«Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει»

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα έργα και οι ημέρες της διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη διαψεύδουν τις προσδοκίες των πολιτών και δίνουν συνεχώς αφορμή για καλόπιστη κριτική, αλλά και απόρριψης κυβερνητικών προτάσεων ακόμη και από τα συμπολιτευόμενα κόμματα. Πόσο δε μάλλον, όταν πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις, που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Οι προσλήψεις ημετέρων αλλά και ανεπάγγελτων ως συμβούλων των Υπουργών, η προεκλογική αθέτηση διορισμού γυναικών και πρώην Υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο, η απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης για το Φ.Π.Α. στα ακίνητα, η απόρριψη του νομοσχεδίου για το e-καλάθι, η ομόφωνη απόρριψη από την Ολομέλεια της Βουλής της αναπομπής του ΠΤΔ για τη διενέργεια μελέτης στατικής επάρκειας πριν από την παραχώρηση Τ/Κ κατοικίας σε δικαιούχους πολίτες και της κυβερνητικής πρότασης για επαναφορά μέρους του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Μια διακυβέρνηση, η οποία επένδυσε τα πάντα στην επικοινωνιακή εικόνα και διαχείριση, στη δημιουργία εντυπώσεων και όχι στην πολιτική ουσία και στα πολιτικά πεπραγμένα, που παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα για τη χώρα και την κοινωνία. Η διαχείριση της εικόνας και των εντυπώσεων μπορεί να οδήγησε τον Προέδρο Χριστοδουλίδη στην ανάληψη της εξουσίας. Η επικοινωνιακή τακτική όμως, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τα ελλείμματα, τις αδυναμίες αλλά και τον χρόνο της πενταετούς θητείας. Επικοινωνία χωρίς απτά αποτελέσματα, όχι μόνο θα κουράσει αλλά θα στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία, ότι θα είναι μια κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης και μη ανανέωσης.

Στις διαδοχικές παρασπονδίες της κυβέρνησης ήρθε να προστεθεί η δημόσια δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε εκδήλωση την περασμένη βδομάδα, σε εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για την Αμμόχωστο στη Λεμεσό, ότι ερχόμενος στην εκδήλωση έλαβε τηλεφώνημα βάσει του οποίου φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κυπριακό.

Λες και δεν υπάρχει η επίσημη διπλωματική οδός, τέχνη και πρακτική, λες και η Ε.Ε. δουλεύει στο πόδι, λες και προσωπικότητες της Ε.Ε. συναγωνίζονται ποιος θα τεθεί επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Τέλος, λες και απευθύνεται σε πολίτες που δεν καταλαβαίνουν. Ήταν μια ακόμη δήλωση κενή περιεχομένου, για να πιάσει πάτο ο πολιτικός λόγος αυτής της κυβέρνησης.

Ας υποθέσουμε ότι το τηλεφώνημα ευσταθεί. Γιατί δεν κατονόμασε την πηγή της πληροφόρησής του, να δώσει αξιοπιστία στα λεγόμενά του; Δεν είναι πολιτικά ανεύθυνο το να εξαγγέλλεις δημόσια, να ρευστοποιείς πρώιμα για να δημιουργήσεις εντυπώσεις, χωρίς να περιμένεις να καρποφορήσει η προσπάθεια, να ωριμάσει και να δεις χειροπιαστά διπλωματικά αποτελέσματα; Δεν έχεις την έγνοια ότι μπορεί να μην εκδηλωθεί ποτέ ή έστω να μην έχει το αποτέλεσμα που επιδιώκει η Ε/Κ πλευρά; Η έστω να μην εκθέσεις ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ε/Κ πλευρά απέναντι στη Τ/Κ;

Η διπλωματία μιας χώρας, όπως και η διακυβέρνησή της είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν ξοδεύεται σε αυτάρεσκες ομιλίες σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά αποτελεί μια αφοσιωμένη προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων της χώρας.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία του προέδρου Χριστοδουλίδη – αν και το εύχομαι – όμως πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε τις επιπολαιότητες και τα επικοινωνιακά εφευρήματα, όταν ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφασίσει να χτυπήσει τηλέφωνο στην Ε.Ε. ίσως κανείς να μην του απαντήσει…

*Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου

Δειτε Επισης

Απώλεια Χρήσης, τώρα!
Ο Εθισμός των Ναρκωτικών ως Κοινωνικό Πρόβλημα
Αστυνομία και Δημόσια τάξη: «Η εξουσία χωρίς στρατηγική είναι σαν ένα πλοίο χωρίς πυξίδα»
Πληρώνω όσο (για να) πετώ
Η περίπτωση του σώματος των αδιάφθορων
Όσα πέτυχε το ΥΠΑΝ το 2024 και οι στόχοι για το 2025-«Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν»
«Κάμερες αυτοκινήτου (Dash Cams)»: Πώς η νέα τεχνολογία μεταμορφώνει την τεκμηρίωση τροχαίων και το ασφαλιστικό τοπίο
2025: Ευρώπη σε θέση οδηγού και όχι ουραγού
Τα νομοθετημένα καθήκοντα των ΣΕΑ και η διαταγή άσκησης άλλων καθηκόντων από την Αστυνομία
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες