου., προσθέτοντας «αφού έχω καταγγελθεί, τότε η Νομική Υπηρεσία ξέρει πολύ καλά τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί». Ακολούθως, η κ. Χαραλαμπίδου δήλωσε πως εάν δεν τοποθετηθεί θα προχωρήσει σε καταγγελία και στη βάση του νόμου έχετε υποχρέωση να απαντήσετε.

«Κύριε Πρόεδρε σας παρακαλώ να μας αντιμετωπίζεται ως ανθρώπους και όχι ως τέρατα», ανέφερε η κ. Φιάκου, με την κ. Χαραλαμπίδου να επιμένει ότι οφείλει να τοποθετηθεί επί των όσων ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

«Δεν αρνήθηκα ποτέ και ούτε λειτούργησα ποτέ ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Λυπούμε πάρα πολύ που έτυχα αυτών των αναφορών και δεν θα απαντήσω περαιτέρω και θα τοποθετηθώ όταν δοθούν αυτά που πρέπει να δοθούν», τόνισε η κ. Φιάκου. Ακολούθως, ζήτησε όπως αποχωρήσει από την αίθουσα και έφυγε εκνευρισμένη.

Τα ερωτήματα των βουλευτών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε πως αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του Κοινοβουλίου σήμερα. Προτρέπω όλους τους συναδέλφους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για τις αναφορές μας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τους 16 φακέλους. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα τα οποία παραμένουν ως ερωτηματικά από τις 24 Μαΐου και περιμέναμε να πάρουμε γραπτώς απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει. Υπάρχουν ερωτήματά για το πού βρίσκονται οι έρευνες, πόσοι φάκελοι έχουν φθάσει. Παράλληλα, ο άλλος βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, πρόσθεσε πως θέλουμε να μάθουμε από τη Νομική Υπηρεσία, όσον αφορά τους φακέλους και το ασυμβίβαστο και τους φακέλους που έχουν φθάσει.

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως η Επιτροπή Θεσμών είχε δει περιπτώσεις στη διάρκεια σοβαρότατων υποθέσεων, όπως ήταν περίπτωση του Βγενόπουλου εναντίον της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε οποιεσδήποτε διαδικασίες για να σταματούμε τον διάλογο. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι το θέμα ενεγράφη από το ΑΚΕΛ και ήταν για τις πρόσφατες καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο προστασίας του αθλητισμού. «Δεν είμαι διατεθειμένη να παρακάμψω την ουσία του θέματος όπως αυτό ενεγράφη», τόνισε. Ο κ. Παπαχαραλάμπους έκανε σοβαρότατες καταγγελίες για διαπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα γινόταν αναφορά για συγκεκριμένο φάκελο Απολλωνας-Καρμιώτισσα. Πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτά που είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους μπορεί να τα επιβεβαιώσει εάν ευσταθούν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και να μας πει εάν ενδιαφέρθηκε η ιδιά η Νομική Υπηρεσία για να τα τεκμηριώσει αυτά που είπε εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσε η κ. Χαραλαμπίδου. Ως μέλος της Επιτροπής θεσμών το θέμα Αναστασιάδη υφίσταται και εάν ο κ. Παπαχαραλαμπους διαψευστεί, η Αρχή κατά της Διαφθοράς πώς προχωρά. «Απόλυτη προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα είναι η διαπλοκή και η παρέμβαση από τον τέως πρόεδρο», είπε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε πως κανένας δεν συγκαλύπτει κανένα. Υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται από τον πρόεδρο, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουορτίδη να σχολιάζει πως τo θέμα εγγράφηκε εξ αφορμής του κ. Παπαχαράλμπους και σίγουρα και το ζήτημα περί παρεμβάσεως του τέως Προέδρου. Συμφωνώ με την κ. Χαραλαμπίδου, ότι δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε ένα θέμα το οποίο διερευνούμε εξ αρχής. Αναμένουμε αρκετές απαντήσεις, αλλά θέλουμε να ξέρουμε κατά πόσο υπάρχει πρόθεση να συζητήσει το εν λόγω θέμα πρέπει να το γνωρίζουμε.

«Ξεκινήσαμε να συζητάμε για τις καταγγελίες του κ. Παπαχαραλαμπους και καταλήξαμε να ερευνούμε για τους κόκκινους φάκελους, για το ασυμβίβαστο της ΚΟΠ», επεσήμανε η βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες αρχές διερευνούν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, τόνισε.

«Υπάρχουν κάποιες καταγγελίες που πρέπει να ερευνηθούν. Υπάρχουν σωματεία, ομάδες και εκατοντάδες παράγοντες για να παραμείνει ζωντανός ο αθλητισμός», δήλωσε από πλευράς του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε πως εάν γίνει η σωστή διερεύνηση, τότε ίσως καθαρίσει και ο στάβλος του Αυγεία. Εάν δεν γίνουν οι διερευνήσεις, τότε η κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο θα γίνει χειρότερη, γιατί προηγήθηκαν καταγγελίες, αλλά δυστυχώς κάποιοι έχαναν τη μνήμη τους. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλήξουν αυτές οι έρευνες, υπέδειξε. ‘Έχουν έρθει στα χέρια μας κάποιες καταγγελίες όμως, ακόμα και να ισχύει το 1/10 των καταγγελιών, τότε τρομάζω», τόνισε ο κ. Κέττηρος. Η ανακοίνωση της ΚΟΠ επίσης, ήταν λίγες ώρες πριν τη συζήτηση και με αυτό τον τρόπο ήταν σαν να και απειλούσε όποιους θα μιλούσαν. Κύριε Κούμα, ζητήστε από όλους να μιλήσουν και έτσι πρέπει να γίνει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Άντρος Καπαρδής, ανέφερε πως η δική μας Επιτροπή είναι η εθνική πλατφόρμα όσο αφορά το έργο της. Εάν υπάρχει κάπου διαφορά, είναι στα άτομα και όχι στον αθλητισμό. Υπάρχει υπό εξέλιξη έρευνα και δεν είθισται εμείς να σχολιάσουμε και να απαντήσουμε για την έρευνα. Όταν η έρευνα γίνει, τότε εμείς θα έχουμε τα πορίσματα. «Η δική μας Επιτροπή, ποτέ δεν είχε πολιτική παρέμβαση», δήλωσε. Όταν εμείς αναλάβαμε, τίποτε δεν υπήρχε για τον συγκεκριμένο αγώνα του Απόλλωνα. Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν δυο χρονιά μετά από τον κ. Σαββίδη. Επίσης, ο κάθε πολίτης είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Μετά που καλέσαμε τον κ. Σαββίδη πάντως, πήραμε τα στοιχεία και σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της διερεύνησης τους, πρόσθεσε. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει αρκετό έργο και στείλαμε αρκετές υποθέσεις στον Εισαγγελέα και πήραν τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη.

Το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας Ευθύμιος Ευθυμίου, σημείωσε ότι γνωρίζουμε τα πράγματα καλύτερα και ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση και ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Στάλθηκαν εννέα έρευνες της επιτροπής δεοντολογίας στην εισαγγελία.

«Η Κυβέρνηση δεν ήθελε Επιτροπή Δεοντολογίας»

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, δήλωσε πως από την ημέρα του διορισμού μου, στείλαμε δέκα επιστολές για τροποποίηση του νόμου. Μαζί με τον κ. Γιώργος Σαββίδη ετοιμάσαμε και τροποποιήσεις και κανονισμούς και τους δώσαμε. «Δυστυχώς η τότε Κυβέρνηση δεν ήθελε Επιτροπή Δεοντολογίας του Αθλητισμού», κατήγγειλε. Υποστήριξε πως ό,τι και να κάνει σήμερα αυτή η επιτροπή και όση ταχύτητα και να έχει, τίποτα δεν στέκει νομικά από τις διεργασίες της. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να ερωτηθεί η Εισαγγελία είναι εάν ο νόμος της Επιτροπής μπορεί να κάνει δουλειά, είπε, απαντώντας ο ίδιος «δυστυχώς όχι».

«Γιατί να φοβόμαστε να πούμε τα σύκα σύκα και τα σκάφη σκάφη; Μου θυμίζει τον ανεμόμυλο στην Αγία Νάπα που γυρίζει, αλλά δεν βγάζει νερό», πρόσθεσε. Ένας λόγος που ήρθα σε ρήξη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εκτός της παρέμβασης, μας αγνόησε παντελώς και σήμερα δικαιώθηκα πλήρως όταν ο νυν Πρόεδρος κάλεσε την Επιτροπή να της πει ότι θα κάνει αυτά που είπε ο κ. Παπαχαραλαμπους την ουσία, πρόσθεσε. «Είμαι 46 χρόνια δικηγόρος, δεν πρόκειται τίποτα να γίνει! Ό,τι γίνεται θα ανατραπεί νομικά. Δεν υπάρχουν κανονισμοί», υποστήριξε. Ο κ. Πογιατζής όταν διορίστηκε, το πρώτο που είπε ήταν να ψηφίσει κανονισμούς. Δεν υπήρχαν τίποτα στην Κυβέρνηση του Αναστασιάδη και όταν του τα έλεγα μου έλεγε «άτε ρε Ανδρέα και εσύ κάμε τη δουλειά σου και σιώπα».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπενθύμισε πως έχουμε καταγγείλει κατά καιρούς ότι υπάρχει συγκάλυψη στον αθλητισμό, είτε για θέματα διαπλοκής και διαφθοράς. «Δεν καταφέραμε να φκάλουμε μια φκυαρκά από τη ξιμαρισιά του στάβλου του Αυγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτά τα πράγματα πρέπει να αναδειχθούν εάν θέλουμε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, η Πωλίνα Ευθυβούλου αναφέρθηκε σε επτά πορίσματα και μία επιστολή. Από το 2017 επισημάναμε προβλήματα στην διεκπεραίωση του ανακριτικού έργου. Τους είπαμε να φέρουν έξπερτ από την Ουέφα, για να υπάρχει εμπειρογνωμοσύνη. Εντοπίσαμε κενά, και δεν θα πω για τις παρακολουθήσεις. Πρόσφατα, έλαβα οδηγίες και ετοιμάστηκε ένας οδηγός προς τις ανακριτικές αρχές πως να βγάζουν σωστά εντάλματα, για να αποφεύγονται λάθη. Πάντα γίνονται λάθη και αυτό γίνεται για να τα περιορίσουμε.

Πρόσθεσε πως έχουμε πάρει πόρισμα ημερομηνίας τέλη του 2020 και στάλθηκε αρχές του 21 στην Αστυνομία. Έχουμε πάρει πόρισμα που αφορούσε φάκελο της Ουέφα Φεβρουάριο του 2022 και στάλθηκε στην Αστυνομία Μάϊο του 2022. Έχουμε πάρει επιστολή Απρίλη του 2022 και στάλθηκε στην αστυνομία Οκτώβριο του 2022. Επίσης έχουμε επιστολή μετά από δυο μήνες. Επίσης πόρισμα του 2022 στάλθηκε στην Αστυνομία. Στάλθηκε πόρισμα Μάιο του 2023 και αποστάλθηκε μετά στην Αστυνομία. Έχουμε επιβολή χρηματικών προστίμων, με το μάξιμουμ να είναι 900 ευρώ. Οι τέσσερις έχει επιβληθεί ποινή, οι τρεις υποθέσεις εκκρεμούν, εξήγησε περαιτέρω.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ευθύμιος Ευθυμίου, σημείωσε πως αυτό που έχουμε πει είναι ότι η διαδικασία πρέπει να συντομεύσει και να διορίζονται ανακριτές για τις υποθέσεις για να ολοκληρώνονται πιο νωρίς. Για να καταφέρουμε να κτυπήσουμε τη διαφθορά πρέπει να λειτουργούμε πιο γρήγορα και να μην χρειάζεται να περάσουν τρία χρόνια. Ψηφίσαμε κανονισμούς όταν ήταν ο κ. Χαρης Πογιατζής και είμαστε ικανοποιημένοι. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι το ποιο υπουργείο μας θέλει. Αν δεν μπορούν να κάνουν εκείνο που πρέπει, να μας πουν να το κάνουμε εμείς. Εάν ενδιαφέρεστε να πατάξατε τη διαφθορά, τότε πρέπει να διαφοροποιηθεί ο νόμος. Βοηθήστε μας να κάνουμε κάτι καλό.

«Δεν υπάρχει κανένας κρυμμένος φάκελος στην ΚΟΠ»

Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης εμφανίστηκαν νέα στοιχεία και ανυπόστατες κατηγορίες από τον κ. Σαββίδη που είχε να κάνει με την ΚΟΠ, ότι η ΚΟΠ απέκρυπτε φάκελους και ακούστηκε ότι η ομοσπονδία έχει κύκλωμα με την Ουέφα. «Για εμάς είναι ανυπόστατοι ισχυρισμοί», δήλωσε. Αυτοί οι υποτιθέμενοι φάκελοι που υποτίθεται αποκρύψαμε, ο κ. Σαββίδης αφού ήταν μέλος της Επιτροπής, γιατί δεν τους παρέδωσε; Σήμερα η ΚΟΠ είναι υπό διερεύνηση, είπε.

Πρόσθεσε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας μας και έχουμε σοβαρά προβλήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Σαν ομοσπονδία κάνουμε αυτά που μπορούμε για να εξαλείψουμε κάποια θέματα, όπως η χειραγώγηση αγώνων. Εμείς όταν είδαμε ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο από την αστυνομία να εξιχνιαστούν χειραγωγημένοι αγώνες σε συνεννόηση με την Ουέφα φέραμε στην Κύπρο τον κ. Μαρσιλιάνο της Interpol, ο οποίος είχε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές για τρείς μέρες. Ανέλυσε πως γίνονται οι φάκελοι και πως βγαίνουν τα αποτελέσματα, για να γνωρίζουμε και εμείς και η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Και εκείνο που διαφάνηκε είναι ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, τόνισε. Όταν έρχονται φάκελοι, παραδίδονται στην Αστυνομία και δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει κανένας κρυμμένος φάκελος από την ΚΟΠ. Στην πορεία αντιληφθήκαμε ότι δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλαμε, διότι δεν εξιχνιάστηκε οτιδήποτε και ήρθαμε από μόνοι μας και κάναμε τους δικούς μας κανονισμούς ως ΚΟΠ που είναι αυστηρότατοι. Όπως χρηματικό πρόστιμο, διαβάθμιση και διαγραφή.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέλυσε τα ποσά ενώπιον της Βουλής για την ΚΟΠ. Όπως είπε, «η cyta έχει συμβόλαια με την ΚΟΠ, όταν ήταν αντιπρόεδρος ο κ. Κούμας. Η ΚΟΠ συμφώνησε με τη cyta το 2015 και το συμβόλαιο κυμαίνεται στα 58 εκατομμύρια. Η σχέση που έχουμε βρει με εταιρείες του Κούμα, είναι ότι οι εταιρείες αγοράσαν από την εταιρεία το πρόσωπο το οποίο ήταν ο βασικός μέτοχος, η Λουμιέρ, και αγόρασε τον εξοπλισμό από τα Πυργά».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ακολούθως, απευθυνόμενος προς τον κ. Κούμα, ότι ένα μεγάλο μέρος των κόκκινων φακέλων έχει να κάνει με φιλικά και δεν αφορούν το ποδόσφαιρο. Υπάρχει μια παράμετρος όμως και θέλουμε να δούμε εάν ερευνάται στην ΚΟΠ. Όταν ομάδες στη β και γ κατηγορία έχουν αδιάφορα παιχνίδια, είναι πιο επίφοβες για να στήσουν παιχνίδια. Υπάρχει προβληματισμός για να κάνουμε πιο ενδιαφέρον παιχνίδια στα πρωταθλήματα;

Ο Γιώργος Κούμας απάντησε πως η Ουέφα διερευνά την πρώτη, δεύτερη κατηγορία και το κύπελλο. Ζητήσαμε από την Ουέφα εμείς, να μας αποστέλλει για ποια ομάδα φέρει ευθύνη κάθε φορά. Στη β κατηγορία επειδή είναι ανεξέλεγκτο το φαινόμενο των φακέλων, τιμωρούμε και τους δυο. Εάν ένας έρθει να μας δώσει στοιχεία προς εξιχνίαση, τότε δεν θα τιμωρούνται και οι δυο. Όσον αφορά τα φιλικά εμείς ως ΚΟΠ, δεν είχαμε warnings, γιατί δεν ελέγχονται από την Ουέφα.

«Είμαι αδερφός του Σάββα Αγγελίδη αλλά δεν έχουμε επαφή ως ΚΟΠ»

Από πλευράς ΚΟΠ, ο Μιχάλης Αγγελίδης, διευκρίνισε ότι «είμαι ο αδελφός του Σάββα Αγγελίδη, αλλά δεν έχουμε καμία επαφή ως ΚΟΠ με την Εισαγγελία και ενημερώνουμε τη δεοντολογία από την πλευρά μας». Όσον αφορά τους φακέλους, εξήγησε, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν τα alerts και τα match intelligent report. Το αλερτ έρχεται προειδοποιητικά για να προσέξουμε κάποια παιχνίδια με το ποιος θα κερδίσει και θα χάσει, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση. Τα match intelligent report, είναι για να αρχειοθετήσουμε συγκεκριμένους αγώνες που είναι ύποπτοι. Επίσης, υπάρχει το summary report, που λέει ξεκάθαρα ότι είναι η βάση για να αρχίσουμε τις έρευνες, αλλά δεν επιρρίπτεται ευθύνη σε συγκεκριμένη ομάδα.

«Χαίρομαι που έκανε αυτή την ανάλυση ο κ. Αγγελίδης και επιβεβαιώνεται ότι αυτά που έχω στα χέρια μου είναι κόκκινοι φάκελοι που αποδίδεται ευθύνη σε συγκεκριμένη ομάδα», σχολίασε ο Χάρης Σαββίδης. Είναι έκθεση της Ουέφα μαζί με δωδεκασελιδη αναφορά, που περιγράφει τους 16 κόκκινους φακέλους, δίνει αρκετές πληροφορίες για τις ομάδες και τα παιχνίδια που έγιναν. Στους συγκεκριμένους κόκκινους φακέλους αποδίδεται ευθύνη στην Καρμιώτισσα στα επτά από τα έντεκα και στον Ερμή στα τρία από τα τέσσερα.

«Η Ουέφα ξεκάθαρα ελέγχει Α και Β κατηγορία, Κύπελλο και εθνικές ομάδες», απάντησε ο κ. Αγγελίδης. Από την πλευρά του ο Γιώργος Κούμας είπε πως είμαστε υπό διερεύνηση και δεν θέλουμε να κάνουμε παιχνίδι εντυπώσεων. Αν δεν ήταν η δεοντολογία θα σας έδινα όλα τα στοιχεία, γιατί υπάρχουν ανυπόστατες αναφορές, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Αστυνομία υπήρξαν 96 εκθέσεις από το 2011 μέχρι το 2023. Εάν τον νόμο των παρακολουθήσεων τον χρησιμοποιούν δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, είναι από τους παρόχους, που χρειάζονται αυτά τα μηχανήματα για να εφαρμοστεί η Νομοθεσία.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών υπέδειξε πως ο πρώτος που πρέπει να προστατεύσει τον θεσμό είναι αυτός που τον υπηρετεί. Όπως τα κόμματα δεν ανήκουν στους πολιτικούς, έτσι και το ποδόσφαιρο δεν ανήκει στους παράγοντες, είναι κομμάτι του λάου. «Είναι στο δικό σας το χέρι να προστατεύσετε το ποδόσφαιρο», τόνισε, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Επιτροπής και την ερχόμενη Τετάρτη να συζητήσει τροποποίηση της νομοθεσίας.

Δειτε Επισης

Μεγάλη ποσότητα αδασμοαφορολόγητων καπνικών πίσω από κλουβιά πουλιών-Υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ η αξία (pics)
Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναίκες από αφρικανικές χώρες που φτάνουν μέσω κατεχομένων
Υπέρ πρότασης νόμου για ποινικοποίηση καλυμμένων προσώπων σε διαδηλώσεις η ΙΣΟΤΗΤΑ
Καταγγέλλουν επίθεση από κουκουλοφόρους Κούρδοι στη Λεμεσό-Έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα
Νομικά κενά στην πλατφόρμα για τις καταγγελίες απο κάμερες βλέπουν οι βουλευτές-Τα «έψαλλαν» στους καλεσμένους
Πυκνή ομίχλη στον δρόμο Παλαιχωρίου-Συστήνει προσοχή η Αστυνομία
Καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ποδοσφαιρίστριας
Σημαντική πτώση στις παραβάσεις που καταγράφουν οι κάμερες-Βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς βλέπει το Υπουργείο
Σφοδρή επίθεση ΑΚΕΛ σε Χαρτσιώτη για podcast ισοβίτη και διαφθορά στην Αστυνομία-«Δεν ιδρώνει το αυτί του»
Καταζητείται ο 41χρονος Γιώργος Χαραλάμπους για διάρρηξη και κλοπή στη Λευκωσία